Trimite referat

Stiati ca ...

Mierea nu expira niciodata.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Genuri de muzica

Materie: Diverse
Accesari: 31.440
Download-uri: 401.261
Nota: 6.83 (3211 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Genuri de muzica
Publicitate:

Trimis de Noni
din 13 Noiembrie 2007

1.Muzica populara romaneasca
2.Muzica bisericeasca
3.Muzica culta
4.Muzica usoara

1.Muzica populara romaneasca (folclorul romanesc)

Termenul de folclor este propus in 1446 de catre arheologul englez Wiliam Toms. Sensul cuvantului e culegerea de materiale ce se iau din popor.

Etimologic cuvantul apare folk=popor, lore=intelepciune.La noi in tara termenul de folclor a fost folosit de Bogdan Petriceicu Hasdeu iar din punct de vedere a ariei pe care o cuprinde putem spune numai faptele artistice pe cale orala (muzica populara, literatura populara si dansul popular)

Folclorul reprezinta totalitatea realitatilor folclorice cu trasaturi si forme creata sau asimilata de un popor, atat in mediu rural cat si in urban care se transmite pe cale orala intr-un anumit spatiu geografic fara a se sti autorul.

Stiinta care se ocupa cu folclorul se numeste Folcloristica iar de studiul muzici populare se numeste Etnomuzicologie.

Muzica populara apartine cultului national si face parte din patrimoniul national. In prima perioada a fost singura forma de manifestare si prima etapa a muzici romanesti.

Trasaturile generale si specifice ale muzicii
Folclorul traditional (muzica romaneasca difera)
Caracter popular(e accesibila si de mare popularitate)
Caracter realist (realitatile vieti)
Caracter oral (pe cale orala)
Caracter colectiv (fiecare interpret isi aduce contributia la piesa respectiva)
Caracterul anonim (nu se cunoaste autorul)
Caracter sincretic (textul si muzica nu se despart)

Fondatori etnomuzicologiei
Fondatorii etnomuzicologiei romanesti sunt doi muzicieni recunoscuti ca specialisti peste hotare, George Breazul si Constantin Brailoiul.George Breazul a fondat in 1927;Arhiva Fonografica a Ministerului cultelor si artelor iar Constantin Brailoiul a pus baza Arhivei Compozitorilor romani in 1928.

Folclorul copiilor
Folclorul copiilor ca si celelalte genuri ale folclorului, creatiile folclorului pastreaza elemente stravechi.Multe jocuri ale copiilor sunt insotite si de instrumente muzicale ,obiecte care imita instrumentele muzicale. Daca nu are instrumente improvizeaza din hartie, scoarta arborului, pana de gasca.

Melodia din folclorul copiilor e foarte simpla.Din folclorul copiilor fac parte numaratori, cantece pentru aducerea ploii, cantece si descantece pentru alungarea ploii, cantece care se bazeaza pe relatia dintre copil si natura, etc.

Exemple de cantece:

Caramida noua da Doamne sa ploua.

Caramida veche da Doamne sa plece.

Avion cu motor iama si pe mine-n zbor.

Cantecul propriu-zis
Este cel mai raspandit gen al muzici populare. Difera de la un loc la latul. Are o forma strofica specifica. Versurile sunt alcatuite din 7-8silabe. Intalnim arhaisme. Din punct de vedere ritmico-melodic e simpla dar cu accente expresive potrivite textului si genului muzical. Este cel mai bogat gen muzical. Tematica cuprinde sfera de preocupari si de trairi care apartin tuturor varstelor si categoriilor sociale.

Interpreti: Maria Dragomiroiu, Maria Ciobanu, Mioara Velicu, Maria Tanase, Maria Lataretu, etc.
...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Genuri de muzica
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate