Trimite referat

Stiati ca ...

Cu toate ca in cea mai mare parte a timpului, cea mai mare temperatura de pe glob se inregistreaza in Death Valley in California, recordul il detine regiunea El Azizia din Libia, cu o temperatura de 57.8oC. Aceasta temperatura a fost inregistrata in data de 13 Septembrie 1922.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Fiziologia scoartei cerbrale

Materie: Medicina
Accesari: 4.902
Download-uri: 2.079
Nota: 5.35 (1380 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Fiziologia scoartei cerbrale
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 20 Februarie 2009

Scoarta cerebrala indeplineste urmatoarele functii: senzitiva si senzoriala, motorie, psihica si vegetativa. In scoarta cerebrala exista in zonele amintite doua categorii de centrii nervosi: centrii de protectie si centrii de asociere.

Centrii de protectie: centrii de protectie leaga scoarta cerebrala cu periferia corpului prin fibre senzitive si motorii; ei reprezinta zonele senzitive si motorii.
Functia senzitiva si senzoriala(neocortexul receptor):

Excitatiile primite de organele de simt sunt transmise, la scoarta cerebrala, sub forma de influx nervos. Celulele din straturile granulare ale scoartei cerebrale au insusirea de a analiza aceste excitatii si de ale transforma in senzatii corespunzatoare excitatiilor care le-au produs, formand astfel senzatii gustative, vizuale, olfactive, tactile.

Centrii senzitivi:
Centrii senzitivi sunt: tactil, termic, dureros si kinstezic. In circumvolutia centrala posterioara a lobului parietal, in santul central (Rolando), intr-o mica portiune a lobului frontal (circumvolutia centrala anterioara), precum si portiunea corespunzatoare de pe fata interna a emisferei, numita aria senzitiva suplimentara, se afla campurile unde excitatiile tactile, dureroase si termice (de la piele) si excitatiile kinestezice (de la muschi, articulatii, tendoane, aponevroze, oase) se transforma in senzatii tactile, de durere, temperatura si senzatii mio-artro-kinetice.

Centrii senzoriali:
* centrul senzorial vizual: excitatiile receptionate de celulele vizuale din retina sunt transformate in senzatii vizuale;
* centrul senzorial auditiv;
* centrul senzorial olfactiv: in centrul senzorial olfactiv vin excitatiile culese de receptorii olfactivi din mucoasa nazala olfactiva si sunt transformate in senzatii de miros;
* centrul senzorial gustativ: excitatiile culese de receptorii gustativi de pe mucoasa linguala ajung, pe calea ramurii senzitive a nervului glosofaringian (IX) prin nervul lingual,ramura a nervului facial(VII), in centrul senzorial gustativ, care reprezinta segmentul cortical al analizatorului gustativ, unde sunt transformate in senzatii de gust.

Functia motorie (Neocortexul motor):
Miscarile corpului, produse prin contractia muschilor scheletice, se desfasoara prin intermediul a doua sisteme, a caror activitate este condusa de scoarta cerebrala: sistemul extrapiramidal si sistemul piramidal. Aceste sisteme actioneaza asupra muschilor, prin intermediul neuronilor motori din nucleii de origine ai nervilor cranieni sau prin intermediul neuronilor somatomotori din coloanele anterioare ale maduvei spinarii.
Localizarile centrilor de proiectie motori ai caii piramidale:

Distributia regiunilor excitabile ale campului 4, pe care se proiecteaza diferitele segmente ale corpului, este asemanatoare cu aceea din aria somestezica (campurile 3, 1 si 2). Astfel: degetele piciorului se afla proiectate la partea inferioara a fetei mediale a campului (aria motorie suplimentara); piciorul, glezna, gamba, genunchiul si coapsa, de o parte si de alta a marginii superioare a emisferei; trunchiul in partea superioara a campului, pe fata externa; umarul, bratul, cotul, antebratul, capul si mana, in partea centrala a fetei externe, opunand cea mai larga suprafata; fata, gura si limba se afla proiectate la piciorul campului. Functia motorie a campului 4, exercitata asupra muschilor scheletici ai segmentelor corporale respective prin fasciculul piramidal, se face in doi timpi: primul timp se efectueaza o functie tonica, controland si intretinand tonusul muscular, precum si micsorand pragul reflexelor tendinoase; in al doilea timp se efectueaza o functie fizica, prin care se controleaza orice activitate somatica motorie, de exemplu miscarile fine diferentiate si variate ale degetelor mainii sub dependenta acestei functii. Campul 4 primeste excitatii senzitive de la campurile 3, 1 si 2 si de la alte campuri pe care la analizeaza si apoi le trimite, prin fasciculul piramidal, incitatii motorii gandite si voite la neuronii periferici (somatomotori) din coloanele anterioare ale maduvei spinarii, care, la randul lor, actioneaza muschii scheletici respectivi. Campul 4 poate initia si controla orice activitate motorie somatica. Cele doua arii vecine(campul 4 si campurile 3, 1 si 2)sunt asa de strans legate intre ele din punct de vedere functional, incat pot fi luate ca un tot si numite aria senzitivomotorie.

Functii psihice(neocortexul de asociatie)
In scoarta cerebrala se gaseste un mare numar de neuroni de asociere, care au rolul de a stabili, pe de o parte, legaturi intre neuronii senzitivi si cei motori din scoarta, iar pe de alta parte intre acestia si alti neuroni senzitivi si cei motori din scoarta, iar pe de alta parte intre acestia si alti neuroni de la diferite niveluri ale encefalului. Numarul neuronilor de asociere este mult mai mare decat al neuronilor senzitivi si motori. Legaturile dintre diferitele straturi ale scoartei se maresc si prin faptul ca dendritele si axoni...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Fiziologia scoartei cerbrale
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate