Trimite referat
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Ion - Liviu Rebreanu - comentariu pe etape

Materie: Romana
Accesari: 13.356
Download-uri: 2.906
Nota: 5.14 (920 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9


Download Referat - Ion - Liviu Rebreanu - comentariu pe etape
Publicitate:

Trimis de aurel
din 27 Martie 2006

Liviu Rebreanu s-a nascut la 27 noiembrie 1885 , in satul Tarlisi-ua , judetul Bistrita-Nasaud. Este primul dintre cei 13 copii ai invatato-rului Vasile Rebreanu si ai Ludovicai , descendenti din familii de tarani liberi de pe valea Somesului.

Studiile le face la Nasaud si Bistrita , scoa-la militara la Sopron,apoi la Acamedia militara din Budapesta. Activea-za ca ofiter la Gyula , demisionand in 1908 , iar in 1909 trece clandestin muntii spre Bucuresti.

Debuteaza cu nuvelele "Framantari"(1912) , "Golanii" , "Martu-risire"(1916) , "Rafuiala"(1919). In 1920 apare romanul "Ion" , primul roman social obiectiv modern din literatura romana.
A fost directorul Teatrului National , presedintele Societatii Scrii-torilor Romani si membru al Academiei Romane din 1934,cand Rebrea-nu sustine discursul de receptie cu titlul "Lauda taranului roman".

Opera
Nuvele : "Catastrofa"(1921) , "Norocul"(1921) , "Cuibul visuri-lor"(1927) , "Cantecul lebedei"(1927) , "Itic Strul dezertor"(1932)

Romane sociale : "Ion"(1920) , "Craisorul"(1929) , "Rascoa-la" (1932) , "Gorila"(1938)
Romane psihologice : "Padurea spanzuratilor"(1922), "Adam si Eva"(1925) , "Ciuleandra"(1927) , "Jar"(1934)
Romanul politest : "Amandoi"(1940)
Teatru : "Cadrilul"(1919) , "Plicul"(1923) , "Apostolii"(1926)

Direct in CUPRINS
editia citita , localitatea , anul
plasarea in timp si spatiu
date despre roman
distantarea de stereotipul samanatorist
pareri ale criticilor

La realizarea acestor documente a ajutat ,de fapt a fost esentiala , citirea cartii "Ion" de Liviu Rebreanu , editura Minerva , Bucuresti , 1984.

Actiunea romanului se petrece in lumea satului ardelean de la in-ceputul secolului al XX-lea , in satul Pripas.Viata sociala a Ardealului care , desi inchisa in celula unui sat , este zugravita in intreaga ei strati-ficatie , de la simplul vagabond pana la candidatul de deputat si la me-diul administratiei unguresti , "cu o fauna bogata in exemplare variate".

E. Lovinescu deschide o epoca in interpretarea lui Rebreanu , sus-tinand ca adevaratul roman romanesc , construit pe o vasta suprafata epica , se realizeaza o data cu aparitia lui Ion.

Formula epica dura a romanului este "o replica data atat lirismu-lui semanatorist cat si atitudinii poporaniste", predominante in epoca , departandu-se astfel de stereotipului semanatorist care idiliza viata acestuia.

Tehnica romanlui este circulara , deoarece incepe cu descrierea drumului spre satul Pripas si cu imaginea satului adunat la hora si se termina cu imaginea satului adunat la sarbatoarea hramului noii bi-serici si descrierea drumului dinspre satul Pripas.

Romanul este structurat in doua parti sugestive("Glasul paman-tului" si"Glasul iubirii"),capitolele au titluri-sinteza("Inceputul","Hora ","Nunta","Nasterea" etc).Actiunea se organizeaza,totusi ,in jurul unei figuri centrale , al unui erou frust si voluntar , al lui Ion.

In mijlocul CUPRINSULUI
femeia in "Ion"
averea , "biblia" taranului din "Ion"
religia Ardealului secolului al XX-lea

G.Calinescu afirma : "In societatea taraneasca , femeia reprezinta doua brate de lucru ,o zestre si o producatoare de copii.Odata criza ero-tica treuta , ea inceteaza de a mai insemna ceva pentru feminitate. Soar-ta Anei e mai rea , dar deosebita cu mult de a oricarei femei , nu."

Batuta de tata si de sot, Ana ,ramasa fara sprijin moral, dezorien-tata si respinsa de toti,se spanzura. Florica,parasita de Ion ,se casatores-te cu George si se bucura de norocul pe care il are , desi il iubea tot pe Ion.

In sat ,domina mentalitatea ca oamenii sunt respectati daca au oa-recare agoniseala , fapt ce face ca relatiile sociale sa fie tensionate intre "sarantoci" si "bocotani" .Intre cele doua tabere are loc un continuu razboi , bataile celor instariti cu sarantocii fiind un lucru obisnuit. Des-tinele personajelor sunt determinate de aceasta mentalitate , de faptul ca familiile nu se intemeiaza pe sentimente , ci pe interese economice.

Religia are un loc foarte important in viata satului.Preotul Belciug ,ramas vaduv inca din primul an ,are o personalitate puternica, fiind cel mai respectat om sin sat , avand o autoritate totala asupra intregii colec-tivitati .Astfel,cand George intra in conflict cu Ion,el apeleaza la Belciug pentru a-l face de ras pe "sarantoc" , cunoscandu-i autoritatea si respec-tul in sat. La indemnul preotului Ion este condamnat la inchisoare fiind considerat un scelerat , cu toate ca cel care il daduse in judecata isi re-trasese acuzatia.

Inceputul FINALULUI
Ion - glasul iubirii si al pamantului
scurt istoric
este Ion un scelerat iremediabil ?

Personajul central al romanulu ,Ion al Glanetasului ,este personaj reprezentativ pentru colectivitatea umana din care face parte prin men-talitatea clasei taranesti si a vremurilor careia ii apartin.

Lui Ion , flacau harnic si mandru ,dar sarac , ii place F...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Ion - Liviu Rebreanu - comentariu pe etape
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK