Trimite referat

Stiati ca ...

In Evul Mediu, diamantele erau purtate in batalii, ca simboluri ale curajului.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Ion de Liviu Rebreanu - eseu

Materie: Romana
Accesari: 43.344
Download-uri: 6.296
Nota: 5.45 (2479 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Ion de Liviu Rebreanu - eseu
Publicitate:

Trimis de Stefanescu Mihai
din 12 Decembrie 2012

Liviu Rebreanu (1885-1944) este considerat creatorul romanului romanesc modern, intrucat "Ion" este privit ca "cea mai puternica creatie obiectiva a literaturii romane".
*
Aparitia lui Rebreanu in literatura il situeaza intre traditie si inovatie. LiviuRebreanu incheie epoca literaturii semanatoriste si poporaniste dominata de idilism si compasiune, si deschide un drum nou, in care scriitorul a asimilat si s-a integrat viziunii europene dominante.

"Ion" a fost publicat in anul 1920, dupa o lunga perioada de elaborare, asa cum insusi scriitorul mentioneaza in finalul operei, intre martie 1913 - iulie 1920. Liviu Rebreanu a pornit în scrierea acestui roman de la fapte reale, pe care le-a transfigurat în opera sa. Romanul este o monografie a realităților satului ardelean de la începutul sec. al XX-lea, ilustrând conflictul generat de lupta aprigă pentru pământ, într-o lume în care statutul social al omului este stabilit în funcție de averea pe care-o posedă,fapt ce justifică acțiunile personajelor. Modernismul romanului rezida din complexitatea constructiei narative, din multitudinea planurilor de actiune si din numarul mare de personaje(80) .

Perspectiva narativa
"Ion" apartine speciei literare romanul. Perspectica narativă este auctorială, făcută din punctul de vedere al unui narator detașat, obiectiv, care nu intervine în desfășurarea acțiunii prin comentarii sau explicații, un narator omniscient și omniprezent, care relatează la persoana a treia, prin focalizare zero, dând cititorului impresia că stăpânește narațiunea..Stilul e neutru, impersonal, limbajul e regional. Romanul este conceput ca avand o structura circulara, prin simetria incipitului cu finalul si se realizeaza prin descrierea drumului care intra si iese din satul Pripas,loc al actiunii romanului .Descrierea finala a romanului inchide simetric romanul si face accesibila semnificatia simbolica a drumului prin metafora soselei-viata.

Romanul e organizat in doua parti : "Glasul pamantului" si "Glasul iubirii"si reflecta patimile conflictuale: pamantul si iubirea.La nivelul planurilor narative se disting cele doua "lumi" care sunt tratate alternativ: lumea taranimii cu lumea intelectualitatii . Acest procedeu e denumit tehnica planurilor paralele, trecerea de la un plan narativ la altul realizandu-se prin alternanta,succesiunea secventelor narative valorificand inlantuirea . La nivel microtextual se remarca utilizarea tehnicii contrapunctului(prezentarea aceleiasi teme in planuri diferite).

Primul plan surprinde viata tânarului taran Ion Pop al Glanetasului.Al doilea plan, paralel si interferat primului prezinta viata familiei învatatorului Zaharia Herdelea.In planuri secundare apare lupta îndârjita a lui Vasile Baciu pentru a-si apara pamântul; lupta lui Avram pentru salvarea averii implicate într-o afacere,lupta preotului Ion Belciug pentru a zidi biserica de piatra în satul Pripas; lupta fetelor si a familiilor lor pentru o partida, un mariaj cât mai bun; concurenta dintre avocatii si functionarii marunti, ca si luptele pentru o brazda din ogorul vecinului.
Tema romanului o reprezinta lupta unui taran sarac pentru a obtine pamantul si consecintele actelor sale. "Ion" dezvăluie o tema care l-a preocupat pe scriitor de-a lungul întregii sale creații:viata satului transilvanean de la inceputul secolului XX, in care demnitatea si locul omului in colectivitate se masoara in functie de avere, de pamant.

Titlul este simbolic-ION=NOI si este dat de Ion al Glanetasului ,personajul eponim al romanului.

Coordonate spatio-temporale
Detaliile toponimice (Armadia, Pripas) dau veridicitate prezentării și îl familiarizează pe cititor cu aspectele etnografice și sociale ale lumii prezentate. Prin urmare, descrierea ilustrează condiția socială a unor personaje și anticipează rolul acestora în desfășurarea narativă.
Incipitul fixeaza in mod detaliat spatiul geografic subliniind maniera realista in care este scris romanul.Drumul care este personificat devine totodata o metafora a trecerii dinspre spatiul real inspre spatiul imaginar.

Expozitiunea
Romanul incepe intr-o zi de duminica , in care locuitorii satului Pripas se afla la hora . În sat, domină mentalitatea că oamenii sunt respectați dacă au oarecare agoniseală, fapt ce face ca relațiile sociale să fie tensionate între „sărăntoci" și„bocotani", între chibzuința rosturilor și nechibzuința patimilor, ceea ce face să se dea în permanență o luptă aprigă pentru existență. Destinele personajelor sunt determinate de această mentalitate, de faptul că familiile nu se întemeiază pe sentimente, ci pe interese economice.

In centrul adunarii este grupul dansatorilor .Cercul horei este centrul lumii satului, este o descatusare de energie.Asezarea privitorilor reflecta relatiile sociale, fruntasii satului, primarul si chiaburii discuta separat de taranii asezati pe prispa. Fet...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Ion de Liviu Rebreanu - eseu
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate