Trimite referat
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Egiptul Antic

Materie: Istorie
Accesari: 47.764
Download-uri: 8.557
Nota: 7.25 (5792 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9


Download Referat - Egiptul Antic
Publicitate:

Trimis de ioana_5000
din 24 Martie 2008

Un Regat mare s-a dezvoltat pe malurile Nilului, in Egipt, acum 5.000 de ani. Era timpul unor mari realizari ale omenirii. S-au construit monumente minunate cu ar fi piramidele si temple imense. Oamenii Egiptului antic au inventat o scriere pe baza de imagini numite hieroglife.
Inconjurata de desert, Valea Nilului era fertila deoarece raul inunda solul si astfel puteau fi crescute culturile. Nilul era de asemenea "autostrada" egiptenilor. Barcile puteau transporta mult mai multe bunuri decat oamenii sau animalele lor.
Egiptenii prosperii aveau case mari si pamanturii. Fiii lor urmau scolii si deveneau supusi ai conducatorilor egipteni. Oamenii simplii lucrau pamantul, cresteau animalele, adunau recoltele. Ei foloseau un shaduf, un dispozitiv ca o fantana cu cumpana, pentru a scoate apa din rau, pentru culturii. Unii oamenii se ocupau cu olaritul, prelucrarea lemnului sau confectionarea obiectelor din metal. Femeile se ocupau cu tesutul si coacerea painii. Copii lucrau cu parintii lor. Fetele ajutau de obicei la gatit.
Faraonii erau regii Egiptului antic. Oamenii credeau ca ei sunt ca zeii. Faraonii aveau putere apsoluta asupra tuturor, dar aveau nevoie de sfatuitori, intelepti numiti scribi care ii sfatuiau cu privire la conducerea tarii. Cand faraonii mureau, ei erau inmormantati in cavouri din interiorul piramidelor sau templelor. In cavouri erau ingropate si diferite bijuterii, pocale uneori si barci. Egiptenii credeau ca aveau nevoie de aceste lucruri in lumea de dincolo.
Primele vase construite de egipteni erau din papura, dar mai tarziu s-au facut din lemn. Aceasta era o nava regale. Era carmuita de doi vaslasi.
Piramidele au fost construite cu circa 4.500 de ani in urama. Ele erau locul unde se inmormantau faraonii. Pentru a construi o piramida, blocurile mari de piatra au fost duse la locul constructiei cu ajutorul barcilor. Oamenii au construit rame unorme si au urcat blocurile rulandule pe butuci.
Viata dupa moarte
Egiptenii credeau in viata dupa moarte, adica intr-o "lume de apoi", unde oamenii se duc dupa ce mor. Sa fii transformat in mumie si ingropat intr-un mormant nu insemna sfarsitul vietii, ci inceputul celei mai mari aventuri.
Egiptenii isi imaginau un rai condus de un zeu pe nume Osiris. Regatul lui Osiris era un taram insorit, numit Campul de Trestie. Acolo inconjurati de grau copt si de copaci plini de fructe, oamenii mancau, beau si erau fericiti.
Nu era deloc usor sa ajungi in aces taram al lui Osiris. La inceput,trebuia sa supravietuiesti unei calatorii periculoase prin peisajele lumii de apoi, unde spiritele rele sau serpii veninosi iti taiau calea si unde trebuia sa treci de lacuri de foc.
Cel mai mare test avea loc la sfarsitul calatorie. Inima era pusa pe cantar impreuna cu o pana si viata fiecaruia era judecata de Osiris. Cei al caror inimi erau mai grele din cauza pacatelor comise erau mancati de un monstru, jumatate crocodil jumatate leu, pe nume Ammit. Dar oamenii care au avut o viata buna puteau sa intre in Campul de Trestie.
Cum erau facute mumiile
Vechii egipteni au fost cei mai talentati si mai dezvoltati producatori de mumii din istorie. Pastrarea celor morti era un lucru important in cultura lor, si astfel au inventat un mod complicat de a face acest lucru.
70 era numarul de zile in care egiptenii efectuau mumificarea sau imbalsamarea unui corp, trebuind sa reziste mirosului de putrefactie in tot acest timp. La inceput introduceau prin nas un carlig care ajungea la creier. Acesta era faramitat si apoi extras prin nas. Se facea o gaura in corp prin care se extrageau toate organele interne, cu exceptia inimii. Gaura era apoi umpluta cu panza si mirodenii; corpul era acoperit cu sare si era lasat sa se usuce. Dupa 40 de zile corpul era infasurat cu grija in bandaje de in. Preotii spuneau vraji in timp ce infasurau corpul.
Inmormantarea si tezaurul funerar
O data ce mumia era pusa in sicriu, era dusa la mormant intr-o procesune funerara solemna. Apoi era ingropata alaturi de mai multe obiecte-tezaurul funerar. Se presupunea ca acestea il vor ajuta pe decedat in viata de apoi.
In drumul spre mormant sicriul era pus pe o barca de lemn cu talpi de sanie, care era trasa de boi si de oameni. Preotii mergeu inainte, spunand rugaciuni si arzand tamaie. Urmau servitorii care carau tezaurul la mormant, in timp ce „bocitorii" plangeau mortul. Mai tarziu, avea loc o masa pentru familie si prieteni si se adunau ofrande pentru cel mort.
Se presupunea ca oamenii morti continuau sa duca o viata normala. De aceea, erau ingropatii cu o mare varietate de obiecte, pentru confortul si amuzamentul lor. Printre acestea se aflau paturi, haine, instrumente muzicale si chiar jocuri.
Deschiderea Gurii
Inainte ca mumia sa fie inchisa in camera funerara , un preot oficia un ritual cunoscut sub numele de Desciderea Gurii. El atingea urechile, ochii si gura mumiei cu obiecte sacre, pentru a permite mortului sa vada, sa auda...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Egiptul Antic
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK