Trimite referat

Stiati ca ...

Pilotul automat si transmisia automata au fost inventate de un inginer orb pe nume Ralph Teetor.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Etica avortului

Materie: Medicina
Accesari: 20.160
Download-uri: 4.571
Nota: 5.37 (1260 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Etica avortului
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 19 August 2008

Medicina umana este ramura biologice care studiaza organismul uman si functionarea acestuia, in scopul conservarii si restabilirii. Medicina studiaza etiologia, patologia clinica, , tratamentul si profilaxia bolilor care afecteaza organismul.
De la medicina empirica din etapele timpurii ale istoriei umanitatii, s-a ajuns astazi la medicina stiintifica bazata pe dovezi, care opereaza cu concepte din majoritatea stiintelor, de la stiintele naturii (fizica, chimie, biologie), pana la modele matematice complexe si notiuni imprumutate din domeniul si. Progresul stiintelor fundamentale si cercetarea aplicata in domeniul medical au furnizat metode de explorare a organismului uman tot mai complexe si mai sofisticate, si au condus la dezvoltarea posibilitatilor de diagnostic si tratament. Au aparut si s-au dezvoltat ramuri noi ale medicinii. Conceptul de sanatate a capatat noi valente, OMS definind astazi sanatatea ca starea completa de bine bio-psiho-social a individului, si nu doar ca absenta bolii sau a infirmitatii.

Din toate aceste progrese rezulta insa si o serie de probleme de etica medicala, cele mai multe controversate. Mentionam, dar nu exhaustiv: avortul provocat medical la cerere sau in scop terapeutic, contraceptia, metodele de reproducere umana asistata, eutanasia (moartea asistata) in cazul bolnavilor incurabili, mentinerea intr-o stare de viata vegetativa – cu ajutorul aparatelor – a bolnavilor decerebrati, folosirea in scopuri de cercetare sau terapeutice a tesuturilor recoltate de la embrioni umani, etc.

Este morala intreruperea sarcinii la cerere sau in caz de boli grave ale fatului? Aceasta problema are numeroase conotatii morale si religioase, si a fost reglementata politic in mod diferit de state diferite. Extremele sunt reprezentate, pe de o parte, de China, care duce o politica agresiva de limitare a cresterii populatiei, inclusiv printr-o politica pro-avort, si, pe de alta parte, de statele islamice, in care atat avortul la cerere cat si cel in scop terapeutic sunt strict interzise de lege. In Europa, majoritatea statelor au legalizat avortul, dar aplica concomitent politici de limitare a acestuia, prin promovarea metodelor de planificare familiala si contraceptie.

Notiunea de "avort terapeutic” a aparut ca o consecinta a perfectionarii mijloacelor de diagnostic prenatal. Diagnosticul prenatal este un act medical complex, considerat de unii drept mijlocul cel mai important de profilaxie a bolilor genetice. Cuprinde teste de screening, cu valoare orientativa si teste diagnostice invazive, mai precise.
Testele de screening includ teste biochimice (triplu test) si probe imagistice (ecografie, RMN). Nu prezinta riscuri pentru fat. Testele diagnostice invazive includ: amniocenteza, biopsia de vilozitati coriale si cordonocenteza – recoltarea de sange fetal. Prezinta risc asociat de avort, de 0,5-1%.

Triplul test este o metoda de screening ne-invaziva pentru fat, pentru trei markeri din serul matern (alfa-fetoproteina, estriolul neconjugat si gonadotrofina corionica). Necesita recoltarea unei cantitati minime de sange venos de la mama. Se efectueaza in scopul detectarii unor anomalii fetale ca: defectele de tub neural, sindromul Down (trisomia 21), sindromul Eduards (trisomia 18). Este indicat la gravidele in varsta de peste 35 ani, fiindca riscul de a naste un fat cu anomalii genetice creste exponential dupa aceasta varsta (de ex. in cazul sindromului Down, de la 0,26% la 35 ani pana la 9,09% la 49 ani), si la gravidele care au nascut anterior un copil cu anomalii cromozomiale.

Triplul test este un test cu valoare orientativa, care se efectueaza in al doilea trimestru de sarcina, intre saptamanile 14 - 21. Se bazeaza pe corelatia dintre varsta sarcinii si determinarea cantitativa a markerilor serici. De aceea este importanta precizarea varstei gestationale reale pe baza biometriei fetale, printr-o ecografie efectuata inaintea testului. Deoarece pot apare numeroase rezultate fals pozitive, in cazul unui rezultat pozitiv sunt necesare teste diagnostice suplimentare, cum ar fi amniocenteza.

Amniocenteza se bazeaza pe faptul ca lichidul amniotic contine celule fetale provenite din descuamarea tegumentelor si a mucoaselor tractului urinar si digestiv ale fatului. Este o procedura prin care se recolteaza probe de lichid amniotic prin punctie transabdominala dirijata ecografic. Din celulele fetale astfel obtinute, se efectueaza testele ADN pentru depistarea mutatiilor sau se realizeaza culturi celulare, pentru a obtine preparate cromozomiale. Se pot efectua si analize biochimice (alfa fetoproteina si acetilcolinesteraza) care, impreuna cu ecografia, pot diagnostica 90% din defectele de tub neural. Amniocenteza se efectueaza intre saptamanile 15-17 de gestatie. Acuratetea testului este de aproximativ 99 %. Este o procedura invaziva ce comporta un risc de avort de 0,5-1%.

Sa examinam din punct de vedere etic cazul unei gravide in varsta de 35 de ani din Romania, careia, in saptam...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Etica avortului
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate