Trimite referat

Stiati ca ...

In 1934, o rafala de vant a atins viteza de 371km/h, in New Hampshire, USA.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Filosofia Internetului

Materie: Filozofie
Accesari: 5.320
Download-uri: 879
Nota: 5.13 (2527 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Filosofia Internetului
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 25 Noiembrie 2008

Analiza societatii postmoderne, ca perioada de trecere la societatea informationala, presupune atit studierea aparitiei si dezvoltarii noilor tehnologii informationale si comunicative, cit si examinarea unor probleme filosofice si metodologice specifice, aparute in legatura cu utilizarea lor si, in special, filosofia Internetului, ca filosofie a sistemelor principal deschise:

Filosofia lumilor virtuale, crearea lumilor virtuale cu ajutorul noilor tehnologii informationale si comunicative, cit si filosofia postmodernismului, ca filosofie a societatii postmoderne.

Analizind aparitia si dezvoltarea noilor tehnologii informationale si comunicative, e necesar de a examina rolul lor in aparitia societatii postmoderne, studiind dezvoltarea revolutiei computeriale in revolutia informationala, cit si rolul revolutiei informationale in dezvoltarea societatii postmoderne, constituirea si dezvoltarea societatii postmoderne in Republica Moldova.

O imagine generala asupra Internetului.

Este de ajuns a arunca doar o scurta privire asupra acestui inceput de mileniu pentru a observa rolul din ce in ce mai mare pe care il detine informatia (este foarte cunoscuta expresia "A cunoaste inseamna a fi puternic"), mass-media si, implicit, relativ noua tehnologie a Internetului. Multi dintre noi au auzit si aud tot mai mult despre aceasta noua tehnologie iar vestile "trambitate" acum la inceput de drum sunt in mare parte pline de optimism si speranta. Ce putem spune cu siguranta este ca odata integrat in vietile noastre Internetul nu va mai disparea. Dimpotriva, locul detinut de el in viata societatii noastre va creste, si aceasta deoarece el promite sa inlocuiasca o buna gama de activitati umane. Incepand cu ultima decada a secolului trecut, cand Internetul a inceput sa devina tot mai popular, el s-a transformat intr-o tehnologie care sa preia, transforme si redea intreaga cultura. Astfel, monitorul calculatorului a inceput sa inlocuiasca ecranul cinematografului si al televizorului, peretele galeriilor de arta, biblioteca si cartea, manualele scolare etc. Intreaga cultura trecuta si prezenta a ajuns sa fie "computerizata", filtrata prin computer. Oamenii au inceput sa creeze arta, sa se joace, sa vizioneze filme, sa asculte muzica, sa contabilizeze actele de firma etc. folosindu-se tot mai mult de computer. Cand Internetul si-a facut intrarea in vietile oamenilor si computerele au fost legate intre ele activitatile sau extins la comunicare, comert electronic (e-comerce) sau jocuri in retea. S-au format si noi forme culturale precum jocurile de calculator dar s-a impus si o redefinire a formelor culturale deja existente (de pilda, fotografia si cinematograful). Internetul, mediul viitorului, va schimba viata omului la toate nivelurile ei, si, dupa cum spune Michael Dertouzos, "va schimba modul nostru de lucru si de joaca, dar mai important, va modifica aspecte profunde ale vietii noastre si ale umanitatii: cum privim ingrijirile de sanatate, cum invata copiii nostri, cum raman varstnicii integrati in societate, cum isi conduc guvernele afacerile, cum isi pastreaza grupurile etnice mostenirea, ale cui voci se aud, chiar si cum se formeaza natiunile. Va aduce si provocari serioase: cei saraci s-ar putea sa devina mai saraci si mai bolnavi, infractori si companii de asigurari si functionari ne pot invada conturile din banci, dosarele medicale si corespondenta personala.(...) Majoritatea lumii nici nu isi da seama ca un val urias se indreapta spre ea.

Michael Dertouzos a insirat aici doar cateva aspecte ale schimbarilor aduse de tehnologia informationala a Internetului. Aruncand insa o lumina asupra influentelor pe care le are utilizarea navigarea - Internetului asupra omului ca fiinta personala si religios-morala vom vedea ca apar si alte mari semne de intrebare precum: ce influenta are Internetul asupra modului in care obtinem, schimbam si transmitem cunostinte? putem vorbi de o intalnire reala intre oameni in lumea virtuala a Internetului? sau se poate vorbi de o viata morala in lumea virtuala sau toti vor face ceea ce vor crede ca este bine in ochii lor? etc. Acestea, si multe alte intrebari care se vor pune urmaresc o lamurire a dilemei pe care o poate avea utilizatorul acestor tehnologii, care este confruntat cu influentele pe care le are Internetul asupra vietii sale, el aflandu-se in postura de a utiliza aceasta tehnologie care deja este constitutiva vietii in societatea actuala. Se impune, asadar, definirea noii tehnologii si indicarea unei raportari la ea sanatoasa din punct de vedere moral.
O imagine tehnica asupra Internetului.

Internetul este o super-retea compusa din alte mii de retele care sunt alcatuite din milioane de calculatoare raspandite pe intreg pamantul. Este imaginea unei retea de retele sau a unei plase de paianjen uriase. Rezultatul conectarii acestor milioane de calculatoare este acela ca ele sunt capabile sa schimbe intre ele informatie intr-un mod din ce ...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Filosofia Internetului
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate