Trimite referat

Stiati ca ...

Cel mai adanc loc de pe Pamant (aproape 11 Km) se gaseste in apropiere de Insulele Mariane, in Oceanul Pacific.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Elasticitatea ofertei

Materie: Economie
Accesari: 10.173
Download-uri: 2.497
Nota: 5.01 (1423 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Elasticitatea ofertei
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 11 Septembrie 2007

Elasticitatea ofertei reflecta oscilatiile cantitatii oferite dintr-un bun economic in functie de influenta unui anumit factor. Modificarea in mai mare sau mai mica masura a ofertei de catre intreprinzator, in conditiile cresterii sau scaderii pretului, este reflectata de elasticitatea ofertei. Ea se masoara cu ajutorul coeficientului elasticitatii ofertei fata de pret (E ) care se calculeaza ca un raport intre modificarea procentuala a ofertei si cea a pretului.

Acest coeficient are semn pozitiv, pentru ca oferta si pretul se modifica in acelasi sens. De exemplu, daca pretul unui bun creste de la 2.000 la 2.400 u.m., vanzatorii sunt dispusi sa creasca oferta saptamanala de la 10.000 buc. La 15.000 buc. Coeficientul elasticitatii ofertei in functie de pret va fi de 2.5.

In raport de nivelul acestui coeficient, in practica economica se manifesta urmatoarele forme ale ofertei:
- oferta elastica
- oferta inelastica
- oferta unitara

Oferta elastica se manifesta atunci cand modificarea procentuala a ofertei o depaseste pe cea a pretului. De exemplu, daca pretul creste cu 10%, oferta sporeste cu mai mult de 10%

Oferta inelastica (rigida) se caracterizeaza printr-o modificare procentuala a ofertei mai mica decat cea a pretului.De exemplu, daca pretul creste cu 10%, oferta va creste cu mai putin de 10%.

Oferta unitara este acea oferta care se modifica cu acelasi procent ca si modificarea pretului (de ex. 10%). E =1

Analizarea elasticitatii ofertei trebuie raportata si la factorul timp.De regula, pe termen scurt, oferta unui bun pe piata este rigida/inelastica.Pe perioada indelungata de timp, cand toti factorii devin variabili, oferta unui bun este elastica.In ultimul caz, producatoriipot sa-si mareasca oferta datorita posibilitatii extinderii capacitatilor de productie prin intermediul procesului investitional.

Elasticitatea ofertei are o deosebita importanta in procesul decizional luat de catre intreprinzator.Veniturile sale sporesc cu cat oferta fata de pret este mai elastica si o adapteaza mai rapid la modificarile pretului.
...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Elasticitatea ofertei
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate