Trimite referat

Stiati ca ...

Vulturul are simtul mirosului atat de dezvoltat incat poate mirosi un cadavru de la 40 de km depatare.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Fabricarea acidului azotic

Materie: Chimie
Accesari: 11.177
Download-uri: 2.037
Nota: 5.50 (1679 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Fabricarea acidului azotic
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 26 Iunie 2008

I Generalitati

Unul din intermediarii necesari ai ingrasamintelor chimice este si acidul azotic diluat (cu concentratie intre 47-65%). In tara noastra o dezvoltare deosebita a fabricarii acidului azotic a fost dupa anul 1960 desi exista instalatii cu vechime mai mare. Datotrita cerintelor tot mai mari de ingrasaminte chimice pe plan national si mondial s-a ajuns ca numai in tara noastra sa se fabrice acid azotic de ordinul milioanelor de tone pe an (exprimat in acid azotic 100%).Daca in anii 1950-1960 liniile de fabricatie nu depaseau 10-100 t/zi,azi se construiesc linii de fabricatie de peste 1000 t/zi.

1.1. Acidul azotic este cunoscut inca din secolul al XVII-lea, cand s-a obtinut prin incalzirea unui amestec de azotat de sodiu si sulfat de fie. Procedeul care a fost insa intrebuintat in sec XIX, datorita cerintelor tot mai mari de acid azotic,fost atacul acidului sulfuric concentrat asupra azotului de sodiu.

Desi inca din anul 1839 se cunoastea ca un amestec de amoniac si aer trecut printr-o masa de platina spongioasa duce in mediu apos la formarea de acid azotic si azotos, folosirea metodei pe scara mai larga s-a facut numai in anul 1900. Amoniacul folosit era obtinut din gazele de cocserie, iar mai tarziu s-a obtinut din cianamida de calciu.

Acidul azotic nu are o intrebuintare prea larga datorita faptului ca este coroziv. Cantitati mari sunt consumate in metalurgie la :

* Prelucrarea metalelor mobile
* Obtinerea uraniului si zirconiului
* In industria de medicamente
* Ca dizolvant in baile de prefilare pentru fibre sintetice.

Cantitatea cea mai mare, atat in tara noastra cat si pe plan mondial, se foloseste la fabricarea ingrasamintelor chimice ca :
* azotat de amoniu,
* nitrocalcar si ingrasaminte complexe N.P.K. prin atacul rocii fosfatice

1.2. Oxizii azotului:

Azotul face parte din grupa V-a sitemului periodic.Se cunosc oxizi care corespund formal tuturor valentelor de la unu la cinci. Ei sunt :
N2O- protoxid de azot
NO- oxid de azot
N2O3- trixid de azot
NO2- bioxid de azot
N2O4- tetroxid de azot
N2O5- pentoxid de azot.

In conditii normale protoxidul de azot este solid, iar restul oxizilor sunt gazosi.
1.3. Proprietati fizico-chimice ale acidului azotic. Produsul finit al fabricilor de acid azotic diluat din tara noastra
este un acid de 47-62% greutate.
Formula structurala este :H-O-N=O2
Masa moleculara 63,02. Denumire uzuala acid azotic diluat.

Proprietati fizice : -acidul azotic diluat este un lichid galbui, limpede, fara particularitati in suspensie si cu miros iritant, culoare galbuie este mai putin s-au mai mult pronuntata, functie de purificare lui de temperatura si concentratie.Punctul de fierbere si de inghetare variaza cu concentratia. Incalzirea la fierbere a acidului azotic esteinsotita de o descompunere dupa reactia :
4HNO3+Q=2H2O+4NO2+O2

Vascozitatea acidului azotic scade cu cresterea temperaturii.
1.4. Proprietati chimice:-metalele, cu exceptia aerului, platinei, rhodiului, iridiului, titanului si zantalului se dizolva in acid azotic. Reactia are loc cu punerea in libertate a hidrogenului care, insa, nu se degaja ci se consuma pentru reducerea excesului de acid. La acid monobasic formeaza cu metalele azotati care sunt saruri stabile, incolore si usor solubile in apa. In aceste reactii acidul azotic este redus la monoxid si bioxid de azot.

II Maretiile prime folosite pentru fabricarea acidului azotic

2.1. Amoniacul

In majoritatea cazurilor se prefera ca fabricile de ammoniac si acid azotic sa fie amplasate pe aceeasi platforma. Amoniacul se livreaza fie sub forma gazoasa, fie sub forma lichida.
Odata cu costruirea unor instalatii de capacitate mare si la presiune alimentarea amoniacului se face sub forma lichide. Pe langa conditiile de calitate(puritate) impuse, importanta deosebita o are livrarea amoniacului la o presiune constanta, adecvata procesului tehnologic. Caracteristicile calitative obligatorii sunt:

* concentratia in ammoniac minimum 99,8%;
* ulei maximum 10 ppm;
* apa maximum 0,2%;
* continut de fier sub forma de combinatii maxim 0,0001%.

O importanta mai deosebita o are continutul da ulei, fier si apa. Din punct de vedere al catalizatorului utilizat, cea mai periculoasa impuritate este uleiul.

2.2 Aerul
Alimentarea cu aer se realizeaza chiar din zona instalatiei.
Important este ca aerul sa ajunga in instalatie cat mai curat si usor supaincalzit.
In general, se recomanda ca la instalatiile care lucreaza sub presiune la oxidarea amoniacului aerul la aspiratia compresorului sa aiba o unitate relative de maximum 65-70%.


2.3 Apa
In procesul tehnologic se utilizeaza apa demineralizata si apa industriala recirculata. Apa demineralizata este folosita in procesul de absorbtie a gazelor nitroase si in sistemul de recuperare a caldurii de reactie. Din punct de vedere al procesului de obsorbtie, o importanta deo...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Fabricarea acidului azotic
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate