Trimite referat
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Eseu despre poezie

Materie: Romana
Accesari: 23.221
Download-uri: 1.963
Nota: 6.11 (864 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9


Download Referat - Eseu despre poezie
Publicitate:

Trimis de Anonimul
din 09 Ianuarie 2008

Realizeaza un eseu de tip argumentativ, de 15-20 de randuri, despre poezie pornind de la afirmatia lui Octavian Goga:

“Adevaratele poezii incep acolo unde se sfarsesc pe hartie”.

Poezia nu este proza, poate sa spuna un elev inocent, daca i se cere sa observe asemanarile, dar mai ales deosebirile dintre cele doua genuri dominante in istoria literaturii.

O definitie de genul acesta nu ar trebui sa surprinda, sau sa para prea facila, fiind de fapt obiectul unei vechi meditatii asupra intaietatii si caracteristicilor poeziei si ale prozei.

In antichitate, poezia (alaturi de tragedie) era campul literar dominant. Proza, care era mai apropiata de vorbirea comuna, eliberata de rigorile exprimarii ritmice, s-a pastrat intr-un con de umbra pana tarziu in evolutia literaturii.

Chiar denumirea de proza, provenita din lat. “prosa”, insemnand “discurs in linie dreapta”, sugereaza caracteristica definitorie a acestuia: absenta complicatiilor stilistice – trasatura mentinuta pana in vremurile moderne.

Poezia se distinge insa de proza si de vorbirea obisnuita in primul rand prin ritm, prin armonie si prin imagine - caracteristici mentinute in buna masura din antichitate pana in perioada moderna.

Teoria literara a facut mereu distinctia intre un limbaj prozaic si un limbaj inalt, al emotiilor specifice.

Apeland la acest limbaj specific, poezia transmite cititorului o varietate de sentimente si trairi.

Lirismul, asociat poeziei (dar nu toate poeziile sunt lirice, existand si texte poetice apartinand genului epic) consta in transmiterea in mod direct a sentimentelor eului liric. In teoria literara se face distinctia intre doua tipuri de lirism: subiectiv (ex: M.Eminescu) si obiectiv (mai rar, ex: G. Cosbuc).

Imaginarul poetic apeleaza la o multime de figuri de stil (tropi) specifice: epitet, comparatie, inversiune, enumeratie, interogatie si exclamatie retorica, metafora, hiperbola si litota, antiteza etc. Identificam, de asemenea, in textele poetice, relatii de simetrie, de opozitie sau de recurenta.

Spre deosebire de poetica traditionala, in care elementele de prozodie (ritm,masura, rima) sunt definitorii, poetica moderna sustine versul liber si ritmul interior.

In evolutia literaturii, trecand prin rigorile diverselor curente literare (umanism, iluminism, clasicism, romantism, simbolism, modernism, curentele de avangarda cu experientele lor exteme, postmodernism), poezia continua sa incite.

Astfel, dincolo de text, “adevarata” poezie ne permite sa ne proiectam intr-un spatiu imaginar, intr-o lume ”poetica”, paralela cu cea reala, de la care porneste, si totusi atat de fascinanta.
...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Eseu despre poezie
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK