Trimite referat

Stiati ca ...

Rolul din ''7 ani in Tibet'' i-a adus lui Brad Pitt interdictia de a intra in China o perioada de timp.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Islam - credinta si ritual

Materie: Religie
Accesari: 4.213
Download-uri: 514
Nota: 4.87 (1382 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Islam - credinta si ritual
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 31 Martie 2009

NOTIUNI INTRODUCTIVE

Termenul islam desemneaza religia monoteista care-si revendica paternitatea Avraamica prin Ismail, fiul sclavei izgonite Agar. Aceasta religie are la baza Coranul, al carei Profet este Muhammad cel laudat.

Prin extensiune, cuvantul islam se refera la intreaga civilizatie, cu un cadru legislativ unic, cu structuri politice specifice, cu traditii sociale si morale care se revendica de la aceasta religie1.

Islamismul este un sincretism spune specialistul Maurice Gaudefray; un amestec de elemente religioase diferite ca provenienta si factura. Se crede ca cele mai multe au fost luate de Muhan din Iudaism, din Biblie si din Talmud; altele din crestinism, din traditiile vechi ale arabilor, persilor2.

Islamul se prezinta pe sine drept cel mai pur monoteism. Partea cea mai importanta a crezului musulman afirma, intr-o formula scurta shahada, fara echivoc la illah illa Allah- Nu este Dumnezeu afara de Allah: Muhan este profetul sau3. Cealalta formula, mai dezvoltata, este adevarata marturisire de credinta- fiind atribuita lui Muhammad, insa in realitate ea s-a format int-o lunga perioada de timp4.

MUHAMMAD- INTEMEIETORUL ISLAMULUI

Muhammad (Mohamed) s-a nascut catre 570 d.Hr.- data traditionala admisa de islamologi, sau catre 580- daca este adevarat ca a murit pe la 50 de ani 5.
A ramas orfan de mic si a trait anii copilariei si ai tineretii in saracie. La 24 de ani a intrat in serviciul unei vaduve bogate Khadija, care s-a folosit de el in afacerile sale comericale, iar mai tarziu s-a casatorit cu el, intre ei fiind o diferenta de 15 ani. Aceasta casatorie i-a oferit multe posibilitati financiare largi, vaza in societate, timp pentru meditatii. A avut doi baieti, patru fete, supravietuind doar o fata- Fatima6.

Se pare ca era un om inchinat spre religiozitate. Criza sufleteasca care l-a impins spre misiunea sa profetica a aparut prin 620, cand avand obiceiul de a se retrage spre meditatii in grotele din apropiere de Mecca, a avut o serie de viziuni care l-au facut sa creada ca a devenit obiectul actiunilor diavolesti. Atunci i s-a aratat ingerul Gabriel care i-a poruncit: Recita! Citeste!- text care formeaza in Coran primele 5 versuri din sura Sangelui inchegat(96)7.

Muhammad a inceput sa propovaduiasca noua credinta, sustinut de sotia sa, fiii adoptivi Ali si Zayd, prietenul Abu- Bakr, fiind inconjurat de indiferenta, ostilitate, pentru ca mai apoi sa fie hartuit si persecutat de marile familii din Mecca, fapt ce a dus la emigrarea (kijra) sa si a adeptilor sai la Yathreb, oras ce va lua numele de Medina (Madinat al- Nabi- orasul profetului). Evenimentul numit hegira (exod, pribegie) din anul 622 marcheaza inceputul erei musulmane.

Din predicatorul unei noi religii devine sef al unei comunitati pe care o organizeaza cu multa abilitate. A incercat, fara succes, pe evreii din Medina sa-i castige de partea lui, insa si-a dat seama ca se inselase si n-a pierdut nici un prilej de a-i persecuta, de a-i trece prin taisul sabiei, de a le vinde femeile si copiii, chiar de a le lua averile pe care le-a impartit partizanilor sai8.

Muhammad s-a intors catre ei care se numesc crestini; el ii lauda pentru ca au preoti si calugari si nu sunt sumeti (mandri) (5,88)9. Va intrerupe relatiile si cu acestia pentru ca i s-au parut la fel de inflexibili ca si evreii, desi mai putin provocatori10.

Anii care au urmat stabilirii lui la Medina au fost punctati de numeroase incursiuni spre Mecca, soldate cu mici victorii cand de o parte cand de alta. In 628 incheie un armistitiu cu meccanii care stipuleaza si posibilitatea indeplinirii de catre Muhammad a ritualului pelerinajului la Mecca.

Intre timp, puterea lui creste si in 630 incalca armistitiul si intra triumfator in Mecca, in fruntea unei armate, fara nici o opozitie din partea meccanilor.
Calauzit de un admirabil instinct politic, Muhammad nu si-a instalat capitala statului sau teocratic la Mecca ; dupa pelerinaj, el s-a intors la Medina11.
Manat parca de o presimtire, merge in martie 632, in ultimul lui pelerinaj la Mecca; cu acest prilej prescrie in amanunt ritualurile pentru hagg, ritualuri respectate pana azi 12.

Reintors la Medina, moare la 8 iunie 632, in bratele sotiei lui favorite, Aisa, una din cele noua sotii pe care si le-a luat dupa moartea primei sotii, fiica lui Abu- BaKr, care avea sa devina succesor (Khalifa) al profetului.
IZVOARELE DE CREDINTA ALE ISLAMULUI

1. Coranul este cartea sfanta a islamului, care aduna la un loc revelatiile transmise lui Muhammad direct din cer 13 de catre ingerul Gabriel. Henri Lammens, precum si un numar mare de orientalisti occidentali moderni, in contradictie cu atitudinea teologilor musulmani, pentru care Coranul e o carte revelata, considera ca aceastea trebuie sa fie considerata drept opera autentica si personala a lui Muhammad 14.

Invatatura lui Muhammad a fost fixata in scris de secretarul sau Zaid; dupa moartea profetului primii trei ca...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Islam - credinta si ritual
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate