Trimite referat
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Ion de Liviu Rebreanu - eseu

Materie: Romana
Accesari: 28.344
Download-uri: 5.588
Nota: 5.43 (2029 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9


Download Referat - Ion de Liviu Rebreanu - eseu
Publicitate:

Trimis de Stefanescu Mihai
din 12 Decembrie 2012

Liviu Rebreanu (1885-1944) este considerat creatorul romanului romanesc modern, intrucat "Ion" este privit ca "cea mai puternica creatie obiectiva a literaturii romane" .
Aparitia lui Rebreanu in literatura il situeaza intre traditie si inovatie. LiviuRebreanu incheie epoca literaturii semanatoriste si poporaniste dominata de idilism si compasiune, si deschide un drum nou, in care scriitorul a asimilat si s-a integrat viziunii europene dominante.

"Ion" a fost publicat in anul 1920, dupa o lunga perioada de elaborare, asa cum insusi scriitorul mentioneaza in finalul operei, intre martie 1913 - iulie 1920. Liviu Rebreanu a pornit in scrierea acestui roman de la fapte reale, pe care le-a transfigurat in opera sa. Romanul este o monografie a realitaților satului ardelean de la inceputul sec. al XX-lea, ilustrand conflictul generat de lupta apriga pentru pamant, intr-o lume in care statutul social al omului este stabilit in funcție de averea pe care-o poseda,fapt ce justifica acțiunile personajelor. Modernismul romanului rezida din complexitatea constructiei narative, din multitudinea planurilor de actiune si din numarul mare de personaje(80).

Perspectiva narativa "Ion" apartine speciei literare romanul. Perspectica narativa este auctoriala, facuta din punctul de vedere al unui narator detasat, obiectiv, care nu intervine in desfasurarea actiunii prin comentarii sau explicatii, un narator omniscient si omniprezent, care relateaza la persoana a treia, prin focalizare zero, dand cititorului impresia ca stapaneste naratiunea..Stilul e neutru, impersonal, limbajul e regional. Romanul este conceput ca avand o structura circulara, prin simetria incipitului cu finalul si se realizeaza prin descrierea drumului care intra si iese din satul Pripas,loc al actiunii romanului .Descrierea finala a romanului inchide simetric romanul si face accesibila semnificatia simbolica a drumului prin metafora soselei-viata....

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK