Trimite referat

Stiati ca ...

Cea mai lunga domnie a unui rege a fost cea a lui Louis al XIV-lea, in Franta, care a fost incoronat la varsta de 5 ani, si a fost detronat de moarte 72 de ani mai tarziu.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Hotelul

Materie: Economie
Accesari: 28.797
Download-uri: 5.945
Nota: 5.67 (1534 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Hotelul
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 10 August 2006

"Hotelul este unitatea comerciala de cazare omologata care ofera camere sau apartamente mobi-late pentru a fi inchiriate, fie unei clientele de sejur (saptamanal sau lunar) - oricum o inchiriere care ex-cepteza propriul domiciliu. El poate fi explorat pe tot parcursul anului, sau numai de-a lungul unuia sau mai multor sezoane anuale"

Nu pretindem ca aceatea este cea mai buna definitie a hotelului. Ea cuprinde insa elemente indis-pensabile perceperii corecte a notiunii de hotel si anume:( faptul ca este vorba despre o unitate comerciala, al carei principal produs este cazarea;(faptul ca avem de a face cu o unitate ospitaliera specializata, excluzand formele de inchiriere re-zidentiala sau intamplatoare;( faptul ca nu orice adapost poate oferi serviciul de cazare).

Am ales pentru ilustrare, din varietatea unitatilor ospitaliere specializate, structura organizatorica a unui hotel. Pentru a intelege mai bine ratiunea organizarii unui hotel, va trebui sa ne oprim asupra notiu-nii de "cazare" ca principal serviciu hotelier, cel fara de care unitatea de cazare nu si-ar justifica existenta.

Ce este, asadar, cazarea?Ca serviciu, cazarea satisface una din nevoile esentiale ale calatorului si anume nevoia de ada-post.Adapostul poate fi obtinut intr-o multitudine de variante:calatorul poate utiliza o resedinta secun-dara, sau poate face apel la rude, cunostinte ori prieteni (uneori chiar platind); nu rareori sunt folosite spatii improvizate: birouri, oficii, sali de clasa, etc.Se intampla ca adapostul sa fie obtinut in sala de as-teptare a unei gari sau a unui aeroport,iar in cazuri nefericite, la o sectie de politie sau intr-un spital.Toate aceste adaposturi sunt impropriu denumite "cazare".

Prin "cazare" ar trebui sa intelegem numai adapostul platit intr-o unitate ospitaliera specializata, oricat de modesta ar fi aceasta din punctul de vedere al capacitatii sau al categoriei de clasificare.In acelasi timp, este necesara prezenta urmatoarelor functii obligatorii:

-functia de receptie - necesara oficializarii calitatii de client prin identificarea acestuia si vanzarea serviciului;
-functia de etaj - referitoare la asigurarea igienei spatiilor hoteliere;
-functia de intretinere (mentenanta) - garanta a bunei functionari a intregului ansamblu hotelier.

Este evident ca efectuarea serviciului de cazare implica toti lucratorii compartimentului de cazare din unitatea ospitaliera.In jurul serviciului de cazare se structureaza organizarea - respectiv subdivizarea - compartimen-telor si sectoarelor unui hotel.

Pentru o descriere cat mai completa a structurii organizatorice, este ne-cesara examinarea modelului unui hotel de capacitate mare si de categorie medie sau superioara, de-oarece pe masura ce dimensiunile si categoria scad, are loc o comprimare - si deci o integrare - a mai multor sectoare si functii ori posturi (ocupatii) specific hoteliere.

Structurarea organica moderna a hotelului mai sus propus spre examinare impune astazi o con-ceptie noua a pozitionarii diferitelor compartimente operative, a sectoarelor, si functiilor. Ea presupune abandonarea modelului piramidal de subordonare si a vechii politici de centralizare a controlului(ilustra-te intru totul de personalitatea managerului autoritar "de moda veche").

Organizarea piramidala,utilizata pana la mijlocul anilor'80 ai secolului trecut in hotelaria internationala punea pe un piedestal greu acce-sibil figura directorului de hotel;din turnul sau,considerat unica baza de plecare a dispozitiilor, hotarari-lor,precederilor si inovatiilor,directorul isi exercita puterea,intr-un mod mai mult sau mai putin carisma-tic,asupra subalternilor si uneori si asupra clientilor.

Astazi, studiul noilor strategii confirma o structura noua, care "nu rupe" lantul deciziilor si varful piramidei dictatoriale, ci "dilueaza" si redistribuie reponsabilitatile.Acest stil managerial modern este cunoscut sub numele de "operare circulara"; prin intermediul acestei structuri organizatorice, directorul de hotel nu se mai afla in varf, ci in mijlocul lantului de co-manda, putand radia pe diverse niveluri echidistante rezultatele propriului sistem de lucru.

In acest caz, stabilitatea directivelor si luarea deciziilor implica toate sectoarele si liniile operative ale intreprinderii. Hotelul modern este alcatuit dintr-o serie de compartimente independente, conduse de persoane res-ponsabile care coordoneaza activitatea; aceste persoane colaboreazaavand idei pe baza carora pot lua decizii comune si pot interveni la unison; ele formeaza asa numitaechipa manageriala ("management team").

Fiecare manager, in urma consultarilor avute cu colaboratorii - prioritate avand cei aflati in con-tact direct cu oaspetii contribuie in echipa, impreuna cu directorul general, la procesele decizionale menite sa duca la atingerea obiectivelor propuse; intregul proces aspira la satisfacerea permanenta a clientelei, patronatului, personalulu...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Hotelul
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate