Trimite referat

Stiati ca ...

Ochii raman la aceeasi dimensiune de la nastere. Dar nasul si urechile nu inceteaza niciodata sa creasca.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Elmex

Materie: Medicina
Accesari: 5.212
Download-uri: 976
Nota: 5.44 (1444 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Elmex
Publicitate:

Trimis de aurel
din 27 Martie 2006

Frecventa ridicata a cariei dentare la varste tot mai mici impune necesitatea extinderii mijloacelor de profilaxie. Printre acestea , fluorizarea , sub oricare din formele de administrare cunoscute , continua sa dovedeasca una dintre metodele cele mai eficiente ( 1,2,5 ).

Datele din literatura ( 3 ,7 , 8 ) atesta faptul ca aplicarile topice de fluor , sunt in masura sa reduca procentul cariei dentare cu 40 - 50 % .

Multe din cercetarile ultimilor ani , s-au axat insa pe tehnici de autoadministrare a fluorului in colectivitati de copii. Dintre cele mai economice procedee s-au dovedit periajele si clatirile cu solutii fluorurate ( 4 , 6 ).

Utilizarea periajelor cu paste , geluri , solutii de fluor , de cateva ori pe an , ar reduce caria cu 20% ( 4 ). Concomitent cu avantajul fluorizarii , copiii deprind si o tehnica corecta de periaj. Ne-am oprit asupra acestei metode , verificand actiunea periajului cu solutie Elmex la copii prescolari , incepand cu grupa mica si continuand pe toata durata cuprinderii in colectivitate.

Metodologie
Au fost luati in studiu un numar de 200 copii in varsta de trei ani ( grupele mici ), constituindu-se doua loturi :
Lotul I - martor
Lotul II - experimental

Toti copiii au fost urmariti timp de trei ani , pe baza unei foi de observatie special concepute, care a permis notarea fiecarei suprafete afectate si gradul acestei afectari , precum si alti parametrii. Pentru lotul experimental s-au preconizat doua serii de fluorizari pe an, ( in lunile noiembrie si mai ) , a cate 4 sedinte fiecare , la interval de o saptamana. Deci fiecare copil trebuia sa beneficieze de 8 periaje pe an .

Datorita faptului ca prezenta copiilor a inregistrat mari fluctuatii , dezideratul a fost atins la un numar mic de copii, majoritatea beneficiind in medie de 4 fluorizari pe an, cu variatii intre 3 si 6.

Avand in vedere varsta abordata , cu dificultatile inerente de colaborare , fiecarui copil i-am efectuat un periaj atent cu periuta si pasta de dinti prezentate in gradinite , dupa care, pe periuta uscata cu prosopul individual s-au aplicat 5-6 picaturi de solutie Elmex, facandu-se un nou periaj timp de 2-3 minute , fara a fi urmat de clatire , ci doar de indepartarea spumei rezultate de pe buze.

Atat la inceputul actiunii , cat si la intervale de 6 luni inaintea reluarii seriei de fluorizari , am inregistrat in fisa individuala , asa cum am amintit , toate suprafetele dentare afectate. Pe baza datelor consemnate am calculat indicii de intensitate ai cariei pe suprafata (mdf/s)si am urmarit evolutia lor comparativ la cele doua loturi.

Rezultate si discutii
Dupa cum reiese din tabel si grafic , la inceputul studiului , cele doua loturi egale numeric au prezentat indici mdf/s apropiati ca valori ( 0,9% lotul I martor si 1,14% lotul II experimental.) Pe parcurs , numarul copiilor cuprinsi in studiu s-a redus inegal , ramanand relativ mic pentru loturile finale.

Totusi compararea indicilor mdf/s ( procentul suprafetelor dentare cariate sau obturate )la anumite intervale , ( lunile noiembrie ale anilor 1992 , 1993 , 1994 )evidentiaza pregnant eficienta metodei.

Daca la lotul martor indicele de intensitate a cariei , mdf/s , a avut o evolutie puternic ascendenta de la 0,9% in 1992 la 3,86 % in 1993 si 5,07 % in nov. 1994 , lotul fluorizat desi a prezentat si el o crestere a intensitatii cariei in acelasi interval aceasta este semnificativ mai mica fata de lotul martor ( de la 1,14% la 1,67% si respectiv 1,98% )

Calculand procentul mediu annual de suprafete noi cariate , aceasta este de cinci ori mai mare la lotul martor fata de lotul fluorizat ( 2,17% la lotul martor si numai 0,42% la lotul fluorizat).

Datele prezentate releva faptul ca aplicarea solutiei Elmex prin periaj a dus la o diminuare neta a procentului de suprafete noi cariate . In plus am putut observa mentinerea unui procent ridicat de copii indemni de carie , dupa aceste intervale, la lotul fluorizat , stagnarea in evolutie a cariilor incipiente si reducerea numarului de carii complicate .

In concluzie putem afirma ca fluorizarea locala , sub forma de periaj , s-a dovedit un factor valoros in scaderea intensitatii procesului carios.

R E Z U M A T
S-a urmarit actiunea solutiei Elmex , aplicata prin periaj dentar, la un lot de copii prescolari , comparativ cu un lot martor. Valoarea indicilor mdf/s calculati la anumite intervale , la cele doua loturi , dovedeste o crestere nesemnificativa a procentului de suprafete noi cariate la lotul fluorizat , in timp ce la lotul martor cresterea este vertiginoasa.

B I B L I O G R A F I E

Chow l. si colab. - J. Dent. Res. 1980 , 59, 8, 1447 - 1452.
Firu P., Zarnea Livia - Stomatologie Infantila , Ed. Med. Buc. 1973.
Grivu ov. Si colab. - Rev. Stomat. Buc. 1983, 3, 221- 225.
Horowitz A. , Horowitz H.- J. Prev. Dent. , 1980 ,...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Elmex
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate