Trimite referat

Stiati ca ...

Einstein, cand era copil, nu vorbea foarte des. Cand o facea vorbea rar, repetand in mod sistematic propozitia in cap inainte de a o spune cu voce tare.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Federatia Rusa

Materie: Geografie
Accesari: 14.894
Download-uri: 2.966
Nota: 7.17 (2073 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Federatia Rusa
Publicitate:

Trimis de Anton95
din 13 Februarie 2008

Federatia Rusa este cel mai intins stat al lumii contemporale, ocupand o parte din estul Europei si nordul Asiei. Prin numarul de locuitori, ocupa locul sase pe glob.Datorita intinderi sale foarte mari in partea nordica a Eurasiei, cuprinde o varietate foarte mare de peisaje naturale,resurse si unitati religioase care fac din acestea un exemplu de diversitate geografica a teritoriului.

Cadrul Natural
Datorita intinderi foarte mari, intalnim o mare varietate a caracteristicilor fizico-geografice, prin care Federatia Rusa constituie o sinteza a unei parti insemnate din geografia fizica a planetei noastre. Intinderea mare in latitudine face posibil sa intalnim pe teritoriul ei o varitate de conditii naturale, de la cele arctice pana la cele caracteristice deserturilor, iar intinderea de la vest la est ofera o inmagine elocventa a felului in care au loc modificarile caracteristicilor fizico-geografice in longitudine.

Relieful
Relieful ofera o mare varietate de forme si unitati.
Cele trei trepte principale de relief sunt:
-munti, podisuri, dealuri si campii.

Acestea ocupa suprafete comparabile intre ele. Structura principala a reliefului este data de placa tectonica eurasiatica, foarte intinsa si putin fragmentata, care se afla intr-o relativa stabilitate fata de alte placi tectonice situate in paretea de sud si est.Ea este alcatuita din mai multe structuri geologice majore, de la nuclee continentale foarte vechi la podisuri intinse si netede, zone depresionare si suprafete de campi de acumulare, de intinderi considerabile.

Relieful teritoriului Federatiei Ruse este completat cu numeroase forme situate la contactul dintre uscat si apa, cum ar fi : estuare,delte, platforme continentale, peninsule, insule si stramtori

In partea de vest a Federatiei Ruse se afla o intinsa campie denumita Campia Europei de Est, care are aspectul unei depresiuni alungite, cuprinse intre Oceanul Artic, in nord, si zona Marii Caspice, in sud. Aceasta campie are altitudini coborate pe intinderi foarte mari si se remarca printr-o netezime surprinzatoare a reliefului. Este stabatuta spre nord de rauri care se varsa in Oceanul Artic (Dvina si Peciora), iar in partea de sud de bazinul hidrogafic al fluviului Volga.

In partea de nord campia Europei de Est cunoscuta in trecut sub denumirea de Campia Rusa are un relief in care se recunoaste actiunea ghetarilor prin acumularile mari de sedimente glaciare.

In centrul partii europene a Federatiei Ruse exista douan regiuni mai inalte(350m), cu aspecte si structura geologica asemanatoare regiunilor de podis :
-Podisul Valdai
-Podisul Central Rus
-Podisul Volgai

Acestea reprezinta subdiviziuni ale Campiei Europei de Est, unitatea principala a teritoriului situat pana la Ural.Spre Marea Caspica se diferentiaza o unitate de relief situata sub nivelul marii denumita Campia Prevaspica.Muntii Ural altitudinile sunt mici de 2000m maxim 1895m si cele mai mari intinderi sunt in medie de 1000-1200 m. Acest lant muntos are un aspect erodat si este format din structuri vechi.

Datorita altitudinilor reduse, nu influenteaza patrunderea maselor de aer rece din nord.Uralii sunt cunoscuti prin bogatiea si varietatea resurselor naturale,indeosebi minereuri feroase si neferoase.Campia Siberiei de vest este cuprinsa intre Muntii Ural si fluviul Enisei,fiind strabatuta de bayinul fluviului Obi si reprezentand o larga deschidere spre Oceanul Artic.Altitudinile sunt, pe intinderi mari,foarte coborite.Avind un aspect depresionar,favorizeaza acumularea apelor si formarea unor intinderi mari de mlastini.Este a doua regiune a globului in privinta resurselor de petrol si gaze naturale.Podisul Siberiei Centrale este cuprins intre fluviile Enisei si Lena si are altitudini sub 2000m.

La est de fluviul Lena, se intind lanturi muntoase paralele:
-Muntii Verhoiansk
-Muntii Cerski
-Muntii Kolima

Podisul Siberiei Centrale este legat de relieful din centrul Asiei printr-o serie de lanturi muntoase reunite sub numele de regiunea muntoase a Siberiei de Sud cum ar fi:

-Muntii Saian
-Muntii Iablonovi
-Muntii Stanovoi
-Muntii Altai(4500m),ce fac legatura cu lanturile muntoase din Asia Centrala .

Clima Federatiei Ruse reprezinta o mare varietate de tipuri si nuante.Intindere mare si latitudine (intre 42a lat.N 82a lat N) determina o succesiune de zone climatice, din sud spre nord, atsfel:

-un climat continental (cu nuante desertice), in apropierea Marii Caspice
-un climat temperat continental rece (pana aproape de Cercul Polar de Nord, cu ierni lungi si geroase, dar precipitatii putine.

Aici se inregistreaza frecvent temperaturi ce coboara pana -50aC,
iar uneori pana la -70aC,fiind unele dintre cele mai reci regiuni ale planetei.

-un climat subpolar,rece (de la Cercul Polar pana la tarmul Oceanului Arctic, cu un scurt anotimp de primavara .
-un climat artic (polar ), care favorizeaza existenta ghetarilor in Insula Novaia Zemlea si formarea unei banchize ...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Federatia Rusa
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate