Trimite referat

Stiati ca ...

Irlanda a castigat concursul Eurovision de cele mai multe ori.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Elemente de drept penal

Materie: Drept
Accesari: 7.623
Download-uri: 2.476
Nota: 5.05 (1382 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Elemente de drept penal
Publicitate:

Trimis de aurel
din 13 Aprilie 2006

Dreptul penal este o ramura a dreptului public.
Dreptul public
- drept constitutional
- drept penal
- drept administrativ
Dreptul privat
- dreptul civil
- dreptul societatilor comerciale

Deptul penal se imparte in 3:
-drept penal general
-drept penal special
-drept procesual penal

Dreptul penal este alcatuit dintr-un sistem de norme juridice care reglementeaza niste relatii de aparare sociala prin interzicerea ca infractiuni sub sanctiuni specifice denumite pedepse, a faptelor periculoase pentru valorile sociale in scopul apararii acestor valori, fie prin prevenirea infractiunilor, fie prin aplicarea pedepselor celor care le savarsesc.

Obiectul dreptului penal il reprezinta relatiile de aparare sociala aceste relatii se stabilesc intre membrii societatii pentru respectarea de catre acestia a unor valori: persoana, drepturile si libertatile persoanei, viata, integritatea corporala, etc.

Relatiile de aparare sociala in perioada prestatala impotriva unei fapte penale, partea vatamata se razbuna. Razbunarea putea fi limitata sau nelimitata (distrugerea fizica) s-a simtit nevoia ca statul sa-i apere de ceilalti. El introduce legi, care trebuie respectate.

Izvoarele dreptului penal.Izvorul este acea forma juridica pe care o imbraca o norma pentru a deveni norma obligatorie.Izvorul dreptului penal este legea.Principalul izvor este Constitutia.Apoi urmeaza Codul Penal. In el sunt cuprinse atat norme generale cat si norme speciale.Legile penale complinitoare - completeaza dispozitiile Codului Penal, dar nu contin infractiuni (Legea de executare a pedepselor).Legi speciale nepenale, cu dispozitii penale (Legea privind combaterea evaziunii fiscale)Tratatele si acordurile internationale, daca sunt ratificate.

Raporturile juridice penale.Relatia sociala presupune: subiecte, un obiect si un continut.Subiecte:
-statul - dreptul penal este inclus in dreptul public; exista 2 tipuri de raporturi:
-raporturi juridice de conformare - presupun respectarea lor de societate prin intermediul statului
-raporturi juridice de conflict - statul este cel care impune unei persoane fizice respectarea unei norme, iar in cazul nerespectarii, aplicarea pedepsei (politia, magistratii)
-persoana fizica ce a incalcat legea.

Continutul: presupune drepturi si obligatii pentru cele doua subiecte.Obiectul: conduita pe care trebuie sa o urmeze subiectele.

Stingerea raportului juridic: cand actul normativ iese din vigoare;cand se savarseste fapta interzisa (de lege) intervine raportul juridic de conflict amnistia sau prescriptia.

Tema:
infractiunea
raspunderea penala
sanctiunile de drept penal

Infractiunea (institutia infractiunii)este o fapta care prezinta pericol social, savarsita cu vinovatie si prevazuta de legea penala.are 3 trasaturi (conditii obligatorii):este o fapta ce prezinta pericol social ;fapta - orice fapta a unei persoane;
pericol social - ne permite sa deosebim o contraventie de o infractiune;vinovatia - este foarte importanta; exista prezumtia de nevinovatie.prevederea faptei in legea penala-orice fapta trebuie sa fie inclusa intr-un act normativ pentru a fi sanctionata.

Vinovatia
este acel aspect subiectiv al infractiunii care cuprinde atitudinea psihica a faptuitorului fata de fapta si urmarile faptei (persoana este constienta de fapte si de urmari).are 3 forme:intentia;culpa;preterintentia (intentia prelungita)

Intentia este o atitudine psihica a faptuitorului care rezulta din prevederea rezultatului faptei sale si urmarirea acelui rezultat, ori numai acceptarea rezultatului poate fi directa - prevede rezultatul si il urmareste sau indirecta - persoana prevede rezultatul, nu-l urmareste, dar il accepta.

Culpa
este o atitudine psihica a faptuitorului care prevede rezultatul faptului,nu-l accepta, socotind fara temei ca nu se produce ori nu prevede rezultatul, desi putea si trebuia sa il prevada exista:culpa cu prevedere(cu usurinta)-prevede rezultatul,nu il urmareste,nu il accepta,considerand ca nu se produce
culpa simpla (fara prevedere, din neglijenta, din greseala)-nu prevede rezultatul, desi putea si trebuia sa il prevada.Instanta stabileste daca a fost intentie sau culpa.Intentia depasita-are si intentie si culpa, incluse in aceeasi fapta.

Continutul infractiunii se deosebeste o infractiune de o contraventie este nevoie de continut si pentru a deosebi o infractiune de o alta infractiune.Definitie: continutul este format din totalitatea conditiilor cerute de lege pentru caracterizarea faptei ca fiind infractiune.
Conditii:cu privire la fapta;cu privire la faptuitor;cu privire la obiectul infractiunii;cu privire la locul si timpul infractiunii.

Dupa situarea in timp:conditii preexistente-privesc obiectul si subiectul infractiunii;conditii concomitente-se indeplinesc in momentul savarsirii - se refera la locul si timpul savarsirii faptei;conditii subsecvente-indeplinite dupa savarsirea faptei

Mai sunt:
-conditii esentiale sau constitutive
-co...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Elemente de drept penal
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate