Trimite referat

Stiati ca ...

Se produc in medie 13 000 de cutremure anual.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Genul Liric

Materie: Romana
Accesari: 119.793
Download-uri: 10.629
Nota: 6.84 (12021 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Genul Liric
Publicitate:

Trimis de aurel
din 27 Martie 2006

Prin genul literal se intelege totalitatea operelor literare asemanatoare prin structurarea continutului prin procedule estetice comune si prin modalitatea de exprimare.Operele care apartin unui gen se aseamana si prin atitudinea autorului adoptata si manifestata prin elementele de continut si forma

Genul Liric cuprinde operele literale in care autorul isi expima direct,nemijlocit,gandurile,ideile si sentimentele.Se intalneste atat in literatura populara cat si in cea culta.Lirica populara cunoaste mai multe specii:doinele,cantecele,boacele si strgaturile.

Aceste specii au ca trasaturi comune dar si specifice care le diferentiaza.Genul liric a carui denumire provine de la cuvantul lira(instrument muzical)cu care se acompania recitarea unor creatii literare in care autorul isi exprima direct propriile ganduri,idei si emotii fiind prezent si eul liric.

In aceste opere,prezenta autorului este directa,nemijlocita,iar obiectul lor sunt sentimentele intime.Sunt prezente:confesiunea,autoexprimarea,subiectivitatea interioara,dar sentimentele proprii capataind continutul general uman in care cititorul se recunoaste.

Liricitatea populara cunoaste mai multespecii care au trasaturi comune dar care se si diferentiaza prin unele trasaturi specifice.

Trasaturile lor comune sunt:subiectivitatea,exprimarea directa,nemijlocita a sentimentelor,forma versificata,dar modalitatile de evidentiere si scopurile acestora sunt diferite.

Doina este una din creatile literare reprezentative ale poporului,roman,o creatie specific romaneasca alcatuita in versuri in care sentimentele sunt exprimate in mod direct,creand o anumita atmosfera si exprimand o anumita stare de spirit.Doinele exprima direct, ca orice opera lirica, o diversitate de ganduri, idei, sentimente, emotii, atitudini, impresi, convingeri si aspiratii.Ele se inspira din atitudinile omului fata de natura si timp,fata de viata si maorte,exprima stari afective personale si sentimente intime comunicand direct si reflexile creatorului.

In Doina sunt exprimate se caracterizeaza prin diversitate si in functie de acestea ele se clasifica in:doine de dor,doine de jale,doine de instrainare,doine de calanie,doine de haiducie si doine pastoresti.Sentimentele exprimate se caracterizeaza si printr-o mare profunzime,printr-o intensitate deosebita.

Doina are si trasaturile caracteristice ale oricarei creatii populare cu caracter anonim, oral, colectiv, sincretic, popular, national, expresiv.Doina este o opera populara lirica in versuri specifica folclorului romanesc,in care se exprima o diversitate de sentimente deosebit de puternice si care se interpreteaza pe o melodie tipica

"Codrule Codrutule"
Aceasta creatiea fost culeasa de Lucian Blaga care s-a apropiat cu interes si delicatete de folclorul romanesctransmisa din generatie in generatie prin viu graisi slefuita in acest proces de alti fauritori de frumos,a dobanditcaracter colectiv,intrunind astfel trasaturile,oricarei creatiipopulare, caracter anonim, oral, colectiv si expresiv.

Textul folcloricse constituie intr-o confesiune sfasietoare a celui care ravasit sufleteste si impartaseste codrului propriile sentimente exprimate direct si tulburator.

Starile lui sufletesti care devin trairi general umane,se dezvaluie treptat,osciland intre durere si deznadejde intre speranta si incertitudine.Sentimentele profunde,exprimarea lor directa potetica si prezenta eului liric,ce-si dezvaluie,adancimile sufletestisunt dovezi concludente ale apartenentei acestei operela genul liric.

Ca specie a genului liric,ea este o doina,pentru ca es caracterizeaza printr-o diversitate de sentimente deosebit de puternice intre care dominant estedorul,caruia I se asociaza jalea si durerea.De aceea productia literara in discutie,prin sentimentul predominant,este o doina de dor,conceputa ca o adresare directa catre codru,implorat sa-l ajute pe cel aflat intr-un moment sufletesc delicat.

Codrul ii este frate nu numai haiducului ci si indragaostitului al carui suflet ravasit isi gaseste alinarea in mijlocul naturii.O serie de patru vocative existente in primele doua versuri,dintre care doua sunt diminutive("codrutule","dragutule")sugereaza tocmai legatura stransa,intima dntre tanarul indragostit si codru.

Invocatii patetice isi urmeaza motivarea acesteia caci despartirea de fiinta iubita determina"supararile","dorul mandrei arzator",pe care ar vrea sa le ascunda si sa le piarda pe cararile codrului("Ia desfati carerile
Sa-mi duc supararile").Starea de nelinistesi de ruta sufleteasca a eului liric este marturisita cu aceeasi sinceritate("ca ma face calator")si este cel mai bine conturatade adjectivul arzator,folosit ca valoare stilistica de epitet.

Intensitatea acestui sentiment creste insa,el devine mai puternic pe masura ce schimbarile din natura sugereaza implinirea rod...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Genul Liric
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate