Trimite referat
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

GETO-DACII IN IZVOARELE SCRISE ANTICE

Materie: Istorie
Accesari: 6.179
Download-uri: 738
Nota: 5.35 (635 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9


Download Referat - GETO-DACII IN IZVOARELE SCRISE ANTICE
Publicitate:

Trimis de aurel
din 10 Martie 2006

Numerosi scriitori antici, greci sau latini, au facut consemnari despre geto-daci, dedicandu-le chiar opere intregi.Imprejurarile timpului au facut ca pretioase marturii scrise despre cea mai cunoscuta ramura din marea familie traca, ramura de nord, geto-dacii, sa nu se pastreze pana in zilele noastre.Totusi insemnarile ramase cuprind un registru variat referitor la viata materiala, spirituala si de stat a acestora.

Autorii greci ii mentionau, de obicei, sub numele de geti pe locuitorii din regiunea Dunarii Inferioare, respectiv din Muntenia ,Dobrogea sau Moldova. In scrierile latine sunt mentionati cu numele de daci cei care locuiau in zona intracarpatica , in Transilvania si Banat1). Pe meleagurile noastre  au ajuns mai intai grecii dinspre sud si sud-est, care i-au intalnit mai intai pe geti si in izvoarele elene acesta e numele mai des folosit.

Romanii au venit mai tarziu in contact cu dacii, mai ales cei dinspre apus, si scriitorii latini folosesc cu predilectie aceasta denumire.2)Sub oricare din aceste denumiri autorii antici aveau in vedere aceeasi comunitate etnica, intre daci si geti existand doar o delimitare geografica. De aceea, cand ne referim la locuitorii spatiului carpato-danubiano-pontic in perioda antica ii avem in vedere pe geti sau daci ori, in termeni moderni geto-daci sau daco-geti.

Primele informatii scrise ne sunt oferite de un logograf din Milet, Hecateu. Ca geograf si istoric, a scris printre alte lucrari si Inconjurul pamantului, din care nu s-au pastrat decat fragmente. Intr-unul din aceste fragmente gasim consemnate doua triburi, crobyzii si trizii (sau tirizii), care locuiau in sudul Dobrogei de astazi.3)Izvoarele mai tarzii pomenesc si ele aceste triburi ca facand parte din neamul getilor, asa incat, prin opera lui Hecateu, getii isi fac aparitia in istoria scrisa a omenirii.4)

Herodot in Istorii, nazuind sa dea o veritabila istorie universala pentru vremea lui, inchina si getilor mai mult decat cateva cuvinte.5) Povestind campania regelui Darius din 514 i.e.n. impotriva scitilor de la nordul Marii Negre, Herodot spune urmatoarele: " Inainte de-a ajunge la Istru, birui mai intai pe geti , care se cred nemuritori.Caci tracii, locuitorii din Salmydessos si cei care ocupa tinutul asezat mai sus de orasele Apolonia si Mesembria - pe nume scirmiazi si nipseeni - s-au predat lui Darius fara lupta.

Getii, insa, fiindca s-au purtat nechibzuit, au fost indata inrobiti, macar ca ei sunt cei mai viteji si cei mai drepti dintre traci."6) Herodot rezolva astfel trei probleme referitoare la geti: teritoriul ocupat (inainte de Dunare), religia ( se cred nemuritori) si apartenenta etnica la neamul tracilor.Tot Herodot ne spune ca numele apelor din Campia Munteana, ca Naparis, Argesis, Buzaeus si Seretus sunt tracice, iar intre Carpati si Dunare, nu e loc pentru alti traci decat pentru geti, care locuiau pe malul drept pana la varsarea in mare, si care locuiau sub numele de carpi in Moldova de miazazi.7)

Herodot este primul care ne ofera cele mai complete si ample informatii despre religia lor, pastrate pana astazi. In cartea a IV-a din Istorii reda ceea ce i-au povestit grecii de pe tarmurile Helespontului si ale Pontului Euxin. Conform acestora Zalmoxis a fost un muritor, rob al lui Pytagora in Samos. Dupa ce a fost eliberat, si-a strans bogatii, s-a intors in patria sa, unde prin mijloace inselatoare 8) a reusit sa insufle noua credinta tracilor " nevoiasi si saraci cu duhul" ( IV, 95).

El pune sa i se construiasca o casa in care " ii primea si ii punea sa benchetuiasca pe fruntasii tarii, invatandu-i ca nici el, nici oaspetii sai si nici unul dintre urmasii acestora nu vor muri, ei vor merge intr-un anume loc unde vor trai pururi si vor avea parte de toate bunatatile." (IV, 95) 9) Dupa un timp Zalmoxis a coborat in locuinta subpamanteana, unde a stat trei ani, timp in care getii, crezandu-l mort, l-au jelit, iar in al patrulea an a aparut, demonstrand ca invatatura sa este adevarata.

Referiri ample face Herodot si la practicarea cultului de catre getii care se credeau nemuritori : o data la cinci ani ei trimit un sol la Zalmoxis pe care, dupa ce ii impartasesc nevoile lor, apucandu-l de maini si de piciore, il arunca in trei sulite. Daca solul moare imediat, inseamna ca zeul le accepta cererile, in caz contrar solul este considerat un ticalos, dupa aceea fiind trimis un alt sol " caruia ii dau insarcinari inca fiind in viata " (IV, 94).

De asemenea, este prezentat si ritualul gonirii tunetelor si fulgerelor, deoarece ei cred ca nu exista alt zeu in afara de al lor. In finalul relatarii sale Herodot mentioneaza ca ar fi trait mult inainte de Pytagora, insa acesta nu e acceptat de grecii care nu puteau admite ca o asemenea invatatura sa apartina " barbarilor". 10)Parintele istoriei nu este insa primul autor care vorbeste despre getii care locuiau intre Muntii Balcani, Dunare si Marea Neagra.11) Dramaturgul atenian Sofocle,intr-un fragment di...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - GETO-DACII IN IZVOARELE SCRISE ANTICE
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK