Trimite referat

Stiati ca ...

Reciclarea este procesul de refolosire a materialelor si produselor vechi pentru crearea altora, fara a apela la materii prime noi, reducand astfel consumul de energie necesar extragerii materiilor prime, respectiv distrugerii deseurilor.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Evolutia creatoare

Materie: Filozofie
Accesari: 2.098
Download-uri: 671
Nota: 5.42 (1020 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Evolutia creatoare
Publicitate:

Trimis de black
din 14 August 2002

Homo faber - Henri Bergson, Evolutia creatoare

Idee principala: diferenta intre animal si inteligenta la om se deosebesc prin scopul spre care tind. La inteligenta animala aceasta este caracterizata de instinct (a se vedea exemplul din carte: maimuta,elefant, vulpe). Inteligenta la om INFERENTA.

Bergson isi argumenteaza acesta idee pornind de la epocile care au caracterizat umanitatea (piatra, metal, masina cu aburi). Inventile sunt cele care il caracterizeaza pe om: viata noastra graviteaza in jurul lor. Observam la Bergson o RATIONALITATE APLICATA (Bergson reduce Homo Sapiens la Homo Faber). Scopul omilui in viata: creare de unelte.

Henri Bergson :
-secolul XIX-XX;
-conceptie INTUITIONISTA-evolutie creatoare-devenire neintrerupta.
-depaseste EMPIRISMUL si rationalismul.

Existenta intru mister si pentru revelare
- Lucian Blaga, Geneza metaforei si sensul culturii -
Il combate pe Bergson, cu toate ca admite ca "omul este desigur un animal inzestrat unilateral cu cea mai mare inteligenta". Comparatia om - animal.

Bergson nu se distinge de universul biologic, reduce omul la functiile lui. Ii atribue Darwin-ismul si cnsidera ca punctul de vedere al lui Bergson, prin care omul traieste intr-un cncret si pentru conservare, este deplasat, Blaga considerand ca "omul traieste intr-un mister si pentru relevare.

Pentru Blaga omul nu creaza numai "necesitatile vitale" ci omul isi va crea "o lume aparte" - creatia de cultura. Omul are destin creator idee si cultura.

Lucian Blaga:
-sistem filozofic de constructie speculativa si metaforica, in centrul caruia se afla notiunea de mister = nota definitorie a existentei umane.
-apare "martele anonim" (Marele Arhitect) - denumire metaforica a modului in care misterul apare intelectul uman.
-Marele Anonim = cenzura TRANSCEDENTALA (omul care traieste in mister si vrea sa acceda la revelarea lui).

Demnitatea omului - Giovani Pico della Mirandola, Despre demnitatea omului.Apare ideea de ARHIETIP ( = ideal perfect, ceva care tinde spre perfectiune) pentru ca supremul arhitect este Dumnezeu, creaza lumea dupa aceste arhietipuri.

"Ceva comun, dar cu toate acestea sa fie deosebit"= omul. Omul: "te-am pus in centrul lumii", asezare renascentista, umanista. Aici se diferentiaza de Pascal, care isi aseaza omul la marginea universului - raport de forte.

Dumnezeu lasa omului LIBERUL ARBITRU. Spre deosebire de Bergson si Blaga, Pico nu atribuie omului nici o trasatura esentiala, lasandu-i liberul arbitru, ii lasa puterea de a decadea sau de a accede=bine/rau.Caracteristic pentru Pico, este nedesavarsirea omului pentru ca nu ii da nici o trasatura esentiala.

Giovani Pico della Mirandola:
-sec XV
-renascentist, extraordinar de erudit
-scrie teze (200)
-creaza o scoala de filozofie
-inspirat de Platon (deci de Aristotel)
...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Evolutia creatoare
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate