Trimite referat

Stiati ca ...

In general, in zonele urbane dense, rata mortalitatii creste considerabil in timpul perioadelor prelungite in care se face simtit amestecul de fum si ceata.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Hazarde vulcanice

Materie: Geografie
Accesari: 21.641
Download-uri: 4.265
Nota: 5.51 (1567 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Hazarde vulcanice
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 08 Octombrie 2007

Inceputul acestui mileniu se caracterizeaza printr-un impact tot mai accentuat al activitatilor umane asupra Terrei, care determina modificari globale ale mediului.
Modificarile accentuate ale mediului pe Terra , presiunea crescanda a societatii asupra elementelor de mediu genereaza o serie de crize dintre care unele au devenit globale, cum ar fi tendintele de incalzire a climei, datorate efectului de sera, apoi reducerea stratului de ozon, ridicarea nivelului Oceanului Planetar, despaduririle si procesele de degradare a solurilor, poluarea crescanda si desertificarea.

Omul are insa si un impact pozitiv asupra mediului prin extinderea teritoriilor protejate(in parcuri si rezervatii naturale), prin ocrotirea unor specii de plante si animale pe cale de disparitie, a unor obiective geomorfologice, geologice si paleontologice, precum si prin numeroase lucrari de inginerie a mediului.

Hazardele naturale sunt manifestari extreme ale unor fenomene naturale, precum cutremurele, furtunile, inundatiile, secetele, care au o influenta directa asupra vietii fiecarei persoane, asupra societatii si a mediului inconjurator. Atunci cand hazardele produc distrugeri de mare amploare si pierderi de vieti omenesti, ele sunt denumite dezastre sau catastrofe naturale.

Eruptiile vulcanice sunt hazardele endogene care au impresionat puternic omul inca din Antichitate. Acestea sunt datorate energiilor acumulate in rezervoarele subterane care contin lave si presiunilor exercitate de fortele tectonice, care determina ascensiunea materiei incandescente spre suprafata.

Eruptiile islandeze si hawaiene sunt caracterizate ca eruptii linistite, cu lave fluide, bazice, care sunt evacuate prin cratere. Eruptiile de tip strombolian prezinta lave mai vascoase, cu eruptii moderate; cele de tip vulcanian sunt caracterizate prin lave foarte vascoase, cu explozii puternice, extrem de periculoase.

In aceasta ultima categorie se incadreaza vulcanii Vezuviu, Volcano (Italia) si Paricutin (Mexic). Eruptiile pliniene (spre exemplu, eruptia din 1991 a vulcanului Pinatubu, din insulele Filipine) sunt violente si deverseaza cantitati mari de cenusi vulcanice; cele peleene (vulcanul Montagne Pelee din insula Martinica) sunt insotite de nori arzatori extrem de periculosi, iar eruptiile ultravulcanice sunt probabil cele mai violente, datorita formarii unor presiuni uriase la contactul rezervorului subteran de lava cu apa marii.

Cei mai numerosi si mai periculosi si activi vulcani de pe Terra sunt situati in zonele de subductie din jurul Oceanului Pacific, cunoscute sub numele de „Centura de Foc a Pacificului".

Cel mai eficient mod de aparare impotriva efectelor eruptiilor vulcanice consta in luarea unor masuri pentru evitarea concentrarii asezarilor omenesti pe conurile vulcanilor activi sau in apropierea lor.

SFARSIT.
...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Hazarde vulcanice
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate