Trimite referat
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Ion - Liviu Rebreanu - comentariu pe etape

Materie: Romana
Accesari: 13.144
Download-uri: 2.898
Nota: 5.12 (843 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9


Download Referat - Ion - Liviu Rebreanu - comentariu pe etape
Publicitate:

Trimis de aurel
din 27 Martie 2006

Liviu Rebreanu s-a nascut la 27 noiembrie 1885 , in satul Tarlisi-ua , judetul Bistrita-Nasaud. Este primul dintre cei 13 copii ai invatato-rului Vasile Rebreanu si ai Ludovicai , descendenti din familii de tarani liberi de pe valea Somesului.

Studiile le face la Nasaud si Bistrita , scoa-la militara la Sopron,apoi la Acamedia militara din Budapesta. Activea-za ca ofiter la Gyula , demisionand in 1908 , iar in 1909 trece clandestin muntii spre Bucuresti.

Debuteaza cu nuvelele "Framantari"(1912) , "Golanii" , "Martu-risire"(1916) , "Rafuiala"(1919). In 1920 apare romanul "Ion" , primul roman social obiectiv modern din literatura romana.
A fost directorul Teatrului National , presedintele Societatii Scrii-torilor Romani si membru al Academiei Romane din 1934,cand Rebrea-nu sustine discursul de receptie cu titlul "Lauda taranului roman".

Opera
Nuvele : "Catastrofa"(1921) , "Norocul"(1921) , "Cuibul visuri-lor"(1927) , "Cantecul lebedei"(1927) , "Itic Strul dezertor"(1932)

Romane sociale : "Ion"(1920) , "Craisorul"(1929) , "Rascoa-la" (1932) , "Gorila"(1938)
Romane psihologice : "Padurea spanzuratilor"(1922), "Adam si Eva"(1925) , "Ciuleandra"(1927) , "Jar"(1934)
Romanul politest : "Amandoi"(1940)
Teatru : "Cadrilul"(1919) , "Plicul"(1923) , "Apostolii"(1926)

Direct in CUPRINS
editia citita , localitatea , anul
plasarea in timp si spatiu
date despre roman
distantarea de stereotipul samanatorist
pareri ale criticilor

La realizarea acestor documente a ajutat ,de fapt a fost esentiala , citirea cartii "Ion" de Liviu Rebreanu , editura Minerva , Bucuresti , 1984.

Actiunea romanului se petrece in lumea satului ardelean de la in-ceputul secolului al XX-lea , in satul Pripas.Viata sociala a Ardealului care , desi inchisa in celula unui sat , este zugravita in intreaga ei strati-ficatie , de la simplul vagabond pana la candidatul de deputat si la me-diul administratiei unguresti , "cu o fauna bogata in exemplare variate".

E. Lovinescu deschide o epoca in interpretarea lui Rebreanu , sus-tinand ca adevaratul roman romanesc , construit pe o vasta suprafata epica , se realizeaza o data cu aparitia lui Ion.

Formula epica dura a romanului este "o replica data atat lirismu-lui semanatorist cat si atitudinii poporaniste", predominante in epoca , departandu-se astfel de stereotipului semanatorist care idiliza viata acestuia.

Tehnica romanlui este circulara , deoarece incepe cu descrierea drumului spre satul Pripas si cu imaginea satului adunat la hora si se termina cu imaginea satului adunat la sarbatoarea hramului noii bi-serici si descrierea drumului dinspre satul Pripas.

Romanul este structurat in doua parti sugestive("Glasul paman-tului" si"Glasul iubirii"),capitolele au titluri-sinteza("Inceputul","Hora ","Nunta","Nasterea" etc).Actiunea se organizeaza,totusi ,in jurul unei figuri centrale , al unui erou frust si voluntar , al lui Ion.

In mijlocul CUPRINSULUI
femeia in "Ion"
averea , "biblia" taranului din "Ion"
religia Ardealului secolului al XX-lea

G.Calinescu afirma : "In societatea taraneasca , femeia reprezinta doua brate de lucru ,o zestre si o producatoare de copii.Odata criza ero-tica treuta , ea inceteaza de a mai insemna ceva pentru feminitate. Soar-ta Anei e mai rea , dar deosebita cu mult de a oricarei femei , nu."

Batuta de tata si de sot, Ana ,ramasa fara sprijin moral, dezorien-tata si respinsa de toti,se spanzura. Florica,parasita de Ion ,se casatores-te cu George si se bucura de norocul pe care il are , desi il iubea tot pe Ion.

In sat ,domina mentalitatea ca oamenii sunt respectati daca au oa-recare agoniseala , fapt ce face ca relatiile sociale sa fie tensionate intre "sarantoci" si "bocotani" .Intre cele doua tabere are loc un continuu razboi , bataile celor instariti cu sarantocii fiind un lucru obisnuit. Des-tinele personajelor sunt determinate de aceasta mentalitate , de faptul ca familiile nu se intemeiaza pe sentimente , ci pe interese economice.

Religia are un loc foarte important in viata satului.Preotul Belciug ,ramas vaduv inca din primul an ,are o personalitate puternica, fiind cel mai respectat om sin sat , avand o autoritate totala asupra intregii colec-tivitati .Astfel,cand George intra in conflict cu Ion,el apeleaza la Belciug pentru a-l face de ras pe "sarantoc" , cunoscandu-i autoritatea si respec-tul in sat. La indemnul preotului Ion este condamnat la inchisoare fiind considerat un scelerat , cu toate ca cel care il daduse in judecata isi re-trasese acuzatia.

Inceputul FINALULUI
Ion - glasul iubirii si al pamantului
scurt istoric
este Ion un scelerat iremediabil ?

Personajul central al romanulu ,Ion al Glanetasului ,este personaj reprezentativ pentru colectivitatea umana din care face parte prin men-talitatea clasei taranesti si a vremurilor careia ii apartin.

Lui Ion , flacau harnic si mandru ,dar sarac , ii place F...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Ion - Liviu Rebreanu - comentariu pe etape
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK