Trimite referat

Stiati ca ...

In Indonezia se vorbesc nu mai putin de 365 de dialecte.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Ion Druta -Frunze de dor-

Materie: Romana
Accesari: 31.674
Download-uri: 3.397
Nota: 7.36 (2154 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Ion Druta -Frunze de dor-
Publicitate:

Trimis de aurel
din 27 Martie 2006

Departe in Europa , isi mai poarta ecourile sinistre ultimele salbe de tun ,razboiul e pe sfirsite,dar in valea Razesului mai continua sa vina scrisori cu colturi aurii ,frunze de dor, asteptarea si infrigurare la marginea satului , instientari de sanatate celor dragi sau vesti negre ,dupa ce satul se umplea de asteptare infigurata,compasiune,lacrimi ,"De-i frig , de ploua de bate vintul , la marginea satului rasar doi copii".

Veneau copiii sa imparta asteptarile si durerile satului din asprile zile de razboi, cind chiar si geanta postasului mirosea a transee, a praf de pusca,a iod... ne vin in memorie;in continuare si intregirea acestui tablou poeziile poetilor , a caror copilarie a coincis cu razboiul:"iar noi coplesiti ,tinindu-ne de mina, / printre transee rataciti am fost ". Aceasta a fost si soarta lui Trofimas si a celorlalti copii si tineri pe care ii invoca Ion Druta.

"Deodata printre scrisori rasare un patratel cenusiu , unul dintre acelea ,dupa care niciodata nu mai scrie soldatul. Pe pod se lasa o liniste adinca si numai piriiasul murmura incet ,stingherit .Lelea Artina albi ca varul, abia sopteste : Maica precisa a cui sa fie?

Postasul isi coboara fruntea jos buchiseste multa vreme si in cele din urma sopteste cu virful buzelor:"Zinel Cojocaru"... Peste o jumatate de ceas vestea colindase tot satul .Si-l jeleau gospodinele , caci a fost harnic, si-l jeleau fetele caci era baiat frumos , si tot asteptau cu toti ,asteptau cu infrigurare in suflet cind se vor deschide larg usile casei de pe malul iazului si un bocet de mama va porni a vraminta micutul satuc pierdut in largul cimpurilor.

Dar s-a lasat amurgul , pornise a se intuneca si in Valea Razesilor domnea linistea . Numai stresenele lacramau din belsug si vintul plingea la marginea satului , temindu-se sa porneasca singurul asupra noptii"

Autorul a scris in prin-plan acestea secvente pentru a intensifica mesajul antirazboinic pentru a ne introduce cu primile episoade in atmosfera specifica a satului moldovenesc din perioada reflectata si pentru a defini citeva din liniile mesajului . Aceasta oferta deci satul in care ne poarta frumosul poem in proza a lui I.Druta sat in care a descoperit pe tinara si frumoasa Rusanda in care se infiripa muguriiunei iubiri tinere si se intrevad primizele dramatice alei unei despartiri.

Scrisa in 1955 aparuta in editie aparte in 1957 modificata intr-o noua versiune in1964, povestirea intruneste si adinceste citeva trasaturi specifice ale poeziei lui Druta .Un liric duios ,o fraza cu muzica-n surdina , o maiestrie anazisa psihologica duiosia relatarii , multa dragoste pentru eroi si pentru arbori si case pentru fiintele plapindesi mici , pentru locuri si mai ales pentru oamenii traitori in acest sat de cimpie , un exemplude dragoste duioasa , colorata scapatari sagalnice.Asadar prin ce s-a impus lucrarea atentiei cititorului si criticii literare? Prin fondul ei liric prin scenele plastice de viata prin umorul specific ,prin maiestriea analizei psihologice , prin stilul si formula narativa si mai ales prin frumusetea si bogatia launtrica a eroilor .

Reusita si succesul povestirii n-ar putea fi inteles si apreciat pe deplin ,daca n-am privi-o in contexul anilor 50. Povestirile si romanele aparute la sf.anilor 50 erau mai degraba niste eronici tematice ("Desteptare", "Zorile") . Scriitorii inregistrau la rece evenimentile fara a participa cu inima la ele :ei neglijau ipoteze ca literatura e stiinta despre om, despre sufletul omenesc . La aceasta situatie refera si unul din articolele sale A.Tolstoi. Scriirile de la rascrucea anilor 50-60 aduceau mai multa emotivitate , mai multa investigare a sufletelor sidestinelor umane .

Pe Fundalul lor "Frunze de dor " se impune ca o lucrare deosebit de umana , imbratisind o ogama larga de statuite-de la comic pina la tragic.Povestirea "Frunze de dor" cuprinde o perioada scurta din primavara pina in toamna anului 1945 ultimile luni de razboi si primele luni de pace . E un rastimp bogat in evenimente de importanta cardinala pentru om si pentru tara;sfirsitul razboiului , intoarcerea la munca pasnica, cicatrizarea unor rani sufletesti , timpurile sint grele dar viata si tineretea triunfa - tinerii de 16-17 ani muncesc in ogoare, traiesc primele iubiri si drame , danseaza la club ,isi primesc viata.

Personajele literare
Protagonistul care are mai multe intelesuri initiator, promotor, corifeu, fruntasi, interpretul rolului principal intr-o piesa sau film . In intelesul pe cite i-l dam noi protagonistul unei opere literare este eroul purtator al ideii (mesajului).De protagonist se leaga actiunea principala , ideile principale , sensul general allucrarii, ei sint participanti principali la dezfoltarea conflictului , de ei isi leaga autorul ideal sau de oameni si frumos ,ei ii ajuta sa spuna ceea ce a vrut sa spuna.

RUSANDA- in lirica mare Ion Druta e preocupat de dramele pe care le genereaza statornicia noului:E...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Ion Druta -Frunze de dor-
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate