Trimite referat

Stiati ca ...

Cuvantul oras provine din limba maghiara.

› vrei mai mult

Horoscopul zilei

Pesti
(19 Februarie - 20 Martie)


Reusesti sa termini de citit o carte inceputa mai demult. Deja te gandesti la urmatoarea carte pe doresti sa o citesti.

› vrei zodia ta
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Intoxicatii alimentare cu pesticide

Materie: Medicina
Accesari: 9.363
Download-uri: 3.251
Nota: 6.18 (1830 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Intoxicatii alimentare cu pesticide
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 13 Aprilie 2009

Intoxicatii alimentare-generalitati.Intoxicatia este o stare mordiba (bolnavicioasa) produsa sub actiunea unei substante exogene sau endogene de natura organica sau anorganica, de provenienta vegetala, animala sau minerala, caracterizata prin tulburari profunde metabolice,uneori cu sfarsit letal.

Efectele toxice asupra organismului, apar in timp in raport de mai multi factori, unele mai prompt, altele mai lent.

Alimentele pot fi considerate factori ai mediului ambiant cu care omul stabileste relatii stranse in toata perioada vietii sale.Cea mai importanta si cea mai veche relatie este determinata de faptul ca alimentele furnizeaza organismului substante nutritive de care acesta are nevoie pentru asigurarea energiei necesare proceselor vitale, pentru sinteza substantelor proprii si repararea uzurii, precum si pentru formarea substantelor active (enzime, hormoni,etc) care favorizeaza desfasurarea normala a proceselor metabolice.

Alimentele trebuie sa asigure cantitati optime din toate substantele de care are nevoie organismul. Numai astfel alimentatia devine o cale eficienta de influientare favorabila a dezvoltarii armonioase fizice si mentale a organismelor tinere,de amplificare a capacitatii de munca si de adaptare la factorii de mediu.

Toxiinfectiile si intoxicatiile alimentare sunt o problema mult mai mare pentru industria alimentara de azi decat in ultimele decade, cativa factorii care au condus la aceasta sunt :identificarea de noi agenti cu risc de boala, faptul ca unii agenti traditionali sunt asociati azi cu alimente care inainte nu prezentau un risc, o crestere a numarului de focare masive de infectie inregistrate, impactul toxiinfectiilor alimentare(TIA)asupra copiilor, varstnicilor.Pesticide(substante fitofarmaceutice)-generalitati.Sub numele de pesticide se grupeaza o serie de substante chimice toxice,intrebuintate in agricultura in vederea protectiei plantelor fata de boli si diversi daunatori,asiguranduse astfel obtinerea unor recolte mari si stabile.

Preparatele contra daunatorilor,au fost cunoscute de foarte mult timp.Datorita progreselor in chimia de sinteza,s-au putut obtine cele mai numeroase si eficace substante.Nu s-a putut realiza dezideratul de a gasi substante nocive numai pentru daunatori si netoxice pentru om sau animale si insecte folositoare.

Toate acest substante sunt periculoase in diferite grade, unele reprezentand toxici dintre cei mai puternici.

Pentru om, riscul de intoxicatie, acuta sau cronica, poate fi de natura profesionala, accidentala sau voluntara si prin contaminarea mediului inconjurator – sol, surse de apa, alimente, aer – cu mari implicatii ulterioare.

In raport cu actiunea lor principala pesticidele se clasifica in:Fungicide : substante folosite impotriva ciupercilor parazite.Ele includ fungicide anorganice si organice.

In fungicidele anorganice sunt cuprinse urmatoarele substante: fungicide pe baza de sulf, pe baza de cupru, pe baza de staniu, pe baza de mercur, etc.

Fungicidele oraganice cuprind : tiocarbonati, tiourami, clornitrobenzol, hexaclorbenzol, derivatii chinolinei, etc .Insecticide : substante utilizate impotriva insectelor daunatoare. In aceata grupe sunt cuprinse urmatoarele substante anorganice : arseniati, clorsilicati, produse cu bariu, produse cu sulf, s.a.

Isecticidele organice includ mai multe subgrupe : hidrocarburi clorurate :hexaclorciclohexan, lindan, insecticide dienice, diclordifenil tricloretan. etc.

Esteri fosforici intre care principalele produse sunt : Paration , Malation , Clortion , etc

Acaricide : mijloace folosite in compaterea acarienilor paraziti . Cuprin urmatoarele subgrupe: acaricide organofosforice , acaricide cu sulf si esteri sulfonati , acaricide organice fara fosfor si sulf

Erbicide : mijloce utilizate in compaterea burulenilor , cu urmatoarele subgrupe: erbicide de contact , erbicide sistematice care pot fii erbicide stimulatoare de crestere si nestimulatoare de crestere

Nematocide si sterilizanti ai solului : substante folosite impotriva nematozilor paraziti .

Moloscocide : substante folosite in combaterea gasteropodelor daunatore

Raticide : substante folosite impotriva rozatoarelor .Toxicitatea pesticidelor.Majoritatea produselor fitofarmaceutice folosite in practica agricola sunt toxice pentru om si animalele domestice. Aplicarea stropirilor sistematice in pomicultura, legumicultura, etc, duce la acumularea de produse fitofarmaceutice pe fructe, legume, frunze, care nu se descompun in totalitate si nu au timp de a fi spalate de ploi. Aceste reziduuri prezinta un pericol pentru sanatatea omului. Ele pot actiona direct sau prin intermediul laptelui, carnii, untului,ca urmare a hranirii animalelor cu furaje ce au fost tratate cu pesticide.

Este important de retinut faptul ca unele substante, desi nu au toxicitate acuta se pot acumula in orga...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Intoxicatii alimentare cu pesticide
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate