Trimite referat
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Forme de relief ale Pamantului

Materie: Geografie
Accesari: 22.350
Download-uri: 3.030
Nota: 6.01 (1445 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9


Download Referat - Forme de relief ale Pamantului
Publicitate:

Trimis de
din 16 Martie 2005

Subiecte tratate:
-formele de relief ale Pamantului
-padurile tropicale
-clima
-degradarea antropica a terenuilor

Forme de relief ale
PAMANTULUI

Constructia de baza a formelor de relief este creata de catre forte ce actioneaza in interiorul Pamantului, dar procesele extraordinare produc zilnic schimbari in aceasta structura de baza, o deformeaza in mod continuu, distrug munti si scobesc vai.

Stiinta care studiaza formele de relief si schimbarea acestora se numeste geomorfologia. Geologii stiu ca expresia "muntii eterni" este departe de realitate: muntii nu exista vesnic, dar intervalul de timp ce trece de la formarea si pana la disparitia lor se masoara in zeci si sute de milioane de ani.

De la inceputul revolutiei industriale, adica dfe la mijlocul secolului al XVIII-lea activitatea umana are si ea un rol important in modelarea suprafetei Pamantului, cateodata chiar cu efecte surprinzatoare. Continentele au ajuns la forma lor si in pozitiile actuale in urma miscarii placilor ce formeaza scoarta solidificata a Pamantului, adica datorita tectonicii placilor.

Cele mai noi schimbari despicarea Oceanului Atlantic si contopirea subcontinentului Indian cu continentul Asiatic- s-au produs in ultimii 200 milioane de ani. In istoria de 4,6 miliarde de ani a Pamantului s-au mai petrecut multe alte schimbari, pana ce planeta noastra a capatat infatisarea de azi.

Alterarea rocilor
Scoarta Pamantului este formata din roci, solul luand naster din ele. Cel mai important proces ce transforma rocile este alterarea, care este conditionata de existenta atmosferei. Are 3 forme: alterarea fizica adica maruntirea astfel se fragmenteaza roca-, alterarea chimica: producandu-se reactii chimice sub influienta apei de suprafata sau din roca, a bioxidului de carbon, a sulfului sau a oxigenului si alterarea biologica, adica efectul distructiv al diferitelor vietati

Efecte majore pot fi produse si de influientele chimice ale unor organisme vegetale. Unele alge si lichieni produc acizi ce fac suprfetele rocilor mai poroase, si care astfel se altereaza mai repede. Influienta mare are si humusul rezultat din descompunerea plantelor de ordin superior.

Rocile se formeaza sub presiune. Rocile magmatice iau nastere prin racirea topiturilor a magmei ajunse la suprafata din interiorul Pamantului, iar rocile sedimentare se formeaza pe fundul marilor prin compactarea malului, a sparturilor altor roci si din carcasele vietatilor.

Influiente meteorologice
In roci se intalnesc foarte des crapaturi, rosturi si despicari. Cu timpul roca ajunge la suprafata, unde presiunea este mult mai mica. Ca urmare roca se dilata, timp in care se sfarama mai intens.

Crapaturile, rosturile si straturile formate natural sunt germenii ce favorizeaza maruntirea si alterarea ulterioara a rocilor. Apa ajunsa in crapatura dupa ionghetare se dilata si astfel largeste crapatura; acest proces se numeste largire cu pana de gheata. Si plantele care isi adancesc radacimile in crapaturi produc o maruntire printr-o metoda asemanatoare.

Alterarea chimica este cauzata de apa, cand prin infiltrare sau prin strapungerea rocii, apa introduce diferita materiale chimice sau dizolva anumite componente din ele. De exemplu oxigenul dizolvat in apa intra in reactie cu fierul din roca. Ploaia dizolva bioxidul de carbon din aer si acidul carbonic rezultat roade calcarul, formand sisteme mari de pesteri, sau formeaza carstul, o forma de relief de suprafata specifica(denumita dupa un munte din Slovenia). Apa dizolva foarte multe minerale, care apoi dezintegreaza rocile. Acizii si sarurile din atmosfera au acelasi efect.

Eroziunea
Dintre cauzele schimbarii formelor de relief de suprafata cea mai cunoscuta este eroziunea; rocile, sub actiunea apelor curgatoare, a marii, a vantului sau a ghetii, se uzeaza.Eroziunea produsa de apele curgatoare se face atat prin efecte fizice cat si prin efecte chimice. Apa nu transporta doar bucatele de roca, ci chiar si bucati mari, dar, le si impregneaza cu materile chimice. Raurile formeaza vai, aluviunile sunt transportate in mari; aceste aluviuni se sedimanteaza si se transforma in roci sedimentare intr-o perioada lunga.

Marea modeleaza astfel in mod continuu tarmul, intr-un loc il distruge, in alta parte il construieste. Vantul sufla materialele ce nu sunt legate de sol, ca de exemplu nisipul, si-l poate transporta la distante incredibil de mari. Nisipul fin din Sahara deseori acopera, ca un praf rosu, automobilele si alte suprafete din sudul Angliei.

Erele glaciare
Schimbarile de clima ale Pamantului de-a lungul secolelor a avut o influienta puternica si asupra formelor de relief. In ultima era glaciara o cantitate imensa de apa a inghetat in calotele polare. Calota de gheata nordica s-a intins spre sud in Europa si in America de Nord. Din suprafata uscatului de pe Pamant 30% era acoperita de gheata, acest raport fiind azi de 10%. In timpul erei glaciare nivelul marilor era cu 80m mai mic decat ...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Forme de relief ale Pamantului
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK