Trimite referat

Stiati ca ...

Doar una dintre cele sapte minuni ale lumii inca mai exista: Marea Piramida de pe platoul Giza.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Factorii de productie

Materie: Economie
Accesari: 31.960
Download-uri: 15.081
Nota: 4.62 (1939 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Factorii de productie
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 10 August 2006

Activitatea economica este intr-o permanenta nevoie de premise care se diversifica odata cu avansarea societati in diferite domenii. Premisele care stau la baza poarta numele de factori de productie. Acestea sunt clasificate pe 3 nivele: resurse naturale, populatie si capital.

Acesti factori pot functiona in activitatea economica doar simultan, prezenta lor fiind necesara in orice moment al evolutiei, de aceea in ultimi ani s-a incercat sporirea preocuparilor privind abordarea factorilor de productie, a combinarii si utilizarii lor cat mai efficient.


RESURSELE NATURALE
Resursele naturale cuprind elemente multiple, prezente in natura, diferite ca genuri si importanta. Intre aceste elemente intalnim: soarele, aerul, pamantul arabil, fierul, cupru, aluminiu, reserve de combustibil, de petrol, de carbuni, vegetatia spontana, fauna spontana, clima, relieful, etc.

William Petty spunea ca munca este tatal, iar pamantul, muma ei. Din aceasta idée reiese ca natura participa la productie. Dar natura produce ea insasi bunuri si fara ajutorul oamenilor fiind o productie autonoma, in vedere ce ceea a oamenilor este dependenta.

Ca si in activitatea economica a oamenilor, natura desfasoara acte de distributie si consumatie.Marile legi care actioneaza in natura actioneaza si in productia realizata de oameni, de ex.:legea ecnomisirii fortelor, legea randamentelor neproportionale, legea uzurii potentialului productive si a reinnoiri lui, legea entropiei etc. din aceasta comunitate de legi reiese ca productia nu este altceva decat o transformare de forma a materiei.

Activitatea de ansamblu a omenirii a fost si este posibila pentru ca natura a produs si produce necesarul vietii biologice cat si a celei economice.

Clasificarea resurselor naturale:
A. in functie de destinatia folosirii resurselor:
* Resurse naturale ce pot fi utilizate ca binuri de productie si ca bunuri de consum ( aerul, apa, soarele, etc. )
* Resurse naturale ce pot fi utilizate doar ca bunuri de productie( minereuri de fier, reserve de uranium etc. )


B. in functie de gradul de reinnoire al resurselor:
* Resurse reinnoibile ( apa, aerul, fauna, etc. )
Aceste resurse sunt limitate cantitativ si deteriorabile calitativ. Ele se pot diminua cantitativ datorita activitatilor umane ineficiente si a fenomenelor naturale.

* Resurse nereinnoibile- create prin transformari naturale care nu se mai produc ( zacaminte de materii prime, resurse primare de energie aflate in adancuri etc)


Durata de timp in care resursele se epuizeaza este influentata de volumul rezervelor si de volumul extractiei anuale, dependente la randul lor de cerintele economice si starea tehnicii. Cu cat sursa consumata e reciclabila si durata de viata creste.

Dupa cum stim unele tari sunt dotate inegal ci factori naturali de productie ceea ceduce la vindecarea sau cumpararea resurselor necesare.Inegalitatea dotarii tarilor cu factori naturali in puterea economica si in nivelul de dezvoltare economica al popoarelor. Deoarece valoarea, structura, si calitatea resurselor, clima, relieful si asezarea unei tari influenteaza direct si indirect:

> Aria de cuprindee a activitatii productive, structura de ramura a economiei nationala, gama produselor create si volumul special al acestora;> Calitatea bunurilor fabricate> Costurile de fabricatie si greutatea specifica a cheltuielilor materiale in valoarea productiei totale> Competitivitatea produselor frabricate pe piata interna si internationala

> Repartitia populatiei pe sfere de activitate, numarul si ponderea celor care lucreaza in producerea bunurilorde subzistenta si in celelalte ramuri.> Nivelul si structura consumului populatiei,standardul ei de viata> Participarea tarilor la diviziunea internationala a muncii, la schimburilor economice mondiale.

Bogatii naturale nu inseamna automat viata economica mai intense. Avutia devine mai substantiala daca este create de oameni prin harnicia lor, eficacitatea muncii lor, prin producerea si folosirea de masini si utilaje cu care se exploateaza si pelucreaza substantele naturale.

Populatia
Populatia, ca purtatoare a muncii, reprezinta un factor de productie. Dar nu numai ca subiect ce munceste, ci si ca beneficiar, consummator de bunuri.

Populatia, ca factor de productie, este sursa initiala si continua a progresului economic. Aceasta sursa este inseparabila de structura interna a omului, de contradictia dintre dorinta lui de a poseda bunuri in cantitati sporite si de o varietate in crestere, pe de o parte si puterile sale pe de alta parte.

1. populatia apta de munca = aeea populatie care poseda aptitudini fizice si intelectuale, cunostinte si deprinderi practice, concretizata in productii materiale si servicii,utile societatii.

2. populatia inapta de munca = acea parte a populatiei care nu a ajuns la varsta de munc sau care a deposit aceasta varsta. Aceasta categorie ii include sip...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Factorii de productie
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate