Trimite referat
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Frunza

Materie: Biologie
Accesari: 18.915
Download-uri: 2.177
Nota: 6.03 (1782 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9


Download Referat - Frunza
Publicitate:

Trimis de Oana Madalina
din 19 Septembrie 2008

Frunza este principalul organ vegetativ al plantei in care are loc prepararea hranei.

Alcatuirea externa.
La majoritatea plantelor frunza este simpla, formata din trei parti : limb, petiol, teaca. Limbul este partea latita a frunzei care are culoarea verde, deoarece celulele sale contin foarte multe cloroplaste. Frunzele isi pastreaza culoarea verde, daca plantele au lumina. Tinute la intuneric mai mult timp, ele se ingalbenesc.
Limbul este strabatut de niste vinisoare numite nervuri. Acestea sunt fascicule libero – lemnoase care se continua din tulpina si se ramifica in frunza.
Forma limbului este diferita de la o planta la alta. El poate fi in forma de ac (la molid, brad si pin), linie(la grau si porumb), lance(la salcie), inima(la tei),oval(la par), sageata la (sageata – apei ).
La unele plante, limbul frunzei are marginea intreaga(la liliac);la altele este crestata sau dintata(la tei). La numeroase frunze aceste crestaturi se adancesc, formand lobi(stejar, vita de vie si artar). Cand crestaturile limbului sunt foarte adanci, fiecare lob are o conditie proprie. Aceste frunze sunt compuse (frunzele de mazare, canepa, salcam, castan).
Petiolul este codita care sustine limbul si-l indeparteaza de tulpina. Astfel, frunzele pot sa primeasca cat mai multa lumina. Unele plante au frunzele lipsite de petiol(graul, porumbul).
Teaca este partea inferioara a petiolului care se lateste si cu care frunza se prinde de tulpina.
La grau si porumb, unde petiolul lipseste, teaca este foarte dezvoltata si inconjoara tulpina de la un nod pana aproape de nodul urmator. Pe langa frunzele care au rol principal in prepararea hranei, exista frunze care au suferit modificari si indeplinesc alte functii. La dracila unele frunze s-au transformat in spini cu rol de aparare. La mazare, varfurile frunzelor s-au transformat in carcei cu rol de fixare. La ceapa, frunzele din bulb sunt organe de depozitare a unor substante de rezerva. La plantele numite carnivore, frunzele sunt adevarate capcane pentru prins insecte sau alte animale mici (la roua cerului si la planta numita Nepenthes).

Structura interna a frunzei.
O sectiune transversala prin frunza scoate in evidenta urmatoarea structura :
Doua epiderme una superioara si una inferioara

Miezul frunzei sau mezofilul

Epiderma superioara este formata dintr–un strat de celule strans unite intre ele de culoare verde intens. Epiderma inferioara este formata dintr-un strat de celule strans unite intre ele de culoare verde deschis. La majoritatea plantelor pe epiderma inferioara se gasesc numerosi peri care impiedica transpiratia.
Pe ambele epiderme dar mai ales pe cea inferioara se gasesc celulele modificate numite stomate.
O stomata este formata din doua celule de forma bobului de fasole care stau fata-n fata lasand o deschidere numita osteola. Prin aceste stomate se realizeaza schimbul de gaze intre planta si mediu si de asemenea se elimina apa. Numarul de stomate difera de la o planta la alta in functie de conditiile de mediu. La plantele plutitoare stomatele se gasesc numai pe epiderma superioara. Mezofilul sau miezul frunzei este format din tesut fundamental cu celule distantate intre ele, spatiile fiind pline de aer. In tesutul fundamental din loc in loc se gaseste fascicule libero-lemnoase.

Functiile frunzei
Frunza indeplineste trei functii principale :

Fotosinteza
Transpiratia
Respiratia

Fotosinteza este procesul prin care se formeaza substantele hranitoare necesare cresterii si dezvoltarii plantelor. Ea are loc in cloroplaste numai in prezenta luminii. Cloroplastele contin un pigment verde numit clorofila, care absoarbe energia luminoasa de la soare.
Din apa si saruri minerale(seva bruta ajunsa la frunza), in prezenta dioxidului de carbon in frunza se formeaza substante organice ( seva elaborata) si oxigen.
Principala substanta organica din seva elaborata, rezultata in urma fotosintezei, este amidonul. Oxigenul este eliminat din frunza prin stomate. Tot prin stomate dioxidul de carbon patrunde in frunza.
Fotosinteza este influentata de numerosi factori dintre care principalii sunt urmatorii : lumina, temperatura, apa cu sarurile minerale.

Lumina.
Fotosinteza este intensa ziua si anume dimineata pana la pranz,( dupa care scade in intensitate dupa amiaza si inceteaza noaptea.
C dupa C si creste pana la 25 – 35 Temperatura. Fotosinteza incepe de la 0 care scade. Iarna, fotosinteza inceteaza.
Apa este factorul cel mai important in prepararea substantelor organice din frunza. In timpul secetei, fotosinteza scade, uneori pana la incetarea completa.
Transpiratia este procesul prin care se elimina apa sub forma de vapori. Transpiratia este influentata de cantitatea de apa, temperatura de miscare a aerului si umiditatea aerului.
Respiratia este procesul prin care planta ia din aer oxigen si elimina b...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Frunza
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK