Trimite referat

Stiati ca ...

Primul far naval era luminat de doar 24 de lumanari.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Inflamatii

Materie: Medicina
Accesari: 3.186
Download-uri: 1.914
Nota: 6.44 (1615 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Inflamatii
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 07 Noiembrie 2008

Anatomia patologica a animalelor domestice studiaza modificarile morfologice ale organismului animal, modificari care apar in cursul proceselor morbide. Mai cuprinzatoare pentru aceasta stiinta este denumirea de morfopatologie comparata. Prin aceasta se intelege studiul modificarilor de forma ale dispozitivelor structurale din organismul bolnav al animalelor de diferite specii, prin observatii la nivel submicroscopic, si macroscopic.

In acesta ramura a stiintelor medicale se observa, se descrie si se interpreteaza modificarile structurale, se cauta elementele materiale care stau la baza mecanismului de producerea modificarilor si se urmaresc toate transformarile de structura in dinamica lor. De aici reiese ca, desi considerata ca o stiinta prin excelenta morfologica, anatomia patologica trebuie sa cuprinda studiul intregului lant al modificarilor biochimice si al manifestarilor morfofiziologice ce carcterizeaza diversele etape prin care trece organismul in conditiile stari de boala.

De ce am ales acest subiect?

Am abordat acest subiect datorita faptului ca inflamatia este raspunsul direct al tesuturilor vascularizate la agresiuni interne si externe: infectii microbiene, agenti chimici, agenti fizici (diferente de temperatura, electricitate, iradiere, factori mecanici), tesut necrotic si reactii imune (hipersensibilitate la complexe imune sau reactia autoimuno).

Orice organ si tesut este susceptibil la inflamatie, gradul si natura acesteia fiind in functie de bolnav (starea de sanatate, de nutritie, de imunitate) si de natura si severitatea noxelor.

Un alt motiv pentru care am abordat acest subiect este fascinanta importanta a sistemului nostru imunitar la nivel celular cum este de exemplu rolul biologic al leucocitelor in inflamatie.

Celulele albe ale sangelui intai marginalizeaza si adera de endoctcliul vascular apoi tranverseaza vasul printre celulele endoteliului, pentru a se acumula in tesutul care prezinta o atractie chemotactica spre stimulul lezional.O functie majora la locul inflamatiei, este fagocitoza.

De aceea inflamatiile sunt destul de bine de studiat datorita patogenitatii lor dupa cum au fost si studiate.
La inceputul secolului XX-lea, majoritatea specialistilor considerau inflamatia ca un proces patologic, preponderent lezional, dar odata cu evidentierea mediatorilor chimici de catre Mankin(1960), a pus pe prim plan modificarile biochimice, ulterior pe baza cunostiintelor de imunologie, apare tendinta de a vedea inflamatia ca o manifestare a uneia sau alteia din laturile imunopatologice. Este adevarat ca in dezvoltarea unor procese inflamatorii se intalnesc si mecanisme comune cu ale imunitatii, ca eliberarea de mediatori, modificarea permeabilitatii vasculare, chemotactismului, fagocitoza, citotoxicitatea etc, cele doua procese: imunitatea si inflamatia nu sunt totusi identice.

Este suficient sa mentionam icterul hemolitic al nou-nascutilor, care este unanim recunoscut ca un proces patologic imun, dar care nu are nimic comun cu inflamatia. Pe de alta parte, in multe situatii, se pune semnul de egalitate intre inflamatie si infectie, dar nu orice infectie se manifesta prin inflamatie, spre exemplu, virusurile oncogene, nu produc procese inflamatorii, si nu orice inflamatie este de natura infectioasa, exemplu inflamatiile aseptice produse de esenta de terebentina, oleul de croton, caregenina, etc.

In patogenia orcarei inflamatii distingem: un mecanism de declansare, o faza a mediatiei chimice, o faza terminala, prostaglandinica.

Si mai este bine de stiut mecanismul lor de declansare care este debutul fenomenelor lezionale caracteristice tuturor formelor de inflamatie, este reprezentat pe de o parte, de stimularea terminatiilor nervoase senzitive, si de dereglarea nespecifica a calibrului si permeabilitatii vaselor mici si, pe de alta parte, de alterarile initiale ale tesutului interstitial si ale celulelor parenchimatoase. Agentul etiologic produce local si modificari ale tesutului interstitial si ale celulelor perenchimatoase. Activarea protezelor si a colagenazelor libere extracelulare si a celor legate eliberate din celule, produc degradarea colagenului si ale proteinelor necolagenice. In vitro s-a demonstrat ca tratamentul colagenului si al proteinelor necolagenice cu colagenaza purificata sau cu tripsina, duce la aparitia unui factor cu actiune chemotactica intensa. In tesuturile normale, unde nu au actionat agentii flogogeni, colagenaza este inactivata de un complex inhibitor. Experimental, prin actiunea unor agenti inflamatori, termici sau chimici, induce activarea colagenazei si consecutiv, degradarea colagenului in proportie de 70% si a proteinelor necolagenice in proportie de 30 %, deci o proteoliza limitata a colagenului si a proteinelor necolagenice, rezultand compusi cu efect chemotactic.

Parcurgand aceste capitol aratam ca inflamatiile sunt folositoare atat in medi...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Inflamatii
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate