Trimite referat

Stiati ca ...

Egiptenii au descoperit un calendar extrem de precis pe baza alternantei nivelului fluviului Nil si a relatiei acestuia cu corpurile ceresti. Calendarul solar este impartit in 365 de zile, iar ziua este impartita in 24 se segmente.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Fenomene Psiho Sociologice

Materie: Psihologie
Accesari: 5.833
Download-uri: 969
Nota: 5.91 (1405 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Fenomene Psiho Sociologice
Publicitate:

Trimis de laura
din 25 August 2009

Cunostintele privind fenomenele psiho–sociale ce pot surveni in conditiile
mediului privativ sunt necesare, deoarece institutia specializata in executarea sanctiunilor privative de libertate se deosebeste prin profilul sau psiho-social de oricare alta institutie sau grupare organizata de oameni.
Venirea individului in penitenciar nu este urmarea unui act propriu de viata sau a unei obligatii cetatenesti (cum este cazul internarii intr-un spital sau efectuarea stagiului militar), ci reprezinta o forma de sanctionare aplicata de societate individului care s-a abatut de la normele ei morale si juridice. Odata cu intrarea in penitenciar individul resimte, intr-o masura mai mare sau mai mica, in functie de varsta, de structura sa psihologica, de maturizarea sociala si de nivelul de cultura, efectul privarii de libertate si reactioneaza intr-un mod personal la aceasta noua situatie.


Socul depunerii (incarcerarii)

Privarea de libertate implica mai multe forme, iar din punct de vedere calitativ da nastere unui fenomen deosebit si anume socul incarcerarii. Acest lucru determina o gama complexa de framantari psihice si psihosociale, incepand cu criza de detentie manifestata de la inchiderea in carapacea tacerii pana la comportamente agresive si autoagresive (sinucideri, autoflagelari). In comparatie cu starile accidentale de izolare, privarea de libertate in sistemul detentiei, are drept consecinta absolut specifica, inlaturarea simbolurilor exterioare ale personalitatii prin obligativitatea purtarii uniformei de detinut care standardizeaza modul de viata si estompeaza pana la anulare diferentele individuale. Socul depunerii se manifesta si prin restrangerea libertatilor individuale.
Relatiile interpersonale, lipsa de informatii, regimul autoritar, sunt resimtite drept atingeri ale integritatii sale ca fiinta umana.
La toate acestea se adauga contactul cu subcultura carcerala care in scurta vreme il face pe detinut sa-si formeze o noua viziune a propriei persoane si sa-si elaboreze o strategie de supravietuire constand intr-un comportament de consimtire-integrare (de conformare pasiva).
S-a mai observat ca in timpul detentiei, spatiul de viata se reduce, in acelasi timp avand loc: regresiunea satisfactiilor, recentrarea intereselor pe lucruri marunte, alterarea comunicarii, supunerea totala, precum si manifestarea procesului real al penitenciarizarii prin intensificarea unei mentalitati specifice, un nivel de aspiratii scazut, lipsa preocuparii pentru viitor, exprimarea convingerii ca este etichetat definitiv, dar nu in ultimul rand, o imagine negativa de sine.
In relatiile lor, detinutii, strecoara o unda de fatalitate pentru faptul de a fi ajuns in penitenciar si asta, dupa parerea lor, echivaleaza cu un esec moral ce ii va marca toata viata. Acesta devalorizare a lumii si a propriei vieti este handicapul cel mai greu rezultat in urma depunerii in penitenciar....

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Fenomene Psiho Sociologice
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate