Trimite referat

Stiati ca ...

Englezii au inventat primul "Tank" in timpul primului Razboi Mondial. Cuvantul "Tank" a fost folosit pentru ca nu inseamna nimic si nu dadea nemtilor nici o idee despre ceea ce insemna masinaria respectiva.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Giurgiu

Materie: Geografie
Accesari: 6.272
Download-uri: 847
Nota: 5.82 (1324 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Giurgiu
Publicitate:

Trimis de Stanciu Sabina
din 18 Octombrie 2007

Judetul Giurgiu este situat in partea de sud a tarii, in cadrul marii unitati geografice numita Campia Romana si se invecineaza la Sud cu fluviul Dunarea, care il desparte de Bulgaria. Municipiul Giurgiu are o istorie straveche ce porneste inca din Paleolitic, iar Culturile Boian si Gomelnita arata ca aici existau activitati in era neolitica.

In colectia Muzeului judetean se afla monede din timpurile romanilor Domitian, Antonius Piua, Comodus si Gordian, toate descoperite in limitele orasului actual. Prima atestare documentara a Giurgiului s-a facut in „Codex latinus” in anul 1395.De numele cetatii Giurgiu sunt legate nume ca Mircea cel Batran, Mihai Viteazul si Vlad Tepes.

Cucerit in anul 1420, orasul, impreuna cu teritoriul inconjurator, a fost transformat in proprietate turceasca timp de aproximativ 400 de ani, pana la razboiul ruso-turc . In epoca moderna au aparut porturile de langa Dunare .Odata cu inceperea primului razboi mondial, orasul a fost bombardat si distrus in proportie de 80%.

Dupa 1917, la Giurgiu, locuitorii au inceput reconstructia orasului si a fost reluata activitatea economico-sociala.Azi orasul mai pastreaza foarte putin din aerul vremurilor ce nu mai sunt. Emblema orasului de azi este „Turnul cu ceas” (Turnul orologiului-construit la sfarsitul secolului al XVIII, ca turn de observatie a fortificatiilor otomane). Turnul ceasornicului inalt de 22 metri, construit in vremea cand Giurgiu era proprietate turceasca, ce servea ca foisor de foc si post de observatie.

ATRACTII TURISTICE
Localitatea Calugareni este de mare importanta istorica, datorita marii victorii lui Mihai Viteazul asupra turcilor .Aici sunt cateva monumente importante care ne reamintesc despre batalia care a avut loc in aceste terenuri mlastinoase .Podul de peste Neajlov are la capete 4 efigii de bronz reprezentand capul lui Mihai Viteazul si stema tarii din acea vreme.Tot la Calugareni este Crucea lui Mihai, monument ridicat in anul 1913 cu prilejul sarbatoririi a 400 ani de la urcarea pe tronul Tarii Romanesti a lui Mihai Viteazul.

Rezervatia din padurea Comana este monument al naturii, un paradis al faunei si florei specifice Campiei Dunarii.Unicitatea rezervatiei este datorata existentei bujorului romanesc, in luna mai desfasurandu-se „Sarbatoarea Bujorului”. Cel mai de seama monument din aceasta zona este manastirea Comana construita de Vlad Tepes si refacuta de Radu Serban Basarab . Aici sunt mormintele familiei Cantacuzino.La Herasti se afla un frumos palat cunoscut sub numele de „Casa de piatra” care a fost construit de Udriste Nasturel in secolul al XVIII-lea.

In comuna Floresti Stoenesti se afla Ansamblul medieval format din Conacul Druganescu, restaurat si amenajat ca muzeu de etnografie si arta populara. Aspectul exterior il aseaza in randul monumentelor de arhitectura brancoveneasca.La Fratesti se afla Muzeul satesc – numit simbolic „Muzeul scolar Dacia”- deoarece o parte importanta din vestigiile materiale apartin geto-dacilor, dovedindu-se astfel continuitatea de milenii a poporului roman in aceasta zona.

Prin asezarea sa si functia ca port si centru urban, municipiul Giurgiu constituie un important obiectiv turistic.Aici exista: Podul peste Dunare numit „Podul Prieteniei”, singurul pod peste Dunare care leaga Romania de Bulgaria, construit pe 2 nivele (cale ferata cel de jos si sosea cel de sus) .

Catedrala „Adormirea Maicii Domnului”- construita in stil bizantin, detinatoare a unei importante colectii de icoane de lemn si obiecte de cult din lemn.Podul Bizetz, construit de inginerul Anghel Salingy, este primul pod rutier si feroviar construit in curba din Europa.Insula Mocanu, cea mai mare din cele 4 insule din vecinatatea Giurgiului, este un loc neatins de civilizatie, cu vegetatie si fauna asemanatoare Deltei Dunarii, cu plaje si lacuri interioare de un farmec aparte.
...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Giurgiu
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate