Trimite referat

Stiati ca ...

Vioara este considerata "soprana instrumentelor cu coarde".

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.George Bacovia - Decor (comentariu)

Materie: Romana
Accesari: 214.598
Download-uri: 30.930
Nota: 8.47 (7897 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - George Bacovia - Decor (comentariu)
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 17 August 2006

Poezia "Decor" de George Bacovia apare în revista "Făclia", la l ianuarie 1916, însoțită de o prezentare a autorului, făcută de Alexandru Macedonski: "Bacovia este pseudonimul unui tânăr din Bacău, Vasiliu, admirabil poet, dar a cărui modestie 1-a ținut în umbră cu tot nemărginitul lui talent. (...) Marea sa originalitate m-a lăsat înmărmurit de uimire." Poezia "Decor" este inclusă, în același an, în volumul de debut, "Plumb".

Poeziile volumului "Plumb" se înscriu în simbolismul tradițional prin folosirea simbolurilor binecunoscute, cum ar fi statuile albe, parcul părăsit și pustiu, fanfare funerare, "iubita cântă la clavir", a culorilor sugestive pentru stările sufletești ale poetului.

Ceea ce îl individualizează pe Bacovia între toți simboliștii români este nota dominantă a obsesiilor, psihozelor și stărilor nevrotice de un autentic impresionant, atmosfera apăsătoare percepută până în străfundurile sufletului, ceea ce îl face să se simtă un poet "blestemai".

Copacii albi. copacii negri Stau goi în parcul solitar Decor de doliu funerar... Copacii albi, copacii negri, negre...
în pare regretele plâng iar...
Cu pene albe, pene negre O pasăre cu glas amar Străbate parcul secular... Cu pene albe, pene
în parc fantomele apar.
Și frunze albe, frunze negre; Copacii albi, copacii negri;
Și pene albe, pene negre, :
Decor de doliu, funerar...
în parc ninsoarea cade rar...

Tema poeziei ilustrează o lume sfâșietor de tristă, în care sentimentul însingurării poetului este exprimat prin cuvinte-simbol și mijloace cromatice, iar starea de disperare este creată printr-o imagine de pustietate a lumii reale, în care nu mai există viață. Altfel spus, tema poeziei este moartea și inexistența ca sugestii ale neputinței de comunicare a eului poetic cu lumea.

Ideea poeziei exprima toată gama de stări interioare ale poetului, disperare, spleen, angoasă, solitudine, apăsare sufletească, dezolare, nevroză, fapt ce 1-a determinat pe Emil Cioran să spună despre Bacovia că este "inapt să se mânluie, totul e pentru el cu putință, în afară de propria viață (...) nu poate scăpa de el însuși și nici evada din centrul propriei obsesii".

Semnificația titlului
Cuvântul "decor" înseamnă un ansamblu de obiecte care servesc la crearea cadrului în care se defășoară acțiunea, o ambianță creată pentru ca omul să se manifeste cu toate valențele sale. Bacovia dă acestui cuvânt valoare de simbol, sugerând viața, lumea exterioară, în care poetul se simte timorat, izolat, pustiit, din cauza imposibilității de a comunica spiritual cuaceasta.

Structură și semnificații
Poezia este structurată în trei strofe și trei versuri libere care urmează după fiecare strofă pentru a accentua ideea exprimată anterior. ' în această poezie Bacovia apelează la mijloace simboliste variate și anume: cuvântul-simbol, culoarea, simetria versurilor și versul liber, toate acestea creând o muzicalitate sugestivă în plan ideatic, semnificând stări sufletești. Sunt evidente, așadar, două planuri distincte ale existenței: unul exterior sugerat de parc, de copaci, de păsări, în general de acest decor funerar și unu! interior simbolizai de pustietatea sufletească a poetului, care-i provoacă deprimare, disperare, dezolare, nevroză.

In prima strofa, decorul este compus din copaci, aceștia fiind un cuvânt-simbol care sugerează elemente componente ale vieții. Cromatica este reprezentată de culorile alb și negru, care la Bacovi.a simbolizează inexistența ca inerție a morții și, respectiv, moartea. Poetul se simte deprimat de agonia lumii, potențată de repetiția "copacii albi, copacii negri", solitudinea poetului este simbolizată de "parcul solitar", ideea de moarte fiind sugerată de simbolurile "doliu" și "funerar".

Imaginea lumii, simbolizată de "parc", este dezolantă, atmosfera este de o tristețe sfâșietoare, sugerată "regretele" care plâng, suferința căpătând efecte auditive, ideea morții și a inexistenței perpetue fiind accentuată de versul liber: "în parc regretele plâng iar...". Decorul funerar al lumii exterioară simbolizează agonia sufletească a poetului introvertit, căruia-i sunt inaccesibile idealurile, împlinirile spirituale.

Strofa a doua apelează la simbolul păsării, ca parte componentă a vieții. Amărăciunea, ca stare a euluf poetic, este aici sugerată de pasărea "cu pene albe, pene negre", care își pierde trăsătura esențială pentru existența ei în univers, trilul, având acum un "glas amar". Poetul este incapabil sâ-și construiască vise, idealuri, existența sa spirituală fiind un adevărat coșmar bântuit de fantome: "în parc fantomele apar".

Ultima strofă se constituie într-o concluzie ideatică a morții universale, simbolizând moartea spirituală a eului poetic, absența oricăror elemente vitale fiind evidentă: "Și frunze albe, frunze negre; / Copacii albi, copacii negri; / Și pene albe, pene negre, / Decor de doliu funerar...". Sporește aici muzicalit...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - George Bacovia - Decor (comentariu)
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate