Trimite referat

Stiati ca ...

In urma exploziilor solare sunt expulzate in spatiu particule puternic incarcate energetic. Cand acestea intersecteaza orbita Pamantului si interactioneaza cu gazele atmosferice se formeaza aurorele Boreale sau Australe.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Familia lexicala

Materie: Romana
Accesari: 136.404
Download-uri: 1.821
Nota: 6.47 (4774 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Familia lexicala
Publicitate:

Trimis de Paula
din 24 Iunie 2010

O definitie generala a familiei lexicale este: multimea cuvintelor derivate, cu un radical comun si inrudite semantic. Partea a doua a definitiei este foarte importanta pentru ca elevii au tendinta sa grupeze cuvintele in familii lexicale, doar dupa segmentul comun (radicalul sau radacina). Din cauza aceasta, apar impreuna cuvinte ca: alb, albastru, albanez..., ignorandu-se faptul ca familia lexicala cuprinde cuvinte inrudite ca sens.

O familie lexicala contine cuvinte diferite ca valoare gramaticala, care pornesc de la un cuvant de baza. Cuvantul de baza se poate mentine sau nu cu forma intreaga, in paradigma familiei, adica se poate identifica intotdeauna cu radicalul/ cu radacina.

Ex.: actor – actoras; actoricesc; actorie

Cand cuvantul de baza se trunchieaza de-a lungul derivarii, inseamna ca din el ramane doar un radical (radacina). Radicalul poate suferi mici alterari: tarã (tar-/ tãr-); scoala (scoal-/ scol-), dar nu va fi niciodata inlocuit. La radical se adauga afixele (prefixe si sufixe). Prefixele se alipes inaintea radicalului; sufixele in urma acestuia. Fiecare derivat in parte este un cuvant nou creat, a carui clasa morfologica (lexico-gramaticala) poate sa difere de clasa cuvantului de baza. Pe parcursul derivarii, filiatia cuvintelor demonstreaza ca nu toate unitatile lexicale deriva direct din cuvantul de baza; unele deriva din derivate anterioare. Aici este un punct nevralgic al analizei in scoala. Sa analizam componenta a doua familii lexicale, pentru exemplificare:
cruce
crucis < cruce + suf. -is
incruci < in + cruci
incrucit < incruci + suf. -(i)t
incrucisa < in + crucis + suf. -a
incrucisator < incrucisa + suf. -ator, etc.
scoala
scolar < scoala + suf. -ar
scolarime < scolar + suf. -ime
scolaresc < scolar + suf. -esc
scolarita < scolar + suf. -ita

In familia lexicala a cuvantului scoala intra si imprumuturile neologice analizabile, scolariza, si scolaritate. Familia lexicala cuprinde si cuvinte compuse care contin cuvantul de baza al familiei respective. Astfel, cal-de-mare intra in familia lexicala a cuvantului cal precum si in cea a cuvantului mare. In schimb, nu va intra calare care va fi cuvntul de baza al altei familii: calari, calarie, calarime, calaresc, calaras.
Sunt excluse din familia lexicala si expresiile. Familia lexicala mai selecteaza si cuvinte care isi schimba valoarea morfologica (frumos adj.; frumos adv.). Deci, aceste cuvinte intra in familie de doua ori: ca adjectiv si ca adverb.

DERIVAREA CU PREFIXE
De regula, prefixele nu schimba clsa morfologica a cuvintelor pe care le creaza: sters -nesters; face - desface. O greseala tipica in scoala este decelarea prefixului *im-, la cuvintele unde prefixul in- a suferit o modificare fonetica. Analiza corecta a acestor cuvinte este:
imbarbata < in + barbat + suf. -a
imbelsugat < in + belsuga + suf. -(a)t
impaciui < in + pace + suf. -ui
imblanzi < in + bland + suf. -i

Dictionarul explicativ vine in sprijinul oricarui elev care vrea sa se lamureasca in aceasta problema. Acest dictionar arata formarea fiecarui derivat si originea cuvintelor imprumutate. Prefixe mai productive in limba romana actuala sunt:
con-, des-, in-, ras-, ne-, re-, etc.

O problema aparte o constitue elementele de compunere, cu forma fixa; care se adauga in fata unor cuvinte pentru a forma cuvinte noi. In DEX sunt inventariate numeroase elemente de compunere, dupa cum urmeaza:
anti- (contra): antitetanos, antirabic, antigripal.
inter- (intre): interbelic, interastral, interlocutor.
lacto- (cu lapte): lactoferment, lactovegetarian, lactofiltru.
logo- (cuvant, vorba): logoped.
macro- (mare): macrobiotica, macrocosm, macrostructura.
micro- (mic): microamper, microscop.
mecano- (mecanic): mecanochimic
moto- (pus in miscare cu ajutorul unui motor): motoblindat, motocicleta...
moldo- (moldovean): moldovalah.
multi- (pluralitate): multiform, multiblindat.
neo- (nou, recent): neoclasic, neoclasicism, neoromantic.
non- (nu): nonconformist, nonfigurativ.
orto- (conform cu, drept): ortocentric, ortografie, ortodiagonala.
para 1- (foarte tare): paraleu.
para 2- (contra): parafoc, parafulger, parasunet.
peri- (in jurul) : periarterita, pericord, pericarpatic.
pan- (tot, intreg): panteism, panaceu, paneuropean.
paleo- (vechi): paleoclima, paleocristin.
pluri- (mai multi): pluriflor, pluriform.
plus- (mai mult): plusdezvoltare, plusvaloare.
post- (dupa, ulterior): postfata, postdata, postmeridian.
port- (purtator de): portchei, portochelari...
pre- (inainte, anterior): preadolescent, premergator.
pro- (pentru): profeminist, prodemocratic, promonarhist.
proto- (primul): protoistoric.
pseudo- (fals): pseudoartist, pseudoprefix.
radio- (referirea unei marimi la radiatia electromagnetica): radioastronomie.
ras- (intensificare): rasfierbe, rascroi.
reo-(curgator): reospalator.
stra 1- (vechi): strabun, stranepot...
stra 2- (foarte): strafun...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Familia lexicala
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate