Trimite referat

Stiati ca ...

Ceea ce in SUA sunt cunoscute ca lacuste de 13 si 17 ani, sunt de fapt cicade cu cicluri de viata de 13 si 17 ani.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Filosofia si viata

Materie: Filozofie
Accesari: 18.248
Download-uri: 3.290
Nota: 4.41 (2406 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Filosofia si viata
Publicitate:

Trimis de flory_florycyk
din 21 Ianuarie 2008

Filosofie si viata

"In fiecare om Universul s-opinteste"
(Eminescu)

Cine sunt eu?
Pentru ce exist pe aceasta lume?
Ce este viata?
Exista Dumnezeu ?
Ce este fericirea absoluta?
Exista vreun scop ascuns al acestei vieti parca lipsita de sens uneori?
Ce avem de invatat in aceasta viata si care este modul prin care invatam ?

Nu cred ca o sa gasesc vreodata raspunsul adevarat la toate aceste intrebari. Am diverse pareri care cu timpul se tot schimba datorita inaintarii in varsta ,datorita unei gandiri mai profunde si a unor analize mai exacte. Asta imi demonstreaza ca nu o sa am niciodata raspunsul adevarat pentru ca acesta poate ca nici nu exista ,sau poate ca eu nu vreau sa il vad ,dar oricum intrebarile in sine imi dezvolta gandirea si imi provoaca imaginatia si imi starnesc setea de cunoastere in asa fel incat sa caut aceste raspunsuri toata viata. Asa sunt eu ,si mai e lume ca mine ,mereu interesata sa afle "de ce e asa si nu altfel?","cine sunt si de ce nu sunt altfel?","care-mi este menirea si cum pot fi sigura ca nu e alta?" plus multe alte enigme de acest gen.

Ce este filosofia?
Se spune ca filosofia este alaturi de stiinta,religie,arta,un domeniu specific al culturii,o manifestare a spiritului uman.Etimologic, stiu ca "filosofie" inseamna "dragoste de intelepciune". Pe langa aceasta acceptiune,ganditorii greci i-au dat si alte intelesuri cum ar fi "cunoasterea a celor ce sunt ca fiind ceea ce sunt " , "cunoasterea a celor divine si omenesti" ,"pregatrea pentru moarte". Filosofia ofera modele de viata demna,repere si critici valorice deoarece "intrucat nu putem trai oricat, nu putem trai oricum".Definitia provenita din scopurile si aspiratiile mai indepartate ale filosofiei indeamna fiinta umana la "asemanare cu divinitatea ,pe cat ii sta omului in putinta",adica la autoperfectiune spirituala si implinire morala. Aceste teme de reflectie sunt abordate mai pe larg in cadrul domeniilor specializate ale filosofiei:

1. ontologia (teoria generala a existentei)
2. gnoseologia(teoria generala a cunoasterii)
3. axiologia(teoria generala a valorilor)
4. antropologia (teoria filosofica ce-si propune interpretari de sinteza asupra conditiei umane)
5. praxiologia(teoria generala a actiunii)etc.

I.Kant considera ca domeniul filosofiei poate fi redus la urmatoarele intrebari:
1. ce pot sa stiu?
1. ce trebuie sa fac?
2. ce pot spera?
3. ce este omul?

In concluzie filosoful trebuie sa poata determina :
sursa stiintei umane
sfera aplicarii posibile si utile a intregii stiinte
limitele ratiunii

Desigur, multe din intrebarile filosofiei sunt puse si solutionate de catre oameni in cadrele gandirii si experientei cotidiene ,sub presiunea situatiilor de viata.Insa filosofia este o sfera a creatiei spirituale specializate care se indeparteaza sensibil de problematizarile si opiniile constiintei comune,fiind,deci,calitativ altceva decat aceasta.

Karl Jaspers face o distinctie intre inceputul filosofiei-ce se refera la aspectul istoric- si originea filosofiei inteleasa ca "izvorul de unde tasneste in mod constant impulsul de a filosofa".Aceasta sursa originara - prin care ne este accesibila filosofia trecutului si legitimam filosofia contemporana - cuprinde mai multe aspecte:mirarea,starea de uimire si curiozitate din care se nasc intrebarile si cunoasterea;indoiala in privinta cunostintelor dobandite indeamna catre analiza critica si desprinderea unor certituini;ravazirea ,dezorientarea si simtul pierderii de sine care il obliga pe om sa isi puna intrebari grave privitoare la sine insusi si la conditia sa de faptura limitata,expusa incertitudinii existentiale si tragicului. De aceea ,impulsurile catre filosofare se afla in orizonturile-pline de simboluri ,ingrijorari - ale vietii cotidiene.

"In timp ce in stiinta e vorba despre lucruri chiar atunci cand se vorbeste despre om ( adica omul e privit ca lucru asa cum face deseori si psihologia, care inceteaza atunci sa fie o disciplina filosofica),in filosofie este vorba despre om,chiar atunci cand se vorbeste despre lucruri."
(Constantin Noica)

"Dificultatea in filosofie este de a nu spune mai mult decat stim"
(Ludwig Wittgenste)

Multi dintre noi prefera sa nu se mai gandeasca la toate aceste aspecte ale vietii. Oamenii devin comozi si prefera sa isi traiasca viata in rutina obisnuita fara sa isi mai puna aceste intrebari care necesita timp de gandire si ani de studiu pentru a consulta parerile tuturor marilor filosofi ai lumii.Majoritatea dintre noi prefera sa lase la o parte aceste intrebari si sunt speriati de existenta lor si de faptul ca un raspuns cert nu exista.In ceea ce priveste viata ,existenta,scopul nostru pe Pamant,daca acesta exista,totul este relativ si numeroase teorii au iesit la lumina de cand e lumea si pamantul.Fiecare are o teorie a lui referitoare la rostul existentei umane si la modul cum am aparut.In zilele noastre lumea se bazeaza enorm de mult pe stiinta ,lasand filosofia pe un pla...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Filosofia si viata
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate