Trimite referat

Stiati ca ...

Pielea hipopotamului transpira un lichid rosu, uleios, care pastreaza pielea umeda si o protejeaza cand este sub apa. Lichidul a condus la mitul ca hipopotamul transpira sange.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Imparatul Traian

Materie: Istorie
Accesari: 121.179
Download-uri: 18.045
Nota: 7.91 (9689 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Imparatul Traian
Publicitate:

Trimis de byRa
din 12 Octombrie 2004

Traian este primul imparat roman nascut in afara peninsulei Italice la 18 septembrie 53 in provincia Baetica, din sudul peninsulei Iberice, in municipiul Italica. Tatal sau era cetatean roman, guvernator al provinciei natale, consul si va deveni guvernator al provinciei Siria, mama iberica. Inclinat catre viata militara, Traian a intrat de la varsta de 17 ani in armata si a servit zece ani, ca tribun militar (ajutor de comandant) alaturi de tatal sau, in Siria. Era linistit, modest, rezistent si obisnuit sa gandeasca si sa actioneze rapid.

Urcand toate treptele carierei militare a ajuns general, comandant al armatelor de pe Rin, unde s-a distins prin vitejia sa. Era foarte apropiat de solda-ti, impartind cu ei toate greutatile, intrecandu-se cu ei in exercitii militare.

In timpul domniei lui Domitian, Traian vine la Roma si ocupa pe rand, mai multe functii civile, apoi devine guvernator al Hispaniei si al provinciei Germania Superioara si consul. Datorita esecurilor suferite in politica externa si datorita masurilor luate inpotriva adeptilor religiei Mozaice si a religiei crestine, Imparatul Domitian si-a atras ostelitatea tuturor supusilor. Ca urmare in anul 96 dupa Hristos, Imparatul Domitian a fost asasinat de catre opozantii sai politici.

La tronul Imperiului Roman a ajuns batranul general Marcus Cocceus Nerva. Acesta dorind sa inlature din politica externa esecurile Imparatului Domitian, a hotarat sa supuna teritoriile germanice de pe fluviu si din vestul campiei Panoniei. Acestea au fost supuse de catre legiunile romane conduse de generalul Marcus Ulpius Traianus.

Pentru felul cum si-a slujit tara in anul 97 dupa Hristos, generalul Traian a fost adoptat ca fiu si asociat la domnie de catre Imparatul Nerva. In anul 98 dupa Hristos, la moartea Imparatului Nerva, Traian v-a ocupa tronul Imperiului Roman.

Fiind ales imparat la varsta de 42 de ani, Traian a continuat sa traiasca modest, respectand legile statului. Se spune ca, atunci cand a fost numit imparat a venit la Roma fara alai. Mergand pe jos si insotit de popor, a intrat in palat spunand: "Cum intru asa vreau sa ies". Energia si simtul sau de dreptate au facut ca el sa fie supranumit "optimus princeps" (cel mai bun dintre principi).

Amintirea lui Traian s-a mentinut multa vreme la Roma. Cand venea la tron un nou imparat, Senatul ii ura "sa fie mai fericit decat Augustus si mai bun decat Traian". In timpul lui Traian, viata economica a prosperat: agricultura s-a refacut impozitele au fost micsorate; s-au creat case de imprumut pentru micii proprietari, fonduri pentru ajutorarea orfanilor. Traian a luat masuri pentru dezvoltarea comertului; a fost marit portul Ostia (langa Roma), unde erau imbarcate/debarcate marfurile de pe corabiile maritime pe cele fluviale. Capitala a fost impodobita cu constructii marete, printre care forul lui Traian.

Traian a dus o politica de cuceriri, cautand sa extinda si sa intareasca granitele Imperiului. In vremea sa, statul roman avea cea mai mare intindere. In Europa ajunsese la Rin si Dunare, in Asia fusesera cucerite Armenia, Mesopotamia, nord-vestul Arabiei si peninsula Sinai. Mai stapanea si partea de nord a Africii. Cea mai importanta cucerire a lui Traian a fost insa Dacia. De la inceputul domniei, Imparatul Traian s-a pregatit pentru supunerea Daciei.

Serbarile date la Roma in cinstea acestei victorii au tinut 123 de zile, Traian a pus sa se ridice un monument care sa aminteasca victoriile sale in razboaiele dacice: "Columna lui Traian" , asezata in forum la Roma. Acest monument prezinta o mare importanta pentru istoria poporului nostru. Pe el sunt sculptate chipurile soldatilor daci si romani, ale lui Traian si Decebal, precum si scenele mai importante din desfasurarea razboiului, Columna lui Traian ne reda lupta eroica a poporului dac pentru apararea libertatii.

Cauzele razboaielor daco-romane au fost :
• Ca urmare a dezvoltarii sale, Dacia constituia principalul rival al Imperiului Roman si ii impiedica politica expansionista a acestuia. • Ca urmare a politicii de cucerire, Imperiul Roman trecea printr-o puternica criza economica.

• Criza economica a Imperiului nu se putea solutiona decat prin preluarea bogatiilor Daciei. • Prin supunerea Daciei isi consolida hotarul de Nord al Imperiului, deoarece Dacia era cel mai inaintat bastion in lumea barbara.
• Cucerirea Daciei de catre romani, echival cu anularea pacii semnate in anul 89 dupa Hristos.

Dacii si romanii s-au confruntat in doua razboaie: • 101-102 dupa Hristos • 105-106 dupa Hristos
La 25 martie 101 dupa Hristos imparatul Traian iesea din Roma pentru a cuceri Dacia (lucru care nu i-a reusit nici lui Caesar in 44 inainte de Hristos, nici lui Domitian in 86-89 dupa Hristos). Traian a d...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Imparatul Traian
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate