Trimite referat

Stiati ca ...

Caii sunt impartiti in 3 grupe: cei cu "sange fierbinte", folositi in cursele de cai de viteza, cei cu "sange cald", in sporturi precum sarituri peste obstacole si cei cu "sange rece", utilizati ca animale de povara.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Elemente de dinamica populatiei

Materie: Geografie
Accesari: 6.981
Download-uri: 1.030
Nota: 5.91 (1170 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Elemente de dinamica populatiei
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 04 Octombrie 2007

Consemnat pentru prima data, alaturi de Piatra Neamt, in “Letopisetul Novgorodului” (document extern, in general acceptat ca fiind datat 1387-1392), Romanul are o vechime mai mare, dezvoltandu-se la confluenta raurilor Moldova si Siret.

Considerat unul dintre cele mai importante centre medievale din Moldova, Romanul este mentionat intaia oara, intr-un document intern, la 30 martie 1392. Este vorba de un hrisov de danie al lui Ionas Viteazul, care a fost scris “in cetatea noastra, a lui Roman Voievod” (U nasem gorod ot Romanorum – voevoda).

Unele studii arata ca numele orasului a fost preluat de la numele voievodului Roman I Musat (1392-1394), considerat ca fiind intemeietorul acestuia, desi exista probe materiale care sa ateste existenta curtii de la Roman inca de pe vremea lui Petru I Musatinul.

Destinata unor scopuri defensive, cetatea a oferit protectie mestesugarilor si negustorilor urbei, activitatea acestora ducand la afirmarea orasului ca important centru atat economic cat si cultural.

Intemeierea in 1408, de catre Alexandru cel Bun, a unei episcopii, aproape egala ca grad cu cea din Suceava, a condus la sporirea importantei politice, militare si administrative a Romanului.

Importanta acestei asezari medievale reiese si din faptul ca, la acea data Romanul era capitala Tarii de Jos, de unde si denumirea de Targul de Jos.

Romanul apare mentionat in “Lista oraselor romanesti”, intocmita intre 1387 si 1392, ceea ce denota ca exista ca asezare oraseneasca anterior acestei date. Acest fapt este atestat si de pecetea orasului scrisa in limba latina, dar si de statisticile armenilor din Roman, care ar fi cumparat prima lor biserica de lemn - de la sasi - in anul 1335 (C.C. Giurescu 1967).

Dupa cum mentioneaza uricul din anul 1392, ctitorul cetatii Romanului a fost domnitorul Roman Voda Musat. Urme ale acestei cetati au fost descoperite pe terasa unde se afla actualul parc zoologic al orasului. In jurul cetatii s-a dezvoltat orasul, avand o viata economica intensa, bazata pe mestesuguri si comert. Tot pe aici treceau caravanele cu marfuri dinspre Marea Neagra si Polonia.

Desi cercetarile, chiar de suprafata, sunt ingreunate de numarul mare de constructii, precum si de fragmentarea suprafetelor de teren, au fost descoperite si cercetate, incomplet, peste 40 de asezari – din epoci diferite – pe cuprinsul orasului. La acestea se adauga si numarul mare al celor descoperite in imediata lui apropiere.

Pentru paleolitic consemnam identificarea a doua asezari, din neolitic – doua, din epoca bronzului – una, din prima epoca a fierului, varsta Hallstatt – cinci, din perioada corespunzatoare provinciei romane Dacia – cincisprezece, din secolul IV – sapte, din secolul V – una, la care se adauga peste paisprezece puncte cu descoperiri din perioada medievala.

Cele mai vechi urme de viata descoperite pe raza municipiului Roman dateaza din prima epoca a pietrei, respectiv paleoliticul superior – este vorba de cateva masele de mamut si fragmente dintr-un colt de la acelasi tip de animal.

Conditiile favorabile de viata au determinat o veritabila explozie demografica, ilustrata de asezarile descoperite. Este vorba de o asezare mezolitica descoperita in zona “Spitalului vechi” si de alta, pe panta terasei superioare a Siretului, langa Fabrica de Produse Ceramice.

Cele mai vechi dovezi ale epocii pietrei slefuite din zona municipiului Roman, apartin culturii Cris (5500-4000 i.d.Ch.). Urme ale acestei culturii au fost descoperite in marginea satului Sagna si constau, mai ales, in fragmente ceramice.

Elemente specifice culturii Cucuteni sunt prezente in peste o suta de asezari din zona. De exemplu: marea asezare cucuteniana de la Habasesti, de la Brad, Aldesti si Budaile-Blanariu.

In cadrul epocii metalelor se remarca asezarile de la Brad, Ion Creanga si Aldesti. Pe un pod de terasa care patrunde mai adanc in Valea Siretului s-a descoperit o asezare apartinand epocii bronzului.

Perioada urmatoare, prima epoca a fierului, varsta Hallstatt este mai bine reprezentata numeric, fiind descoperite cinci asezari numai in perimetrul orasului.

Odata cu intrarea in istorie a geto-dacilor, zona orasului cunoaste o destul de slaba locuire. Astfel pe Valea Siretului, pe terasa stanga, se inscrie existenta unei mari asezari – Cetatea dacica de la Brad....

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Elemente de dinamica populatiei
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate