Trimite referat

Stiati ca ...

O viespe masculina se numeste drona.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Hipotensiunea

Materie: Medicina
Accesari: 5.476
Download-uri: 1.322
Nota: 5.35 (999 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Hipotensiunea
Publicitate:

Trimis de aurel
din 27 Martie 2006

ISTORICUL HIPOTENSIUNII ARTERIALE

Se fac referiri mai serioase la existenta unor diferente de presiune arteriala,abia dupa ce s-au facut demonstratii de determinare a acesteia.Astfel , cronologic , Stefan Hales (1677 - 1761) vicar din Teddington a facut prima incercare de a masura presiunea sangelui in artera femurala la cal (1732).Sangele urca intr-un tub de sticla conectat la " capatul arterial" cu o tranhee de gasca .

Preotul a observat ca variatiile coloanei de sange sunt sincroane cu bataile inimii (a publicat observatiile in "Statistical Essays" , 1769).Alte incercari de retinut : Jean Marie Poisseville (1799 - 1869) tot cu un tub de sticla, in forma de U in 1828 , celebrul fiziolog german Carl Ludwig din Leipzig (1816 - 1895) foloseste aparatul Poisseville adaugandu-i o coloana de mercur.

La om prima masurare a tensiunii arteriale a fost facuta in 1856 de catre Jules Faivre la Lyon . El a apreciat valoarea sistolica 120 mm Hg .Cunoscutul ciclician parizian Pierre Potain a creat in 1802 pe stamosul tensiometrului de azi , respectiv peloata cu aer pe care o aplica pe artera radiala si apasa pana la disparitia pulsului radialei era tensiunea maxima , pe care se citea pe cadranul unui manometru din metal.Medicul rus N. Korotov a unit tehnica cu ausculatia prin steteoscop in 1905 .

DEFINITIA
HIPOTENSIUNII ARTERIALE
Hipotensiunea arteriala este un sindrom clinic caracterizat prin scaderea valorilor tensionale sub 100 mm Hg pentru tensiunea sistolica si sub 65 mm Hg pentru cea diastolica .

In functie de durata , hipotensiunea poate fi trecatoare sau de durata.
In functie de etiologie se deosebesc :
- hipotensiunea arteriala esentiala ;
- hipotensiunea simptomatica ;
- hipotensiunea ortostatica ;

CLASIFICAREA
HIPOTENSIUNII ARTERIALE
Putem clasifica hipotensiunea arteriala in :
HIPOTENSIUNE ARTERIALA PRIMARA (ESENTIALA)
HIPOTENSIUNE ARTERIALA SECUNDARA (SIMPTOMATICA)
HIPOTENSIUNE ARTERIALA ORTOSTATICA

Hipotensiunea arteriala esentiala nu are cauze precizate .
II. Hipotensiunea arteriala secundara poate fi declansata de :
BOLI CARDIOVASCULARE
- Infart miocardic (IMA)
- Miocardita acuta
Pericardita exudativa si constructiva
Valvulopatia (stenoza mitrala si aortica)
Insuficienta cardiaca cu debit scazut
Varice voluminoase
Embolie plumonara masiva
Disectie de aorta

BOLI ENDOCRINE
- Insuficienta hipofizara anterioara (sindrom SIMMONDS)
Insuficienta tiroidinala (Mixedem)
Insuficienta corticosuprarenala (boala ADDISON)
Insuficienta gonadica (Climaterium)

BOLI NEUROLOGICE
Scleroza multipla
Siringo-Mielie
Miopatii
Neuropatii metabolice (diabet zaharat , anemia pemiciosa , casexie)
Boli idiopatice (sindromul SHY - BROJER)
INFECTII
Stari postinfectioase (septicemii diverse)

INTOXICATII
alcool metilic
nicotina
benzol
medicamente hipotensive - CLONIDINA
- METIL-DOPA
- GUANETIDINA
ALERGIE
- Socul astmatic
7.CAUZE CHIRURGICALE
Simpatecomie dorso-lombara

In general hipotensiunea arteriala esentiala este consecinta tulburarilor mecanismelor de auto reglare neuro-endocrine al homeostaziei arteriale.
Hipotensiunea arteriala esentiala afecteza 2-4% din populatia adulta si predomina la barbatii de varsta medie.
Boala poate sa aiba un caracter simptomatic sau asimptomatic , dar o voi prezenta mai pe larg in randurile ce urmeaza.

1.HIPOTENSIUNEA ARTERIALA
ESENTIALA (PRIMARA)
Vorbim de hipotensiune arteriala cand valorile tensiunii maxime , la adult , scad sub 100 mm Hg si cand persoanele cu aceste valori prezinta fenomene subiective suparatoare. Se cunosc valori tensionale arteriale scazute la persoane care nu au nici un fel de suferinte subiective , de obicei la vagotonici , adica la cei care au un debit circulator mai scazut , o rezistenta periferca ceva mai crescuta si cu tote acestea nevoile circulatorii sunt acoperite .

De altfel , fenomenele clinice din hipotensiune pot apare si la persoane cu valori tensionale normale , ceea ce inseamna ca nu este vorba doar la nivelul tensiunii , ci , mai degraba , de o adaptare nepotrivita , in urma mecanismelor regulatorii insuficiente , mecanisme ce au ca urmare fenomene de insuficienta in irigatie , oboseala sete de aer , palpitatii , precum si alte manifestari , rezultate ale deficientei sistemului regulator al circulatiei .

ASPECT CLINIC
Senzatia de slabiciune este smnalul cel mai constant si mai suparator .Bolnavul se scoala dimineata obosit , starea de oboseala creste in cursul zilei ceea ce duce la un randament scazut in activitate .Alteori starea de oboseala apare numai dupa eforturi mici sau mijlocii , dar se mentine mult timp , situatie ce se rasfrange asupra psihicului bolnavului dandu-i o stare de depresie , irascibilitate , tulburari de somn .

LIPOTIMIILE SI SINCOPELE
Liptimiile si sincopele sunt accidente trecatoare care survin cu ocazia unei emotii , efort violent , dupa schimbarea brusca a pozitiei . In aceste ...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Hipotensiunea
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate