Trimite referat
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Enigma Otiliei de George Calinescu - eseu

Materie: Romana
Accesari: 26.416
Download-uri: 6.090
Nota: 6.39 (1295 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9


Download Referat - Enigma Otiliei de George Calinescu - eseu
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 04 Decembrie 2012

George Calinescu este tipul scriitorului total, critic si istoric literar, eseist si estetician, prozator si poet, dramaturg si publicist. Opera sa este extrem de variata, de la poezie, la cea mai completa si mai complexa istorie a literaturii romane. Prin romanele sale, George Calinescu se inscrie in literatura realista a secolului al XIX lea,cu influente balzaciene.

"ENIGMA OTILIEI" a aparut in martie 1938. Romanul prezinta viata burgheziei bucurestene din prima jumatate a secolului nostru. Titlul original al romanului a fost „Parintii Otiliei" scriitorul avand in vedere ideea paternitatii. Romanul devine o satira vehementa la adresa burgheziei in care relatiile copii-parinti s-au degradat datorita banului. in roman se impletesc elemente balzaciene, clasice, romantice si realiste .

Perspectiva narativa . Romanul este o specie a genului epic in proza, cu actiune complexa si de mare intindere, desfasurata pe mai multe planuri, cu personaje numeroase si intriga complicata. Este roman realist prin: tema, structura inchisa, specificul secventelor descriptive, realizarea personajelor, dar depaseste modelul realismului clasic, al balzacianismului, prin spiritul critic si polemic, prin elemente ale modernitatii.

Proza realist-obiectiva se realizeaza prin naratiunea la persoana a – III-a. Viziunea „dindarat" presupune un narator obiectiv, detasat, care nu se implica in faptele prezentate. Naratorul omniscient stie mai multe decat personajele sale si, fiind omniprezent, el controleaza evolutia lor ca un regizor universal. Romanul urmeaza arta narativa balzaciana si prin folosirea tehnicii detaliului care ofera o protectie realista a scenelor de viata si a personajelor principale la evenimentele epice. Tipologia personajelor este de esenta clasica. Acestea sunt conturate realist ,dominate de o singura trasatura fundamentala:sunt tipuri general umane de circulatie universala (avarul, arivistul, baba absoluta).

Se foloseste antiteza in prezentarea personajelor. Romanul sintetizeaza mai multe elemente literare si formule narative: clasicism,romantism, realism de tip balzacian, tehnici de caracterizare a personajelor....

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Enigma Otiliei de George Calinescu - eseu
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK