Trimite referat
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Hemoglobina

Materie: Chimie
Accesari: 25.201
Download-uri: 3.415
Nota: 5.60 (1340 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9


Download Referat - Hemoglobina
Publicitate:

Trimis de aurel
din 03 Martie 2006

Hemoglobina este o proteina cu fier care intra in componenta globulelor rosii ale sangelui, dandu-i acestuia culoarea sa rosie, si transporta oxigenul, dioxidul de carbon si oxidul nitric. Hemoglobina este prezenta in corpul tuturor animalelor, cu exceptia celor mai putin complexe. Ea transporta oxigenul de la plamani sau de la branhii, acolo unde sangele este oxigenat, catre toate celulele corpului.

Cand este saturata cu oxigen, hemoglobina este numita oxihemoglobina. Dupa eliberarea oxigenului catre tesuturi, hemoglobina isi inverseaza functia si se incarca cu dioxid de carbon, produsul rezidual rezultat in urma respiratiei celulare, pentru a-l transporta catre plamani, unde va fi expirat. Cand este saturata cu dioxid de carbon, hemoglobina este cunoscuta drept carboxihemoglobina.

In 1996 cercetatorii au descoperit ca, in contact cu oxigenul si dioxidul de carbon, hemoglobina formeaza si elibereaza un al treilea gaz – oxidul nitric. Acesta joaca un rol important in reglarea presiunii sangelui prin relaxarea peretilor vaselor de sange, marindu-le astfel debitul. Hemoglobina controleaza dilatarea si contractia vaselor de sange, si implicit presiunea sangelui, prin reglarea cantitatii de oxid nitric la care sunt expuse acestea.

Hemoglobina este continuta in intregime in globulele rosii, detinand pana la 35% din greutatea acestora. Pentru a se combina corespunzator cu oxigenul, globulele rosii trebuie sa contina cantitatea adecvata de hemoglobina. Aceasta, la randul ei depinde de prezenta fierului pentru a se forma. Lipsa de fier din corp impiedica producerea hemoglobinei si duce la anemie.

Hemoglobina transporta o cantitate de oxigen de 20 de ori mai mare decat volumul propriu. Unele substante chimice, cum ar fi monoxidul de carbon reactioneaza atat de bine cu hemoglobina incat aceasta nu se mai poate combina cu oxigenul si este provocata asfixierea.

Dupa o viata de circa 120 de zile, globulele rosii ale sangelui sunt distruse in splina sau pe parcursul circulatiei iar hemoglobina este descompusa in constituentii sai, inclusiv fierul, care intra in alcatuirea noilor celule sangvine produse in maduva oaselor.

Cand se produce o lezare a vaselor de sange (in cazul unor julituri) globulele rosii sunt eliberate si patrund in tesut unde sunt descompuse. Hemoglobina este transformata in pigmenti, a caror culoare duce la aparitia zgarieturilor.

Molecula hemoglobinei din globulele rosii ale sangelui transporta oxigenul de la plamani catre celulele din intregul corp. La sfarsitul anilor '30 biochimistul britanic de origine austriaca Max F. Perutz a inceput sa examineze structura complexa a moleculei acestei proteine folosind o tehnica cunoscuta drept cristalografie cu raze X.

Pana in 1960 el a reusit sa determine structura tridimensionala a proteinei. Pentru acest merit, in 1962 a fost distins cu Premiul Nobel in chimie. Perutz isi descrie studiul intr-un articol aparut in 1964 in revista Scientific American. Asezarea celor patru lanturi din structura hemoglobinei este foarte asemanatoare cu cea a catenei unice a mioglobinei, o proteina care poate transporta oxigen, gasita in muschi. Corelarea intre structura celor doua proteine permite determinarea destul de precisa, numai prin metode fizice, a locului unde se afla fiecare aminoacid din compozitia hemoglobinei relativ cu asezarea spirelor moleculei sale.

Daca doua proteine arata la fel ele ar trebui sa aiba compozitii asemanatoare. Asta inseamna ca in mioglobina si himoglobina prezente in toate animalele vertebrate cele 20 de tipuri diferite de aminoacizi esentiali ar trebui sa fie prezente in acelasi raport si sa fie aranjate intr-o ordine asemanatoare.Numai prin metode fizice nu se poate totusi determina pozitia exacta a fiecaruia dintre cele 20 de tipuri de aminoacizi.

Aceasta informatie a fost furnizata de cercetatorii din Statele Unite si din Germania care au determinat secventa celor 140 de aminoacizi de-a lungul fiecarui lant. Combinarea rezultatelor celor doua studii asigura o imagine precisa a numeroaselor fete ale moleculei hemoglobinei.

Prin comportamentul sau hemoglobina se aseamana mai degraba cu un plaman molecular decat cu un rezervor de oxigen. Doua dintre cele patru lanturi se deplaseaza inainte si inapoi in asa fel incat distanta dintre ele se micsoreaza cand molecule de oxigen sunt atasate de cea a hemoglobinei si se mareste cand oxigenul este eliberat.

Dovezi ca activitatile chimice ale hemoglobinei si ale altor proteine sunt insotite de modificari structurale mai fusesera descoperite, dar era pentru prima oara cand natura acestor modificari era demonstrata in mod direct. Schimbarea formei te duce cu gandul la o molecula care respira, dar in mod paradoxal ea se mareste cand elibereaza oxigenul si nu cand il inmagazineaza.
...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Hemoglobina
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK