Trimite referat
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

In gradina Ghetsemani

Materie: Romana
Accesari: 15.984
Download-uri: 3.187
Nota: 6.29 (799 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9


Download Referat - In gradina Ghetsemani
Publicitate:

Trimis de
din 23 Martie 2005

În grădina Ghetsemani(Vasile Voiculescu)

Este publicată în volumul ‘Pârgă’, apărut în anul 1921.Această poezie evidentiază o latură a liricii lui Vasile Voiculescu , si anume poezia cu continut religios.Izvorul de inspiratie pentru Vasile Voiculescu este Evanghelia Sfantului Luca..
Rugăciunea din grădina Ghetsemani are loc înaintea sosirii armatei romane conduse de Iuda ca să-l aresteze pe Isus.
Motivul rugăciunii lui Isus în grădina Ghetsemani a constituit ca izvor de ispiratie de-a lungul timpului, mai ales în renastere.Toti cei care au scris în operele lor despre această rugăciune au ascos în evidentă una din laturile personalitătii lui Isus: Isus Omul sau Isus Sfântul.
Vasile Voiculescu scoate în evidentă natura duală a lui Isus, punând accentul pe Isus Omul, care este înspăimântat de moarte(frica de moarte este specifică oamenilor).
Strofa 1 :

Isus lupta cu soarta si nu primea paharul…
Căzut pe brânci în iarbă,se-mpotrivea întruna.
Curgeau sudori de sânge pe chipu-i alb ca varul
Si-amarnica-i strigare stârnea în slăvi furtuna.

În prima strofă poetul pune în lumină zbuciumul sufletesc al lui Isus Omul care se află în apropierea morti.Acest zbucium este sugerat de termeni ca ‘lupta cu soarta’ sau ‘se împotrivea’.’Nu primea paharul’ sugerează vointa lui Isus de a se împotrivi morti, desi el stia că prin moarte ajunge la Tatăl său.
Încă din primele versuri poetul pune în lumină personalitatea duală a lui Isus:’sudori de sânge’ sugârând omenescul din fiinta lui Isus, iar ‘chipu-i alb ca varul’ sugerează pe Isus Sfantul.
‘Paharul’ este aici o mataforă ce semnifică destinul.Zbuciumul său are prelungiri în univers:’amarnica-i strigare stârnea în slăvi furtuna’ (Cosmicul angrenat în zbuciuml sufletesc este o latură a expresionismului).
Strofa 2 :

O mână nendurată, tinâd grozava cupă,
Se cobora-mbiind-l si i-o ducea la gură…
Si-o sete uriasă sta sufletul să-i rupă…
Dar nu voia s-atingă infama băutură.

În strofa a doua poetul pune de asemenea accentul pe latura umană a lui Isus.Tendinta generală este cea de hiperbolizare, pentru a sublinia si mai mult impotrivirea fiului lui Dumnezeu în fata morti : strigarea lui Isus este ‘amarnict’,setea este ‘uriasă’ iar cupa este ‘grozavă’.
‘Uriasa sete’ este o metaforă care reprezintă dorinta de a merge la Tatăl său.Această sete este însă înăbusită de teama de moarte.
Strofa 3:

În apa ei verzuie jucau sterlici de miere
Si sub veninul groaznic simtea ca e dulceată…
Dar fălcile-nclestându-si, cu utima putere
Bătându-se cu moartea,uitase de viata!
Cupa de venin, sub care se află dulceata mierii, sugerează dualul din fiinta lui Isus: ’veninul groaznic’ reprezintă frica de moarte pe care o trăieste Isus Omul, iar ‘dulceata mierii’ simbolizează viata vesnică pe care o va câstiga prin jertfa sa Isus Divinul.
Teama de moarte este prezentă si în strofa a treia:’bătându-se cu moartea,uitase de viata!’
Strofa 4:

Deasupra făra tihna, se frământau măslinii,
Păreau că vor să fugă din loc, să nu-l mai vadă…
Treceau bătăi de aripi prin vraistea gradinii
Si uliii de seară dau roată după pradă.

Întreg universul participă la zbuciumul său sufletesc.Furtuna prevestită în prima strofă răvăseste grădina în ultima strofă.
Aici poetul realizează o imagine terifiantă a măslinilor înspăimântati si ei de jertfa la care vor fi martori:’păreau că vor să fugă din loc, să nu-l mai vadă’.
‘Uliii de seara’ apar în peisaj, ceea ce simbolizeză moartea lui Isus.

În acestă poezie Vasile Voiculescu înfătisează în esentă lupta cu moartea al lui Isus.Acestă lupta nu este o simplă dramă omeneasca ci este defapt eternul conflict dintre suflet si trup.
Alăturarea celor doi termeni antitetici ’veninul groaznic’ si ‘dulceata mieriii’ sugereză moartea si viata vesnică.Moartea si viata nu sunt numai doi termeni antitetici, dar si cele două coordonate esentiale ale existentei omenesti.
...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - In gradina Ghetsemani
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK