Trimite referat

Stiati ca ...

Membrii familiei regale britanice trebuie sa accepte absolut toate darurile. Etica ii obliga pe membrii familiei regale sa accepte orice daruri primesc. Soarta darurilor este decisa de Regina deoarece toate darurile apartin Monarhiei.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Geografia industriei aurului

Materie: Geografie
Accesari: 3.498
Download-uri: 349
Nota: 4.98 (1350 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Geografia industriei aurului
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 13 Iunie 2008

Totalitatea minereurilor ce prezinta valoare economica se numesc substante minerale utile. Cea mai mare parte dintre ele sunt in acelasi timp si materii prime, caci prin prelucrarea industriala se incorporeaza in produsul finit, cu care prilej isi schimba si forma si totodata ele sunt si o resursa naturala pentru care se foloseste denumirea de resurse minerale, sau un cuvant mai generalizat, acela de bogatii minerale.

Punerea lor in valoare, prin extractia din subsol, se face de catre industria miniera, care foloseste o gama intreaga de procese tehnologice adecvate.

In zilele noastre, cresterea continua a numarului populatiei globului si perfectionarea neincetata a tehnicii solicita o crestere tot mai mare a consumului de substante minerale utile,ceea ce determina o adevarata “expansiune miniera” neincetand aplicarea unor noi metode de cercetare si exploatare, de preparare si industrializare.

La nivel mondial, insa, industria miniera este foarte diferentiata ca nivel tehnic. Multe din produsele subsolului sunt antrenate in circuitul comertului mondial. Aproape jumatate din volumul comertului mondial il ocupa combustibilii ( hidrocarburile si carbunii ) urmate de fier si alte metale.In tarile dezvoltate din punct de vedere economic, industria miniera are o pondere foarte ridicata, aceasta fiind in acelasi timp mari consumatoare de asemenea materii prime. Industria miniera constitiue in orice tara acolo unde se gasesc asemenea resurse o ramura cheie a economiei.

Din punct de vedere al utilizarii economice aceste metale se pot grupa in : minerale utile metalice ( care la randul lor se impart in minerale feroase si minerale neferoase ) si minerale utile nemetalifere. Din cadrul mineralelor neferoase fac parte minereuri de baza sau colorate , usoare , minereuri nucleare si pretioase sau nobile : aur, argint si minereuri platinice.

Aurul a fost cel dintai metal cunoscut si folosit cu multe milenii i.e.n. datorita proprietatilor ce le are : este inalterabil si se gaseste in stare native. Popoarele antice isi confectionau din el bijuterii si alte podoabe. Inca din acele indepartate vremuri a aparut tendinta de acaparare a surselor din aur. Expeditiile lui Darius,Alexandru Macedon, ocuparea Daciei de catre romani, iar mai tarziu actiunile atator conchistadori au constituit exemple in acest sens. ”Febra aurului” a insemnat, asadar, goana dupa imbogatire. In acelasi timp acest metal a jucat un rol principal in istoria monetara, mai ales la incepand cu a doua jumatate a secolului trecut, cand cea mai mare parte a statelor au adoptat monometalismul aur ca baza a sistemului monetar national.

Utilizarile aurului sunt variate dupa cum este vorba de aur rafinat, in aliaje sau compusi chimici.

Aurul rafinat se numeste aur fin. Este foarte pur, continand 99,99% aur( adica aur de 24 carate ). Caratul indica, deci, proportia continutului de aur din aliajele sale, exprimandu-se sub forma de parti aur la 24 parti aliaj. Asa de exemplu, aurul de 12 carate contine numai 50% aur iar cel de 18 carate 75% aur. Mai frecvent se intalneste aurul de 18 carate si cel de14 carate, acesta din urma aliat cu argintul ( in proportie de 41,65% ) si aurul ( 58,35% ). Pentru unitatea de masura a masei se foloseste uncia monetara care pentru metale pretioase este egala cu 31,103 479 grame. Aurul fin este intrebuintat la aliaje, la acoperiri galvanice, in aparatura razelor X, in laborator, ca moneda internationala ( echivalent monetar ), ceea ce face ca o mare parte a aurului extras sa fie pastrat sub forma de rezerve pentru a putea fi folosit in relatiile financiar-valutare internationale.

Aliajele cele mai obisnuite se fac cu argintul, cuprul sau cu ambele, cu nichelul, platina, iridiul, unele din ele folosite in dentistica. Cea mai straveche utilizare insa a fost in giuvaergerie. El este prelucrat in felurite forme prin turnare, gravare, incrustatie, filigram. Aurul isi gaseste aplicatii si in tratamente medicale ( auroterapie ) in afectiunile reumatice, tuberculoza si alte boli, in fabricarea unor obiecte de laborator, in galvanotehnica.

Dar, asa cum s-a amintit, aurul si-a castigat un rol primordial ca etalon universal , intermediar in schimbul de marfuri. Etalonul aur ii confera deci un anumit pret, exprimat intr-o moneda nationala. De aici si calitatea ce o are de etalon monetar, obtinut prin exceptionalele sale proprietati pe care nu le are nici un metal : se poate bine tezauriza, caci nu este atacat de agenti fizico-chimici, are calitati universale din orice loc ar fi extras, poate fi usor transportat, caci intr-un volum mic concentreaza o valoare mare, nu poate fi falsificat, fiind usor recunoscut si este perfect divizibil.

Istoria u...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Geografia industriei aurului
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate