Trimite referat

Stiati ca ...

Recipientele din plastic au fost prima oara folosite pentru bauturi racoritoare in 1970.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Infectiile tractului urinar (ITU)

Materie: Medicina
Accesari: 9.394
Download-uri: 2.890
Nota: 5.31 (1776 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Infectiile tractului urinar (ITU)
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 27 Februarie 2009

Definitie: ITU reprezinta situatii patologice caracterizate prin patrunderea si multiplicarea bacteriilor in tractul urinar, manifestate prin bacteriurie.

Colonizarea microbiana a urinii poate fi asimptomatica sau simptomatica.

In absenta infectiei, tractul urinar este steril, cu exceptia 1/3 externa a uretrei la femei .

Infectia poate atinge uretra, vezica urinara, ureterele, bazinetul, papilele, calicele si interstitiul renal, dar si structurile adiacente (fascia perineala, prostata, epididimul). Germenii cei mai frecvent implicati sunt bacteriile, mai rar virusuri, levuri, ciuperci.

Pentru evaluarea bacteriuriei s-a introdus urocultura cantitativa care consta in recoltarea intr-un recipient steril a urinii din jetul mijlociu dupa toaleta corecta a organelor genitale.

Bacteriuria semnificativa se defineste prin prezenta a peste 105 unitati formatoare de colonii (UFC)/ml urina.

Piuria (leucocituria) se defineste prin prezenta leucocitelor in urina peste 10/mm3 sau 103/ml. Bacteriuria fara leucociturie semnifica contaminare.
Bacteriuria joasa /(sub 105 UFC/ml) semnifica contaminarea urinii, dar se interpreteaza ca ITU in conditiile asocierii bacteriuriei 102 – 105UFC/ml cu piurie si simptome clinice sugestive, a bacteriuriei peste 103UFC/ml la un barbat simptomatic, sau a identificarii Staphilococcus Saprophiticus.

Incidenta: ITU sunt cele mai frecvente infectii intalnite in practica medicala, predominand la femei in perioada fertila.

Clasificare:
(adaptat dupa “Oxford Textbook of Clinical Nephrology)A.1. ITU necomplicate
* La pacienti fara anomalii fiziologice sau anatomice ale tractului urinar (tract urinar normal), cu functie renala normala, in absenta manevrelor instrumentale sau a interventiilor chirurgicale urologice recente;
* apar mai frecvent la femei intre 18–40 ani, cu o incidenta mai crescuta in decada a 2a si a 3a de viata si sunt rare la barbati;
* germenele cel mai frecvent implicat este Escherichia Coli (70 – 95%); alti germeni implicati sunt: Staphilococcus Saprophiticus (25%), Proteus mirabilis, Klebsiella, Enterobacter.

A.2 ITU complicate
* la pacientii cu tulburari anatomice, functionale (ex. reflux vezico-ureteral, nefropatie de reflux) sau obstructive (ex calculi, etc) ale tractului urinar (tract urinar anormal) sau la pacienti cu deficiente in apararea gazdei: diabet zaharat, insuficienta renala , sarcina, imunosupresat , transplantat, neutropenic;
* apar mai frecvent la extremele de viata (noi-nascuti sau copii cu anomalii anatomice ale tractului urinar, varstnici peste 60 ani, in special barbati cu patologie obstructiva prostatica si instrumentari urologice).
* germenele cel mai frecvent implicat este Escherichia Coli; alti germeni implicati sunt Klebsiella pneumoniae, Euterobacter, Proteus mirabilis, Pseudomonas aeroginosa, Serratia, Stafilococul auriu.

B.1. ITU joase
Bacteriuria asimptomatica
Cistita
Uretrita
Prostatita acuta si cronica

B.2. ITU inalte
Pielonefrita acuta
Pielonefrita cronica
Abcesele nefretice si perinefretice.

Etiopatogenie
Sursa de infectie este reprezentata de flora fecala. La femei germenii patogeni din intestinul gros colonizeaza vestibulul vaginal, patrund in uretra, infectia propagandu-se pe cale ascendenta.
Calea de invazie bacteriana poate fi:
* Ascendenta
Calea ascendenta este cea mai frecventa, rezervorul de infectie fiind tractul digestiv, iar germenele cel mai implicat fiind E. Coli (95 0/0 ITU). Etapele transmiterii infectiei sunt: colonizarea uretrei, patrunderea si multiplicarea germenilor in vezica urinara, iar prin depasirea mecanismelor de aparare locala, refluxul vezico-ureteral si intrarenal propagarea infectiei la uretere, bazinet, interstitiu renal.
La femei ITU este favorizata de uretra scurta, de actul sexual prin efectul mecanic de introducere a germenilor in vezica, de folosirea contraceptivelor spermicide locale care altereaza mediul vaginal.
La barbati ITU este mai rara datorita uretrei mai lungi, colonizarii mai reduse a regiunii periuretrale – mediu local mai uscat - si a prezentei substantelor bactericide in secretia prostatica.
* Hematogena
Calea hematogena este mai rara, rezervorul de infectie fiind un focar O.R.L., dentar, cutanat, prostatic, etc, iar germenii implicati fiind Stafilococul auriu, Salmonela, Pseudomonas aeruginosa, Candida. Parenchimul renal este mai intai colonizat cu germeni, ulterior producandu-se infectarea secundara a urinii.

Adeziunea bacteriana se refera la capacitatea germenilor de a adera la mucoase si la celulele uroteliale, colonizand astfel intestinul si apoi, perineul, uretra, vezica urinara, sistemul pielo-caliceal si interstitiul renal. Aderarea se face prin intermediul sistemelor de adeziune (ex. pilii sau fimbriile), realizandu-se o legatura ireversibila intre adezinele bacteriene si rece...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Infectiile tractului urinar (ITU)
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate