Trimite referat

Stiati ca ...

"Rock around the clock", hit al lui Bill Haley (1927-1981), a devenit imnul rock'n'roll-ului.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Energia nucleara

Materie: Chimie
Accesari: 4.414
Download-uri: 2.258
Nota: 5.30 (1353 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Energia nucleara
Publicitate:

Trimis de Monica
din 11 Martie 2009

I Generalitati
1. Istoric
Acum 2.500 de ani oamenii de stiinta greci au speculat ca toate substantele din jurul nostru sunt formate din particule foarte mici numite atomi.
Atomul este format din 3 particule:
* Protonul, diametrul lui fiind aproximativ 10-5 din diametrul atomului de H2, iar diametrul atomului H2 are valoarea de 10-10 m. Acesta face parte din nucleul unui atom si are o singura sarcina pozitiva, care are o masa egala 1,0073 u (1 u = 1,66x10-27 kg).
* Neutronul, este o particula fara sarcina electrica, care face parte din nucleu, are aceeasi dimensiune cu protonul, iar masa lui este de 1,0087 u.
* Electronul are cea mai mica masa din cele 3 particule fundamentale ale atomului, 0,000548 u, aproape 1/1840 din masa unui nucleu. Acesta are o sarcina negativa.
Niels Bohr primeste premiul Nobel in 1922 pentru teoria despre structura atomilor. In aceasta teorie el prezinta ideea ca eletronii inconjoara nucleul atomului pe niste orbite invizibile, datorita fortei electice existente intre sarcinile pozitive si cele negative, jucand un rol de gravitatie (fig. 1).

Fig. 1 Structura atomului

Fiecare atom al unui element are un numar caracteristic de protoni in nucleu. Numarul de electroni este egal cu numarul de protoni din nucleu. Un atom este caracterizat printr-un numar atomic Z, care reprezinta numarul electronilor si pozitia lor in sistemul periodic si masa atomic A, masa specifica a fiecarui element.
Izotopii sunt acele particule care au acelasi numar de protoni in atom, dar variaza numarul de neutron. Acestia au aceleasi proprietati fizice si chimice, dar pot aparea variatii foarte mari la proprietatile nucleare. Izotopii elementelor H2 si U (uraniu) sunt foarte importanti in tehnologia CANDU. Hidrogenul are 3 izotopi (hidrogen, deuteriu si tritiu) prezentati in figura 2. Reactoarele CANDU folosesc deuteriu sub forma de apa grea (D2O) pentru a incetinii neutronii rapizi si pentru a transporta caldura de la combustibil.

Fig. 2 Izotopii hidrogenului

Al treilea izotop, tritiu, este produs in reactorul CANDU si este foarte radioactiv; acesta poate produce un adevarat hazard.
Uraniul, in stare natural, folosit ca si combustibil in reactorul CANDU are 2 izotopi, si . Ultimul izotop este singurul material fisibil, care se gaseste in natura in procent de 0,7 % si poate fi fisionat atunci cand primeste un impuls de la un neutron cu energie mica.

2. Radioactivitatea
Radioactivitatea (lat. radius = raza, radiatie) este un fenomen rezultat din dezintegrarea radioactiva a atomilor sau, mai bine zis, a nucleelor acestora, este procesul prin care nucleul unui atom se transforma spontan in alta specie de nucleu atomic. Toate nucleele care au un numar atomic Z mai mare de 83 sunt instabile, adica sunt radioactive si pana la urma se descompun emitand particule ? sau particule ?. Noile nuclee formate o sa se descompuna pana cand o sa se formeze un nucleu cu Z=83 sau mai putin.
Radiatia alpha - ?

Examinarea particulei ? arata ca este vorba de He, 4 nuclee, de aceea este de multe ori scris asa:

parinte ? “fiica” + ?
Aceasta ecuatie reprezinta un nucleu parinte emitand o particula ? rapida, producand un nou nucleu fiica. Particula ? nu are nici un electron (avem nucleu de He) si de aceea avem o sarcina pozitiva de +2e (+2).

Radiatia beta ?
Particulele ? sunt emise de un neutron dintr-un nucleu bogat, adica are mai multi neutroni.

Asa cum s-a notat in expresia de mai sus, nucleul fiica de la descompunerea beta ? apare cu o pozitie mai sus in sistemul periodic. In nucleu un neutron se schimba intr-un proton si atunci numarul atomic Z creste cu o pozitie, dar masa atomica A ramane aceeasi. Viteza particulei ? variaza intre 90-99 % din viteza luminii.

Radiatiile gamma ?
De obicei radiatiile ? si ? lasa nucleu „fiica” dislocat intr-o stare de excitatie. Un nucleu excitat are energie in exces. Atat nucleele stabile cat si cele instabile pot fii intr-o stare de excitatie. Dezexcitatia are loc numai atunci cand se produce o radiatia gamma, precum in exemplu ce urmeaza:

Aproape imediat dupa ce Co-60 a lasat nucleul „fiica” (Ni 60) intr-o stare de excitatie se emite o radiatie gamma si este dezexcitat. Aceasta stare de excitatie nu dureaza foarte mult, aproape 10-9 s. Radiatia ? nu are sarcini si nu are masa (este energie pura) si nu poate afecta numarul atomic si masa atomica a nucleului. Aceasta radiatie este o radiatie electromagnetica precum radiatiile luminoase, undele radio si razele X. Viteza tuturor radiatiilor electromagnetice este c=3x108 m/s.


Fig. 3 Spectrul radiatiilor electromagnetice

Radiatiile ?, ? fac parte din categoria particulelor ionizante, deoarece acestea transporta sarcini electrice care duc la transformarea atomilor in ioni.

3. Efectul fotoelectric
Acea...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Energia nucleara
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate