Trimite referat

Stiati ca ...

Ironic, Charlie Chaplin a castigat locul 3 la concursul "Cine seamana cel mai mult cu Charlie Chaplin"

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Invatatorul in contextul democratizarii vietii scolare

Materie: Romana
Accesari: 3.394
Download-uri: 608
Nota: 6.33 (1052 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Invatatorul in contextul democratizarii vietii scolare
Publicitate:

Trimis de Anonim
din 05 Martie 2010

Educatia este o activitate necesara si permanenta nu numai pentru realizarea in sine a individului ci si pentru progresul societatii. Ca si cultura si stiinta, educatia a inregistrat imbogatiri conceptuale in spatiu si timp.
In perioada pe care o traverseaza Romania, de democratizare in toate domeniile de activitate, educatorilor le revine responsabilitatea construirii modelului de formare a omului care va actiona in societatea capitalista. In aceasta perioada, omul sufera schimbari, atat in ceea ce priveste orientarile sociale, car si in morala sa.
"Intocmai ca inteligenta, simtul moral se poate dezvolta prin educatie, disciplina si vointa. Simtul moral este mai important decat inteligenta. Daca el dispare, intr-o natiune toata structura sociala incepe sa se clatine".
Procesul de construire a modelului de educatie in si pentru democratie e complex si trebuie sa angajeze nu numai grupul de educatori din sistemul de invatamant, ci si pe parinti, institutiile culturale, mijloacele de comunicare in masa, intr-un cuvant, societatea in ansamblul ei. Democratizarea vietii scolare e un proces perfectibil, care depinde de pregatirea educatorilor si de dorinta lor de a se implica in acest proces.
Interpretarile procesului de educatie morala sunt diferite si sunt supuse schimbarii. Definim conceptul de educatie morala ca proces de socializare a comportamentului uman si de dezvoltare a virtutilor (insusirilor) lui. Atunci scopul educatiei morale este considerat a fi cunoasterea valorilor morale si valorificarea lor in viata de catre un subiect sau o colectivitate, pentru integrarea activa si responsabila, in contrast cu nonvaloarea morala (raul, ipocrizia, oportunismul moral etc.).
Cat priveste importanta educatiei in societate, invatatul Epictet afirma: "Mai bine sa ramana copiii educati decat bogati, caci mai mult pretuiesc perspectivele celor educati decat miloacele celor bogati".
Scoala trebuie sa fie o institutie autonoma, un laborator de format caractere demne si constiinte responsabile care vor lua ele insele cele mai bune hotarari.
Este incontestabil faptul ca educatia este stiinta si arta. Ca stiinta, educatia pretinde ratiune, iar ca arta pretinde implicatie afectiva.
Invatatorilor le revine sarcina de a incepe formarea deprinderilor morale, o prima conditie pentru a reusi in educatie fiind de a iubi copiii. A doua conditie este sa inveti tainele acestei stiinte. Ceea ce se urmareste prin educatie este tocmai un transfer al personalitatii educatorului asupra copilului.
Pedagogia inimii isi propune o innoire a scolii, prin crearea in jurul copilului a unei ambiante de armonie care este climatul adecvat dezvoltarii omului.
Sentimentul iubirii nu poate fi insa oferit celui care nu il are de la natura, dupa cum nimeni nu poate oferi talent. Iubirea, ca si talentul raman un dar innascut.
Imi place sa cred ca, noi dascalii, avem iubire pentru copii in special si pentru om, in general, dar si talent.
"Spre a creste oameni inainte de orice stiinta si de orice metoda trebuie sa ai inima", spunea Pestalozzi. Dragostea fata de copii reprezinta cerinta esentiala, conditia inductabila in asigurarea eficientei, calitatii si progresului in intregul si complicatului demers instructiv-educativ, in realizarea optimului pedagogic.
Cunoasterea copilului, intelegerea, respectul, increderea, prietenia, exigenta rezonabila, terapia diferentiala si diversificata, altruismul si optimismul pedagogic au drept piatra de capatai dragostea pentru copii.
Fiecare om cinstit doreste sa-si salveze copilul de la o posibila ratare pe plan uman, cu atat mai mult noi, dascalii lor.
Inca din scoala primara, copilul este pus in tema asupra scenariului invatarii permanente. In aceasta perspectiva sa-i formampe copii inca din primii ani de scolarizare, intr-un climat de colaborare, de intrajutorare.
Individul este pus in relatie cu semenii. Invatatorul trebuie sa formeze la copil convingerea ca el nu poate trai izolat, fara altul, ci in colaborare cu colegii sai, cu care invata si se joaca. In relatie cu colegul de banca sau de clasa, elevul va constata identitatea opiniilor sau apropierea lor, in unele cazuri si deosebirea lor, deci disonanta, care nu este confortabila sub raport psihic, aduce intrebari si intristari si ca atare invatatorul trebuie sa intervina pentru a reduce efectele si a apropia opiniile. Dialogul poate fi utilizat atat inainte de concretizarea actiunilor, cat si pentru eliminarea unor neintelegeri. Dialogul prealabil unei actiuni contribuie la stimularea increderii elevilor in ei si a puterii de gandire.
Inteligenta si iscusinta didactico-educativa trebuie dovedite atat in abordarea si utilizarea diferitelor strategii, cat si in stilul de munca si in relatiile cu elevii. Animat de altruism, de devotiune si de optimism pedagogic, invatatorul pasionat de profesia sa va vibra alaturi, cu si pentru elevii sai. El va combina optim diferitele principii, metode, procedeee, forme de organizare, v...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Invatatorul in contextul democratizarii vietii scolare
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate