Trimite referat

Stiati ca ...

Planeta Mercur si planeta Venus sunt singurele planete din Sistemul Solar ce nu au sateliti naturali.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Imunitatea parlamentara

Materie: Drept
Accesari: 10.976
Download-uri: 887
Nota: 5.43 (2563 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Imunitatea parlamentara
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 04 Septembrie 2008

Pentru a asigura parlamentului conditiile necesare exercitarii mandatului sau, el trebuie sa se bucure de o protectie sociala. In sens restrictiv, pot fi incluse in sistemul masurilor de protectie a mandatului parlamentar imunitatile.

Imunitatea parlamentara nu poate fi nici extinsa, nici restransa printr-un act subordonat Constitutiei, ea nu poate fi suspendata si poate fi luata doar de Camera si numai in considerarea temeiului de fapt si de drept ce justifica luarea acestei masuri.

Regulile privitoare la imunitati au ca scop asigurarea independentei parlamentarului in exercitarea mandatului sau si punerea lui sub protectie fata de acte sau fapte abuzive ale autoritatiilor administrative, judiciare sau ale persoanelor fizice.

Aceste reguli constituie exceptii de la cele de drept comun si prin urmare nu pot fi stabilite prin regulamentele celor doua Camere. Art. 168, alin. 2 din Regulamentul Camerei Deputatilor spunea, intre altele, ca imunitatea parlamentara asigura ’’libertatea de gandire’’; art. 171, alin. 2 stabilea un spor de pedeapsa privativa de libertate la cea prevazuta de lege pentru infractiunile contra autoritatii savarsite impotriva unui deputat , iar art. 171, alin. 3 extindea aplicarea dispozitiilor alin. 2 la faptele savarsite ’’ impotriva sotului sau copiilor minori’’ ai unui deputat.

Potrivit cu obiectul acestei imunitati, ele sunt: iresponsabilitatea juridica si inviolabilitatea.
Iresponsabilitatea juridica previne declansarea sau stabilirea unor consecinte nefavorabile parlamentarului pentru votul sau sau pentru opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului. ’’Deputatii si senatorii nu pot fi trasi la raspundere juridica pentru voturile sau opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului’’. Textul constitutional consacra o ’’imunitate de fond’’, cu caracter ’’absolut’’, intrucat priveste toate actele sau faptele savarsite de parlamentar in exercitarea mandatului sau, precum si toate formele de raspundere juridica. Ea este, insa, si o imunitate cu un caracter ’’permanent’’, deoarece efectele ei se extind si asupra perioadei de dupa incetarea mandatului parlamentar.

Iresponsabilitatea juridica a parlamentarului, astfel cum rezulta din textul constitutional de referinta, implica doua conditii: formele de manifestare ale parlamentarului sa nu exceada continutului specific al mandatului, respectiv formele de manifestare sa aiba o legatura directa cu continutul mandatului.

Inviolabilitatea este o asa zisa imunitate de ’’procedura’’, consacrata in considerarea eventualelor imputari facute parlamentarilor pentru alte fapte decat cele savarsite in exercitarea mandatului si in legatura directa cu continutul acestuia.

Inviolabilitatea – ca institutie a dreptului parlamentar – are drept scop sa previna urmarirea judiciara nefondata, arbitrara, impiedicandu-l astfel sa-si exercite mandatul incredintat sau constrangandu-l astfel sa-l exercite intr-un anumit mod, contrat convingerilor si vointei sale. In acest sens, potrivit art. 69 din Constitutie:
*deputatul sau senatorul nu poate fi retinut, perchezitionat sau trimis in judecata penala sau contraventionala, fara incuviintarea Camerei din care face parte (incuviintare data cu vot secret a cel putin doua treimi din numarul respectivei camere), dupa ascultarea sa;
*in caz de infractiune flagranta ( descoperita in momentul savarsirii ei sau inainte ca efectele ei sa se fi consumat), deputatul sau senatorul poate fi retinut si supus perchezitiei, dar Camera sesizata poate dispune revocarea masurii, daca constata ca nu exista temei pentru retinere.

Inviolabilitatea nu este un privilegiu, ci o procedura speciala de protectie a parlamentarului fata de acte sau de fapte abuzive ori insuficient fondate;inviolabilitatea nu acopera nici judecata civila, nici raspunderea administrativa; in cazul flagrantului delict, incuviintarii prealabile i se substituie eventuala aprobare a Camerei sau, dupa caz, revocarea masurii de retinere.

In 26 de tari imunitatea priveste orice procedura judiciara, in 42 de tari ea vizeaza numai procedura penala, cu exceptia delictului flagrant, in 10 tari imunitatea parlamentara se aplica exclusiv domeniului raspunderii civile, iar in 4 tari imunitatea nu este consacrata.

Cele doua regulamente ale Camerelor, in forma lor anterioara Constitutiei, au prevazut imunitatea intr-o maniera excesiva: parlamentarul era considerat ’’in timpul mandatului sau a fi in exercitiul functiunii’’, asimilandu-se astfel activitatile private cu cele specifice mandatului; de protectia juridica bazata pe imunitate ’’beneficiaza si membrii familiei’’, fiind deci asimilate rudeniile parlamentarului cu acele persoane ale autoritatii publice.

Incuviintarea sau aprobarea Camerei semnifica ridicarea imunitatii parlamentare cu privire la faptul determinat prin hotararea de incuviintare sau aprobare.
Ridicare imunitatii priveste exclusiv faptele in considerarea carora s-a adoptat o asemenea masura. ...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Imunitatea parlamentara
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate