Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeste mai mult... X
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Foca

Materie: Biologie
Accesari: 6.130
Download-uri: 609
Nota: 7.29 (1438 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9


Download Referat - Foca
Publicitate:

Trimis de Gold-Blade
din 20 Mai 2008

Foca

Focile sunt mamifere adaptate foarte bine vietii in apa, unde isi petrec o buna parte din timp si de unde isi procura hrana lor de baza: pestele. Stramosii lor au fost fara indoiala mamifere terestre cu patru labe, insa acestea s-au transformat, la foci, in inotatoare.

Pe uscat, ele sunt greoaie si stangace, dar in apa devin agere si au miscari foarte rapide.

Focile au corpul fusiform, tocmai pentru a putea sa inoate mai bine. Au mustati cu fire rare, dar foarte lungi, si un bot care aduce putin cu cel al unui catel, ceea ce le face simpatice. Majoritatea raselor traiesc in acele zone maritime apropiate de tarm, unde gasesc peste din abundenta. Cel mai adesea, focile pot fi intalnite in regiunile polare si subpolare, insa traiesc si in alte zone, cu o clima mai calda.

Mamiferele denumite generic foci fac parte din ordinul pinipedelor si sunt grupate in trei mari familii: otaridele (dintre care amintim otariile si leii de mare), focidele (adica focile propriu-zise, impartite si ele in numeroase rase si subrase) si morsele.

Cea mai des intalnita este foca obisnuita (sau comuna), denumita si caine de mare, care traieste in apele reci ale zonelor arctice. Culoarea ei variaza de la negru cu pete albe pana la diferite nuante de gri.

Aceasta foca isi petrece o buna parte din timp in apa oceanului, unde face scufundari pana la 100 de metri adancime pentru a gasi crabi si creveti, cu care se hraneste cu mare placere, alaturi de peste, care constituie totusi alimentatia sa de baza. Foca obisnuita poate ramane sub apa o jumatate de ora, dar apoi trebuie sa iasa la suprafata pentru a respira.

Acest timp nu constituie totusi un record pentru foci, alte specii putand rezista chiar mai multa vreme sub apa. Atunci cand iese la suprafata, nu are nevoie decat de cateva secunde pentru a respira aer proaspat. Acest lucru il realizeaza printr-un orificiu minuscul aflat in partea superioara a capului. Fiind mamifere, focile nu respira prin branhii, asemenea pestilor, ci prin plamani, ca si animalele terestre.

Stiati ca, pentru a comunica intre ele sub apa, focile emit niste sunete ciudate, ascutite, asemanatoare oarecum cu cele scoase de delfini?

Dupa ce au vanat, focile revin la suprafata apei si formeaza pe uscat grupuri care uneori pot numara zeci sau chiar sute de exemplare.

Aceste foci, denumite si caini de mare, sunt intalnite uneori si in apele mai putin sarate din Canada si Alaska, cum ar fi estuarul fluviului Saint Laurent, sau in diverse lacuri si lagune, ceea ce arata ca ele sunt foarte adaptabile si pot trai chiar si in ape dulci.

Foca gri este inrudita cu cainele de mare. Ea este foarte rezistenta la clima aspra a gheturilor vesnice din Nord. Puii ei se nasc in timpul iernii, direct pe banchiza de gheata.Din cauza gerului, multi dintre ei mor imediat dupa nastere. Cand sunt in primejdie, aceste foci scot niste sunete specifice, si poate de aceea au fost denumite si lupi de mare.

O alta rasa intalnita in regiunile boreale este cea a focilor cu blana. Ele migreaza toamna spre sud, strabatand distante mari, iar primavara revin in Marea Bering, unde, pe tarmurile insulelor de aici, se nasc puii de foca. Desi la nastere sunt mici si neajutorati, in cateva luni ei cresc suficient de mari pentru a se aventura in apele pline de pericole ale oceanului.

Din aceeasi familie fac parte foca de Groenlanda si elefantul de mare. Foca de Groenlanda este foarte agila si jucausa, fiind capabila sa inoate pe spate, asemenea delfinilor! Elefantul de mare reprezinta o adevarata curiozitate a naturii, datorita dimensiunilor sale gigantice: cinci metri lungime si peste o tona greutate! Astfel, el este cea mai mare foca din lume.

Isi datoreaza numele de elefant de mare atat marimii sale impresionante, cat si aspectului sau, avand botul prelungit intr-un fel de trompa. O alta curiozitate este faptul ca grasimea reprezinta nu mai putin de o treime din greutatea sa. Dar acest lucru devine cat se poate de normal daca ne gandim la ce temperaturi scazute traiesc aceste animale. La nastere, un pui de elefant de mare cantareste in jur de cincizeci de kilograme si este acoperit cu o blana neagra, deasa. In cateva saptamani ajunge sa-si tripleze greutatea. Elefantul de mare este de obicei pasnic, dar poate deveni agresiv atunci cand se simte in primejdie.

Desi a fost vanat intens timp de secole, el nu este amenintat cu disparitia. Acest mamifer este intalnit numai in sudul Americii de Sud si in Antarctica, precum si pe insulele din jurul acestui continent.

Sa mai amintim si de focile cu mustati (denumite si foci cu barba), - cu denumirea latineasca erignatus barbatus. Ele traiesc numai in emisfera nordica si se disting, dupa cum usor va puteti da seama din numele lor, prin mustatile stufoase. Au o culoare gri-galbuie si se hranesc, spre deosebire de majoritatea focilor, mai mult cu nevertebrate decat cu peste.

Cea mai agresiva dintre toate rasele speciei de foci este foca-leopard...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Foca