Trimite referat

Stiati ca ...

O bufnita distruge anual 1000 de soareci.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Fiinta si neantul

Materie: Filozofie
Accesari: 4.790
Download-uri: 532
Nota: 5.48 (853 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Fiinta si neantul
Publicitate:

Trimis de cattaniut
din 02 August 2002

Motto"In ceea ce ne priveste,refuzam sa ne lasam sfasiati intre teza si antiteza"
Sartre, "Fiinta si neantul"

Nu "Fiinta sau neantul", ci "Fiinta si neantul";conjunctia "si", in locul disjunctiei "sau" , Sartre nu a dat expresie acelei alternative catastrofale sugerata de "sau",ci unei posibile unitati: integrarea fiintei in neant si a neantului in fiinta. Asadar, Sartre, din moment ce crede in ascendentul fiintei asupra universului, sustine ca personalitatea umana este pura potentialitate, capabila sa decida ce exista.

Nu exista nici un fel de constrangeri fatale. Asupra mea nu actioneaza nici o constrangere, absenta libertatii mele nu poate fi imputata nici unei legi sau cauzalitati exterioare, supranaturala, implacabila. Doar eu ma pot ingradi. Sau, poate, ceilalti oameni, semenii mei, daca eu consimt prezentei, existentei lor in lumea mea. Realitatea, lumea imi apartine fiindca numai eu pot decide ce e lumea; ce exista pentru mine e ceea ce vreau, nimic nu se poate impune vointei mele.

Asadar, lumea e in mine,iar eu fiintez in ea nu mai mult decat sunt dispus sa accept. Tot ce exista, exista in mine (ceea ce doresc, ceea ce vreau, ceea ce consimt eu sa traiasca). Nu mi se intampla decat prin mine, deci port intreaga responsabilitate. Aceasta era perspectiva pe care Sartre o oferea contemporanilor sai, sfasiati intre realitatea razboiului si nevoia de libertate.

Razboiul ? Nu exista decat in masura in care consimt sa fac parte din el.Curaj din partea lui sa afirme asta, intr-o epoca in care numai pronuntarea cuvantului "libertate" capata un caracter subversiv.

Istoria, razboiul nu sunt implacabile, sunt rezultatul unei constiinte, fie ea colectiva, deci umana, iar aceasta, actionand impotriva constiintei mele, este singura constrangere.Asadar, istoria nu este o realitate la care constiinta mea nu poate accede, ci este rezultatul felului de a gandi si actiona al unei epoci.

Determinismului social, Sartre ii opune puterea constiintei individuale. Cum nu exista decat ceea ce vreau, iar ceea ce vreau este parte din mine, daca refuz razboiul, el nu exista !Supunandu-ma oricarei constiinte exterioare, nesustragandu-ma razboiului decis de altii, inseamna ca l-am ales.

J. Romain: In razboi nu exista victime inocente."A alege" simbolizeaza alegerea de sine; ceea ce exista, exista prin mine, este imaginea a ceea ce sunt eu. Dupa Sartre, personalitatea umana este libera sa se aleaga din nou si in orice clipa.

Refuzand implicarea oricarei puteri divine in existenta de sine statatoare a omului, Sartre crede ca ceea ce i se intampla individului este rezultatul deciziei lui de a accepta sau nu forta constiintei sociale sau determinismul istoriei.

Inexorabilul, implacabilul, "destinul" vechilor greci, ceea ce se intampla deasupra puterilor omenesti nu mai exista, fiindca Sartre asimileaza ideii de libertate omul responsabil, libertatea nelimitata a celui decis sa-si pastreze libertatea cu orice pret.

Constiinta individuala este singura autoritate care guverneaza existenta, autoritate situata tot atat de departe de solidaritatea umana,ca si de consolarea divina.Daca solidaritatea cu semenii mei inseamna constrangere-cum ar fi sa particip la un razboi pe care nu il doresc?-,atunci libertatea mea nu se exprima prin solidarizare, ci prin desprinderea de ceilalti;cat despre autoritatea divina,Sartre e ferm:exista ceea ce decid,destinul nu e implacabil,ci e suma actelor mele de decizie,nu ezit,nu accept nici o alta autoritate decat propria constiinta si prin asta imi asum existenta.

Hotarasc, realitatea este ceea ce exista in constiinta mea singulara. Oare constiinta mea e capabila ea singura sa construiasca o lume suficienta ? Sa fie negarea totala a constrangerilor sociale si istorice, individualismul, egocentrismul exprimare a libertatii ?

Suprematia obiectelor, productia de bunuri ce se dezvolta in mod monstruos si din ce in ce mai mult pentru ea insasi, creand unele trebuinte artificiale, repede inlocuite de altele noi, tot atat de efemere si lipsite de justificare, reprezinta atribute ale lumii in care traim. O societate de consum, civilizatie a "gadget-ului", a obiectului perfect inutil dupa cateva zile, sa fie ea oare expresia dramei noastre existentialiste ?BAFTA ! de la cattaniut@clopotel.ro


...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Fiinta si neantul
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate