Trimite referat

Stiati ca ...

In Arizona este ilegal sa vanezi camile.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Interiorul si varsta pamantului

Materie: Astronomie
Accesari: 6.333
Download-uri: 1.945
Nota: 5.45 (2034 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Interiorul si varsta pamantului
Publicitate:

Trimis de phoebe
din 30 Noiembrie 2006

Pamantul

Pamantul este a treia planeta de la Soare si a cincea ca marime:
orbita: 149,600,000 km (1.00 AU) de la Soare
diametrul: 12,756.3 km
masa: 5.972e24 kg

Pamantul este impartit in cateva straturi care au proprietati chimice si seismice distincte(adancimea in km):
0- 40 Scoarta
40- 400 Mantaua superioara
400- 650 Regiunea de tranzitie
650-2700 Mantaua inferioara
2700-2890 Stratul D"
2890-5150 Miezul exterior
5150-6378 Miezul interior

Scoarta variaza considerabil in grosime, fiind mai subtire sub oceane si mai groasa sub continente. Miezul intern si Scoarta sunt solide. Miezul extern si mantalele sunt plastice sau semi-fluide. Diferitele straturi sunt separate prin discontinuitati care sunt evidente in datele seismice; cea mai cunoscuta este discontinuitatea Mohorovicic, dintre scoarta si mantaua superioara.

Cea mai mare parte din masa Pamantului se afla in mantale, aproape tot restul in miez; partea pe care traim noi este o mica fractiune din intreg (cu valori de ordinul 1024 kilograme):
atmosfera = 0.0000051
oceanele = 0.0014
scoarta = 0.026
mantaua = 4.043
miezul extern = 1.835
miezul intern = 0.09675

Miezul este compus probabil in majoritate din fier (sau fier/nichel), fiind posibila si prezenta altor elemente mai usoare. Temperaturile in centrul miezului pot ajunge la 7500 K, mai fierbinte decat suprafata Soarelui. Mantaua inferioara e compusa mai mult din siliciu, magneziu si oxigen, cu ceva fier, calciu si aluminiu.

Mantaua superioara e alcatuita din olivina si piroxen (silicati de magneziu si de fier), calciu si aluminiu. Cunoastem toate acestea doar din tehnicile seismice, mostre din mantaua superioara ajungand la suprafata sub forma de lava din vulcani, insa majoritatea Pamantului este inaccesibila. Scoarta este compusa in principal din cuart (dioxid de siliciu) si alti silicati, de exemplu feldspat. Luat ca un intreg, Pamantul are urmatoarea compozitie (in functie de masa):
34.6% fier
29.5% oxigen
15.2% siliciu
12.7% magneziu
2.4% nichel
1.9% sulf
0.05% titan
Pamantul este cel mai dens corp major din sistemul solar.

Spre deosebire de celelalte planete terestre, scoarta Pamantului este impartita in cateva placi separate, care plutesc independent pe mantaua fierbinte de dedesubt. Teoria care descrie aceasta se numeste tectonica. Se caracterizeaza prin doua procese principale: extindere si incalecare. Extinderea are loc atunci cand doua placi se indeparteaza una de cealalta si se creeaza portiuni noi de scoarta din magma de dedesubt iesita la suprafata. Incalecarea placilor tectonice are loc cand doua placi se ciocnesc si marginea uneia se scufunda sub cealalta, topindu-se apoi in interiorul mantalei. Mai au loc si miscari transversale la marginile unor placi (de exemplu falia San Andreas in California) si coliziuni intre platourile continentale (de exemplu India/Eurasia).

In prezent sunt opt placi principale:
Platoul nord-american - America de Nord, Atlanticul de nord-vest si Groenlanda
Platoul sud-american - America de Sud si Atlanticul de sud-vest
Platoul antarctic - Antarctica si "Oceanul sudic"
Platoul eurasian - Atlanticul de nod-est, Europa si Asia cu exceptia Indiei
Platoul african - Africa, Atlanticul de sud-est si partea de vest a Oceanului Indian
Platoul indo-australian - India, Australia, Noua Zeelanda si mare parte din Oceanul Indian
Platoul Nazca - estul Oceanului Pacific adiacent Americii de Sud
Platoul Pacific - mare parte din Oceanul Pacific (si coasta de sud a Californiei!)

Exista si alte placi, mai mici, ca: platoul arab, platoul Cocos, platoul filipinez. Cutremurele de Pamant sunt mai frecvente la marginile platoului. Prin inregistrarea locatiilor lor se evidentiaza mai usor limitele platourilor

VARSTA PAMANTULUI
In perioada relativ scurta (dupa standardele astronomice) de 500,000,000 de ani eroziunea si procesele tectonice au distrus si recreat cea mai mare parte din suprafata Pamantului si prin urmare au distrus aproape toate urmele lasate de fenomenele geologice mai recente. Astfel, s-a pierdut istoria cea mai recenta a Pamantului. Varsta Pamantului este de 4.5 - 4.6 miliarde de ani, dar cele mai vechi roci cunoscute au vechime de 4 miliarde de ani, si rocile de 3 miliarde de ani sunt rare. Cele mai vechi fosile de organisme vii au mai putin de 3.9 miliarde de ani. Nu s-a gasit nici o urma a perioadei cand a aparut viata....

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Interiorul si varsta pamantului
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate