Trimite referat

Stiati ca ...

Americanul Jesse Owens (1913-1980) a stabilit in 1935 in decurs de 45 de minute trei recorduri mondiale (saritura in lungime, 220 de iarzi si 220 de iarzi garduri) si a egalat un al patrulea (100 de iarzi). O performanta de nimeni realizata intr-un timp asa de scurt.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Istoria dreptului romanesc

Materie: Drept
Accesari: 18.287
Download-uri: 6.879
Nota: 5.28 (1367 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Istoria dreptului romanesc
Publicitate:

Trimis de aurel
din 13 Aprilie 2006

Istoria dreptului romanesc studiaza evolutia dreptului pe teritoriul tarii noastre. Cum dreptul este in corelatie cu statul, a fost necesar sa analizam si anumite probleme importante din existenta statului.Facand parte din categoria stiintelor despre societate, istoria dreptului romanesc prezinta interdependente cu stiintele istorice: istoria Romaniei, arheologia, paleografia, epigrafia, sigilografia, heraldica, numismatica, arhivistica, genealogia, etc.

Istoria dreptului romanesc se foloseste de datele furnizate de alte stiinte care sunt considerate auxiliare din perspectiva disciplinei: geografia pentru ca mediul geografic este un factor important in dezvoltarea societatii; filologia intrucat etimologia si evolutia cuvintelor in timp ajuta la intelegerea transformarii conceptelor; etnografia deoarece se ocupa cu studiul vietii populatiilor.

Necesitatea studierii istoriei dreptului romanesc
Studiul istoriei dreptului romanesc este important din mai multe puncte de vedere. Mai intai pentru ca se pune problema etnogenezei si a parcursului istoric al poporului roman, iar dreptul, ca fenomen de suprastructura, se impleteste organic cu viata social-economica si politica.

Un al doilea motiv pentru care se impune studierea istoriei dreptului romanesc este acela ca alaturi de dreptul roman constituie alfabetul stiintei dreptului. Prin intermediul acestei discipline are loc familiarizarea cu terminologia juridica, realizand semnificatia aparte a unor concepte care au semnificatii diferite fata de vorbirea curenta.

In al treilea rand, fara a cunoaste evolutia istorica a institutiilor de drept, nu se pot intelege in toata plenitudinea lor. In fine, aceasta disciplina releva in buna masura specificul national al dreptului romanesc.

Periodizarea istoriei dreptului romanesc
Periodizarea istoriei dreptului poate constitui motiv de controverse. Aceasta cu atat mai mult cu cat in stiintele istorice exista discutii in ceea priveste calificarea si clasificarea timpului istoric. Utilitatea periodizarii nu este numai didactica.Limitele "timpurilor" juridice se intrepatrund pana la epoca lui Cuza si conditioneaza etapele posterioare.

In opinia noastra putem vorbi de urmatoarele perioade:
Antica (preromaneasca)
Dreptul dac
Dualismul juridic din Dacia, provincie romana
Dreptul feudal
Ius valahicum (vechiul drept cutumiar-agrar)
Legiuirile scrise
Pravilele bisericesti
Pravilele domnesti (secolulXVII)
Inceputul reformarii dreptului (secolulXVIII- XX)

Dreptul modern (de la Cuza Voda la 1923)
Dreptul contemporan
capitalist (1923- 1948)
comunist (1948- 1989)
revenirea la dreptul democratic (1989)

Titlul I
D R E P T U L A N T I C
Capitolul I
D R E P T U L G E T O - D A C

1.1. Contextul istorico-politic
Lipsa surselor de informare asupra societatii dace nu este absoluta; cu toate ca sunt "destul de vagi si confuze" permit totusi conturarea unei imagini.

Desi din secolul IV i. Hr. societatea daca a fost organizata in uniuni de triburi, nu se poate sustine ca acestea reprezentau deja o organizare politica statala. Pana in jurul anilor 82- 70 i. Hr. nu putem vorbi de existenta unui stat dac pentru ca au fost multe discontinuitati.

Pe temelia unitatii de neam, cultura, civilizatie spirituala si economica, Burebista a intemeiat statul dac centralizat si independent care i-a supravietuit in limite teritoriale restranse. Acest stat a conservat multe elemente din organizarea nucleelor prestatale existente, pe care de altfel nu le-a desfiintat, ci doar le-a limitat atributiile in favoarea puterii centrale a regelui.

Succesiunea regilor daci se intrerupe dupa Decebal ( 106), in urma cuceririi romane. Dacii liberi, adica cei ramasi in afara stapanirii romane, nu au reusit sa reconstituie statul dac centralizat.

1.2.Organele centrale ale statului dac
Puterea suprema in stat era detinuta de rege. Institutia regalitatii a tins sa devina ereditara. Principiul ereditatii nu era absolut intrucat puteau veni la succesiunea tronului fratii regelui si marele preot.

Regele era conducatorul militar si judecatorul suprem, dar putea fi si mare preot; disocierea puterii regale de cea religioasa nu era un principiu obligatoriu, ba dimpotriva, ele puteau fi reunite unicefal.

In cadrul statului dac, autoritatea religioasa avea un rol deosebit de important intrucat in spiritualitatea dacica se considera ca atat puterea regelui, cat si legile sunt de origine divina.

In exercitarea atributiilor regele era ajutat de un corp de sfetnici, supus vointei sale.Din putinele izvoare istorice ele se deduce indirect faptul ca teritoriul statului era impartit in unitati administrativ-teritoriale, dar si faptul ca au existat doua categorii de dregatori locali: cei care exercitau atributii din ordin administrativ, iar altii care detineau comanda armatelor aflate pe teritoriul statului.

1.3. Institutii juridice
Cutuma a fost primul izvor de drept. Statul presupune dreptul, deci dacii treb...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Istoria dreptului romanesc
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate