Trimite referat

Stiati ca ...

Antilopa Saharei (Addax nasomaculatus) - alaturi de camila ea este mamiferul cel mai bine adaptat pustiurilor nisipoase. Aceasta antilopa nu bea niciodata apa. Sursa: Enciclopedia de Biologie - Editura All

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Iluminismul francez

Materie: Filozofie
Accesari: 16.109
Download-uri: 1.993
Nota: 4.81 (2891 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Iluminismul francez
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 09 Septembrie 2008

§1. Conceptul iluminismului: modalitati de deflnire.

1.1. APARITIA

Iluminismul a aparut in secolul 17 in Anglia constituindu-se intr-o miscare de idei care se opunea ideologiei de tip feudal. Evenimentul care marcheaza inceputul acestui curent este revolutia burgheza din Anglia(1688). “Actul de nastere” al iluminsmului poate fi considerat votarea de catre parlamentul englez a “ Declaratie Drepturilor Omului”.

Pe plan social, iluminismului ii corespunde cristalizarea burgheziei, clasa care gaseste in ideile iluminste o exprimare a propriei filozofii.

Aparitia iluminismului este sintetizata de dinamismul si spiritul revolutionar al burgheziei.

Sub raport ideologic acest curent se cristalizeaza in Franta in secolul 18 fiind marcat de aparitia unei mari opere colective (17 volume si 11 volume de planse)-Enciclopedia , alcatuita sub coordonarea lui Jean Jaques Rousseau. Enciclopedia sintetizeaza toate cunostintele umane acumulate din cele mai vachi timpuri pina in acel moment . In epoca a avut un ecou rasunator punand la dispozitie un imporant intrument de cunoastere si dezvoltand publicului spiritul critic si gustul pentru stiinta. De aici iluminismul s-a raspandit intoate tarile Europei imbracand forme specifice fiecaruia.

1.2. IDEILE ILUMINSMULUI

a)RATIUNEA este considerata ca un dat specific omului.
b)Definind astfel omul iluminismul proclama EGALITATEA tuturor oamenilor. Monarhul nu mai este unsul lui Dumnezeu si doar primul slujitor al statului preocupat de siguranta supusilor sai.

Negandu-se ierarhia sociala feudala, societatea va trebui structurata pe baza unui contract social intre om si semenii sai.
c)MONARHUL ILUMINAT reprezinta idealul politic al epocii care inlocuia perimatul monarh absolutist. Treabuia sa fie un filozof inzestrat cu o capacitate de a intelege mecanismele societatii si de a mediatiza si armoniaza relatiile dintre clasele sociale.

d)Orasul imaginat de iluminist ca sediu pentru “CETATEANUL UNIVERSAL” este “CETATEA UNIVERSALA-COSMOPOLISUL”, loc in care razboiele ar disparea iar prejudecatile de ordin rasial sau religos ar fi excluse. Cercetatorii au plasat aparitia unui astfel de oras in 2440.
e)Idealul uman al acestei epoci este FILOSOFUL - figura care inlocuia cavalerul si sfantul Evului Mediu.
f) Reprezentantii iluminsmului au militat pentru revolutionare sistemului educational si introducera invatamantului in limbile nationale.

Epoca Luminilor a constituit o cotitura importanta in dezvoltarea spirituala a omenirii, o victorie semnificativa a ratiunii asupra conceptiilor mistico-religioase din Evul mediu. Luind nastere in diverse tari, in diferite perioade de timp, aceasta miscare totdeauna a fost produsul unui mediu socio-istoric bine determinat. Ea a aparut ca o consecinta necesara a dezvoltarii relatiilor de productie capitaliste (fapt care a si determinat universalitatea ei), a acutizarii contradictiilor dintre burghezia in curs de formare si feudalitatea in descompunere, dintre cei exploatati, pe de o parte, si exploatatori - pe de alta. Desigur, factorii interni foarte variati au generat si o anumita specificatie a iluminismului de la tara la tara. Dar fenomenul acesta firesc de diversificare nu inlatura existenta unui patrimoniu comun de idei, rezultat din insesi problemele funda-mentale ale epocii. In toate manifestarile concrete iluminismul se prezinta sub aspect general ca o ideologic si filosofie, care cauta sa realizeze noi forme de viata politica, sociala si spirituala cu un caracter preponderent rationalist si antifeudal.

§2. Filozofla iluminismului in Franta.

Unitatea iluminismului ca directie de cugetare este asigurata de un anumit fond de idei prezente la toti reprezentantii sai. Printre ele: 1) increderea in puterea ratiunii si in capacita-tea ei de a asigura progresul umanitatii; 2) lupta pentru auto-nomia gindirii si pentru eliberarea ei de sub autoritatea dogmei; 3) respingerea intolerantei religioase si a superstitiilor de orice fel; 4) apararea libertatii si a demnitatii omului impotriva opresiunii si aservirii; 5) critica institutiilor statale feudale si a religiilor pozitive; 6) pentru filozofii-iluministi nevoia de a cunoaste nu e dictata numai de o simpla curiozitate, ci in primul rind de necesitatea de a folosi practic cunostintele pentru a transforma sistemul relatiilor sociale feudale. Ei inte-leg ca eliberarea sociala si descatusarea religioasa sunt imposibile fara un nou fel de gindire si fara moravuri noi. Anume de aceea ei considera stiinta si cultura inaintata ca principala forta eliberatoare si se straduie sa le asigure o raspindire cit mai larga in sinul maselor. Totodata, filozofii-iluministi inteleg ca piedica cea mai mare in calea realizarii acestui scop sunt Filosofia scolastica speculative, intoleranta institutiilor religioase si sistemul de relatii sociale invechite. Aceasta a si conditionat lupta lor de neimpac...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Iluminismul francez
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate