Trimite referat
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Felul propozitiilor-Gramatica clasa a-8-a

Materie: Romana
Accesari: 35.370
Download-uri: 3.497
Nota: 8.15 (3145 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9


Download Referat - Felul propozitiilor-Gramatica clasa a-8-a
Publicitate:

Trimis de Gigicaf
din 30 Noiembrie 2007

Felul propozitiilor-Gramatica clasa a-8-a

1) Propozitie principala.
Propozitia al carui inteles nu depinde de intelesul altei propozitii din fraza se numeste propozitie principala.(Propozitia principala se intalneste numai in fraza).

2) Propozitia subordonata (secundara).
Propozitia al carui inteles depinde de intelesul altei propozitii din fraza se numeste propozitie subordonata(secundara).

3) Propozitie independenta.
Propozitia care face parte dintr-un text, fragment fara a face parte din fraza se numeste propozitie independenta(poate avea la sfarsit “ punct, semnul exclamarii, semnul intrebarii).

4) Propozitie incidenta.
Propozitia care nu are legatura cu fraza si comunica o constatare, o indicatie, o atitudine sau o precizare a autorului sau a unui personaj se numeste propozitie incidenta. In fraza putem avea propozitie incidenta, fraza incidenta, cuvinte incidente(de umplutura) sau sintacme incidente.

5) Propozitie regenta.

Raportul propozitiilor in fraza:
1) Raport de coordonare (patru propozitii coordonatoare).
2) Raport de subordonare.

Partile de propozitie isi au corespondente la nivelul frazei. Acum subiectele si predicatele care sunt parti principale ale propozitiei, devin propozitii subordonate.

Subordonarea

Se realizeaza in fraza cu ajutorul elementelor de relatie (cuvinte de legatura, de subordonare peste care nu se poate trece cand despartim fraza in unitati logice):

1) Conjunctii; exemple:”ca; sa; ca sa; ca…sa; daca; de (daca; sa; incat); fiindca; caci; incat; desi; deoarece; intrucat”.

2) Locutiuni conjunctionale; exemple:”din cauza ca; din pricina ca; cu scopul sa; pentru ca sa; pana ce; dupa ce; din moment ce; cu toate ca; macar ca; macar sa”.

Parti de vorbire cu valoare de relatie in fraza. Acestea au functie sintactica in propozitie pe care o introduce si din care fac parte:

1) Pronume si adjective pronominale relative; exemple:”cine; care; ce; cat; cata; cati; cate; cel ce; ceea ce; cei ce; cele ce”.

2) Pronume si adjective pronominale nehotarate; exemple:”oricine; orisicine; oricare; orisicare; orice; orisice; oricat; oricati; oricata; oricate”.

3) Adverbe relative (uneori insotite de prepozitii); exemple:”unde; cand; cum; incotro”.

4) Adverbe nehotarate; exemple:”oricum; orisicum; oricand; orisicand; oriunde; orisiunde”.

ATENTIE!!!
Peste elementele de relatie de subordonare cand despartim fraza nu se poate trece!!!
...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Felul propozitiilor-Gramatica clasa a-8-a
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK