Trimite referat
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Ezra

Materie: Religie
Accesari: 3.305
Download-uri: 262
Nota: 5.55 (1217 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9


Download Referat - Ezra
Publicitate:

Trimis de avinia2
din 21 Aprilie 2008

Cele trei carti mai mici care ne stau acum in fata - Ezra, Neemia si Estera - incheie seria celor 17 carti istorice care alcatuiesc prima sectiune a Vechiului Testament. Aceste trei carti trebuiesc studiate impreuna deoarece ele inregistreaza lucrarea lui Dumnezeu cu poporul Israel dupa intoarcerea evreilor din robia Babiloniana. Ezra si Neemia se ocupa de „ramasita" care s-a intors in Ierusalim si in Iudea, iar Estera explica ce s-a intimplat cu poporul care a preferat sa ramina prin tarile in care fusesera dusi. Pentru o mai buna intelegere a acestor carti care marcheaza sfirsitul cronicilor istorice este bine sa citim si ultimele trei carti din sectiunea cartilor profetice: Hagai, Zaharia si Maleahi, caci ei au fost profetii ridicati de Dumnezeu in Israel in perioada de dupa robie.
 
Titlul: Daca aceasta carte ar fi fost numita nu dupa numele autorului ei, ci dupa continutul pe care il are, ea ar fi putut fi intitulata: „Cartea restaurarii", „Cartea repatrierii" sau „Cronica ramasitei lui Iuda". Daca ar fi fost numita dupa numele eroilor ei principali, ar fi trebuit sa i se spuna: „Cartea lui Zorobabel si a lui Ezra". Titlul ei este insa „Ezra" si aceasta subliniaza si mai mult rolul jucat de aceasta extrordinara personalitate in lucrarea pe care Dumnezeu a facut-o pentru reasezarea Israelului in tiparul divin.
 
Autorul: Ezra face parte din marele triumvirat al carturarilor responsabili pentru scrierea Vechiului Testament: Moise, Samuel si Ezra. Traditia evreiasca, prin Talmud, il considera pe Ezra unul dintre cei mai proeminenti lideri din istoria lui Israel. Lui ii sint atribuite cinci lucrari capitale pentru identitatea evreilor ca neam: (1) infiintarea in Babilon a unei institutii cu numele de: „Sinagoga cea mare". Aceasta scoala rabinica era alcatuita dintr-un numar de 120 de membrii, toti urmasi ai profetilor si intemeietori ai gruparii „carturarilor" care au pastrat si transmis apoi scrierile sfinte evreiesti; (2) alcatuirea „canonului" Vechi Testamental. Sub acest nume este descrisa „culegerea de Scripturi sfinte evreiesti recunoscute de toti evreii ca avind autoritate dumnezeiasca". Ezra le-a asezat pe toate in trei categorii distincte numindu-le: Legea, Profetii si Scrierile; (3) trecerea de la scrierea antica ebraica la scrierea evreiasca cu caractere grafice asiriene; (4) alcatuirea Cronicilor ca un rezumat al istoriei evreiesti si scrierea cartilor Ezra si Neemia; (5) infintarea sinagogilor locale ca locuri in care poporul sa citeasca si sa invete perceptele religiei evreiesti.
 
Faptul ca Ezra este socotit autorul originalului ebraic al cartilor 1 si 2 Cronici, Ezra si Neemia nu inseamna ca el nu a folosit fragmente din scrierile altor autori sau ca portiunea autobiografica din cartea Neemia nu ar fi putut fi scrisa chiar de Neemia insusi.
 
Data: Cartea se ocupa cu unul dintre cele mai importante evenimente din istoria Israelului: intoarcerea din robie. Aceasta intoarcere nu s-a facut intr-o singura etapa, ci in mai multe. Tot asa si pentru consemnarea evenimentelor putem presupune ca exista mai multe date ale scrierii. Refacerea vietii religioase a Israelului a durat o perioada de aproximativ o suta de ani. In acest interval de timp au existat doua perioade mai mici de o exceptionala importanta:
 
1. Cei 20 de ani (537-517 i.Cr.) scursi intre darea decretului lui Cir-persanul si pina intr-al saselea an al domniei lui Dariu-medul, in care, sub conducerea lui Zorobabel ca guvernator si Iosua ca preot, poporul a rezidit Templul. Pentru cunoastera evenimentelor din aceasta perioada cititi Ezra 1-6, Zaharia si Hagai, ultimele doua capitole din cartea 1 Cronici, primul capitol din cartea 2 Cronici, Psalmii 126 si 137, precum si referintele despre imparatul persan Cir din cartea profetului Isaia (Isaia 44:23 pina la 45:8).
 
2. Cei 25 de ani (458-433 i.Cr.) in care Neemia, ca guvernator, Ezra, ca preot au condus lucrarea de refacere a zidurilor Ierusalimului, in vremea aceea a activat profetul Maleahi.
 
In cartea Ezra ne intilnim cu amindoua aceste perioade, in Neemia gasim numai cea de a doua perioada.
 
Contextul istoric: Evreii au fost dusi in robie mai intii de asirieni (1 Imp. 17) si apoi de babilonieni (2 Imp. 25). Dupa 70 de ani de robie, imparatul persan Cir le-a dat dreptul de a se intoarce in tara lor. Babilonul cazuse intre timp sub cucerirea medo-persanilor (Octombrie 539 i.Cr.). Cele zece semintii luate in robie de asirieni nu s-au mai intors in Israel, in anul 537 i.Cr. s-au intors in Israel primii evrei veniti din robie. In anul 516 i.Cr. a fost incheiata recladirea Templului, in anul 479 i.Cr. Estera a devenit imparateasa Persiei (ca sotie a lui Xerxes). In anul 458 i.Cr. Ezra a condus cel de al doilea convoi de evrei care s-au intors din robie, in anul 445 i.Cr. Neemia a reconstruit zidurile Ierusalimului.
 
Continutul cartii: Ezra ne aduce inaintea ochilor cel de al doilea „Exod" din istoria evreilor. Primul avuse...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Ezra
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK