Trimite referat

Stiati ca ...

Clepsidra este unul dintre cele mai vechi instrumente de masurat timpul.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Ion Creanga - Amintiri din copilarie

Materie: Romana
Accesari: 44.233
Download-uri: 56.899
Nota: 6.47 (3307 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Ion Creanga - Amintiri din copilarie
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 17 August 2006

"AMINTIRI DIN COPILARIE"

Opera "Amintiri din copilarie" este structurata in patru parti, primele doua fiind publicate in "Convorbiri literare" in 1881, partea a treia, in aceeasi revista, in 1882, iar in volum a aparui postum.Tema ilustreaza evocarea vietii salului romanesc din a doua jumatate a secolului al XlX-lea si anume a salului Humulesli, cu oamenii lui "gospodari lot unul si unul", intamplarile si evenimentele nu sunt relatate inlr-o ordine cronologica, ci sunt selectate lapte ce devin momente de referinta in conturarea eroului, a "copilariei copilului universal"(G.Calinescu).

Partea 1 se deschide cu evocarea universului mirific ai Humulcslilor. "sat mare si vesel impartit in trei parti, (...) sat vechi razasesc. intemeiat in toala puterea cuvantului, cu gospodari lot unul si unul. cu llacai voinici si lele mandre care stiau invarti si hora, dar si suveica." Scoala ridicata "prin osardia" preotului loan Humulescu adunase o multime de baieti si fele. printre care- se afla si Nica, "un baiat prizarit, rusinos si fricos si de umbra sa". Copiii nu inteleg rostul invataturii, sunt indaratnici si de aceea parintele loan, "om vrednic si cu bunatate" le aduce ca "dar de scoala noua", pentru a-i sili spre invatatura, "calul balan" si pe "Sf. Nicolai".

Filele ceaslovului fiind "cam unse, trageau mustele si bondarii la ele (...) cate zeee-douazcci de suflete prapadeam deodata", asa ca, vazand parintele foile insangerate, "ne pofti pe fiecare la Balan si ne mangaia cu sfantul ierarh Nicolai pentru durerile cuvioaselor muste si a cuviosilor bondari". Badita Vasile, invatatorul, a fost "prins la oaste" si in zadar umbla parintele loan sa gaseasca alt dascal, dar unui ca "badita Vasile, cuminte, harnic si rusinos ca o fata mare" n-a mai aliat. Pentru a urma scoala, Mica este impins de mama sa, Smaranda, care "era in stare sa toarca in furca si sa invat mai departe", desi Stefan a Petrii era de parere ca "dac-ar fi sa iasa toti invatati (...), n-ar mai ave cine sa ne traga ciubotele."

Bunicul dinspre mama, David Creanga, ii duce pe Nica si pe Dumitru la scoala lui Alecu Balos din Brosleni; acum sufera copilul prima ruptura de vatra salului. Calatoria a avut loc intr-o dimineata de iarna, in care "era un pui de ger de crapau lemnele" si-l transporta pe Nica intr-o lume complet noua, necunoscuta, careia copilul nu i se adapteaza deloc, avand loc o serie de intamplari inedite: caderea in Ozana; taierea pletelor; locuirea in gazda la Irinuca, unde se umple de raie; daramarea bordeiului Irinucai; fuga inapoi acasa eu pluta pe Bistrita.

Partea a 2-a incepe sentimental, cu un lirism nostalgic: "Nu stiu altii cum sunt, clar eu cand ma gandesc la locul nasterii mele, Ia casa parinteasca din Humulesti, la stalpul hornului unde lega mama o sfara eu motocei la capat de crapau matele jucandu-se cu ei, (...) parca-mi salta si acum inima de bucurie. (...) Si cu eram vesel ca vremea cea buna si sturlubatic si copilaros ca vantul in turbarea sa". Aducerile aminte reinvie chipul mamei sale care, eu adevarat ca "stia a face multe si mari minunatii", despre intamplarile copilariei: "Hai mai bine despre copilarie sa povestim, caci ea singura e vesela si nevinovata".

Sunt intamplari celebre si de referinta pentru copilaria lui Nica a lui Stefan Apetrei: la cirese, pupaza din tei, la scaldat.Finalul acestui capitol este memorabil prin celebra autoironie: "Ia, am fost si eu in lumea asta un bot cu ochi, o bucata de huma insufletita din Humulesti, care nici frumos pana la 20 de ani, nici cu minte pana la 30 si nici bogat pana la 40 nu m-am facut. Dar si sarac, ca in anul acesta, ca in anul trecut si ca de cand sunt, niciodata n-am fost".

Partea a 3-a incepe cu un monolog dialogat al autorului cu propriul sau cuget incarcat de aceeasi autoironie: "Nu mi-ar fi ciuda incaltea cand ai fi si tu ceva si de te miri unde, imi zice cugetul meu", prilej cu eare Creanga descrie satul Humulesti si imprejurimile acestuia, facand referiri si la istoria acestor locuri, cu domnitorii si mitropolitii ce "s-au randuit la scaunul Moldovei" si care "au trebuit sa treaca macar o data prin 102 Humulesti'.

Nica este acum adolescent, urmeaza cursurile Scolii Domnesti din Targu Neamtului, apoi pe cele de la Scoala de Catiheti din Falticeni. Desprinderea de sal se realizeaza pentru o perioada mai lunga, urmarind procesul formarii lui Nica, raporturile lui cu viata sociala, cu colegii de scoala, intre care varul sau. Ion Mogorogea, Gatlan, Trasnea, Oslobanul, impreuna eu care statea in gazda la Pavel Ciubotarul, unde isi aduceau merinde de acasa si se ingrijeau iarna de lemne de foc.

Accentele ironice se indreapta, in acest capitol, spre "fabrica de popi" din Falticeni, spre deprinderile unor membri ai tagmei preotesti sau monahale, spre manualele scolare aride si spre invatarea mecanica, un "cumplit mestesug de tampenie", care dau tabloului o imagine realista asupra scolii romanest...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Ion Creanga - Amintiri din copilarie
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate