Trimite referat

Stiati ca ...

Tigrii siberieni sunt cele mai mari feline din lume, cantarind cu peste 100 kg mai mult decat tigrii bengalezi.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Geografia Romaniei

Materie: Geografie
Accesari: 32.675
Download-uri: 6.496
Nota: 5.67 (2394 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Geografia Romaniei
Publicitate:

Trimis de Cariba Heine
din 14 Mai 2008

GEOGRAFIA ROMANIEI
PROBLEME FUNDAMENTALE

Pozitia geografica si geopolitica a Romaniei
Pozitia geografica

Romania este un stat central-european de marime mijlocie, atat din punctul de vedere al suprafetei, cat si al populatiei, situat la distante aproximativ egale intre extremitatea vestica si, respectiv, estica a continentului. , consecintele favorabile ale acestei pozitii geografice sunt evidente: tempetaruri moderate, precipitatii pe ansamblu suficiente, soluri fertile, vegetatie bogata, inclusiv cea forestiera.

Din punct de vedere geografic, Romania nu este o tara balcanica, deoarece se afla la nord de Peninsula Balcanica.Romania se afla la intersectia paralelei de 450 latitudine nordica cu meridianul de 250 longitudine estica. Asadar, aceste coordinate matematice indica faptul ca tara noastra este situata in Europa Centrala.

Din aceasta pozitie rezulta caracterul continental al climei si intrepatrunderea elementelor de vegetatie si fauna. Suprafata tarii este de 238.391 km2, iar populatia este de 21.698.181 locuitori. Locul Romaniei ca suprafata este de 13 in Europa si de 80 pe Glob, iar ca populatie, de 10 in Europa si de 43 pe Glob.

Pozitia geopolitica

Daca pozitia geografica a Romaniei este fixa, ca de altfel a oricarei alte tari, fiind stabilita de jocul fortelor naturii si delimitata de anumite jaloane naturale (unitati de relief, mari, cursuri de apa), pozitia geopolitica este variabila in timp, uneori chiar pe termen scurt, in functie de modificarea anumitor factori politici, militari, socio-economici.

Din Evul Mediu si pana in epoca moderna, cele 3 principate autonome romanesti (Tara Romaneasca, Moldova si Transilvania), care, unindu-se, au alcatuit apoi Romaia, s-au aflat, din punct de vedere geopolitic, in zona de intersectare a intereselor marilor puteri, respectiv marile imperii expansioniste (Imperiul Otoman, Rusia Tarista si Imperiul Habsburgic/Austro-Ungar).

Dupa cel de-al doilea razboi mondial, timp de peste o jumatate de veac, Romania a fost o tara comunista, plasata in sfera de influenta a Uniunii Sovietice.

In prezent, pozitia geopolitica a tarii noastre poate fi definita astfel:

-Romania este o tara pe deplin suverana, aflata insa in zona de trecere dintre Occident, in sens larg, si spatiul fostei Uniuni Sovietice.

-Romania este o tara aflata la intersectia celor mai importante axe geoeconomice, totodata si axe geostrategice, ale continentului:

* axa Vest-Est: Europa Occidentala (furnizoare preponderant de tehnologie) - spatiul ex-sovietic (furnizor de materii prime, in principal energetice);

* axa Nord-Vest-Sud-Est: Europa Centrala (avand ca principal pion Germania, tara cu cel mai mare PIB din Europa, cel mai dezvoltat comert exterior) - Asia Mica si Orientul Apropiat;

* axa marilor: Marea Caspica-Marea Neagra-Marea Mediterana, pe care este centrat cel mai mare proiect energetic de la inceputul mileniului al III-lea ("Drumul energiei caspice spre Europa");

* axa fluviilor si canalelor: Rhin-Main-Dunare, definitivata in 1992, o data cu realizarea legaturii Main-Rhin, care asigura legatura dintre Marea Nordului (cu cel mai mare port al lumii, Rotterdam) si Marea Neagra (cu portul Constanta, cel mai mare din bazinul Marii Negre).

Coordonatele geografice si geopolitice mentionate trebuie insa dublate de parametri socio-economici pt a permite tarii noastre integrarea in structurile europene si euroatlantice, ceea ce ar insemna intarirea pozitiei sale in zona si, totodata, in Europa.

Romania, tara carpatica, dunareana, pontica si central-europeana

Romania este o tara carpatica
Existenta Muntilor Carpati pe teritoriul Romaniei reflecta o realitate orografica ale carei importante consecinte se rasfrang asupra vietii si a activitati populatiei sale. Carpatii, care se desfasoara, intre bazinul Vienei Si Valea Timocului, pe aproape 1.300 km lungime sub forma unui arc montan urias, au pe teritoriul Romaniei cea mai intinsa dezvoltare (circa 28% din suprafata totala a tarii). Ei ocupa o pozitie relativ centrala in Romania, au forma unui inel din care lateral s-au dezvoltat dealuri si la exterior campii . Din munti au provenit materialele care au fost sedimentate in bazinele tectonice din Transilvania si in cele de la exterior - pontic si panonic. De asemenea, tot din munti a provenit si energia tectonica datorita careia s-a produs procesul de ridicare a acestor materiale, rezultatul fiind dispunerea reliefului in trepte, care coboara spre exterior.

Din Carpati si-au prelungit cursurile marile artere hidrografice ale Romaniei. Carpatii constituie, totodata, o insemnata bariera orografica pt masele de aer, ceea ce se reflecta in nuantari ale climatului temperat. Diferentierile oroclimatice se reflecta si in distributia principalelor tipuri de soluri si a formatiunilor vegetale.

Resursele naturale au contribuit la dezvoltarea vietii economice si sociale, iar conditiile naturale au oferit conditii de locuire si de aparar...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Geografia Romaniei
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate